Feststämning i Kalix

I strålande vinterväder och betonghårda spår korades säsongens sista individuella svenska mästare med skidornas blå band - 30 och 50 km - inför över 6000 åskådare på Djuptjärns skidstadion.

I damklassens 30 km blev det ett säkert SM-guld för Charlotte Kalla, Piteå Elit SK -hennes 19e SM-guld! Det var aldrig någon tveksamhet - efter det första varvet av tre så stack Kalla ifrån övriga fältet och bjöd aldrig in dem igen. Segermarginalen skrevs till 35 sekunder.

Kampen om silvret blev dock mycket spännande - hela åtta tjejer var med ända in i slutet och det var framförallt sprintåkarna som gjorde upp om det hela. I den sista hårnålskurvan var Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, något före Stina Nilsson, IFK Mora och på det snabba upploppet grejade Ingemarsdotter silvret före Nilsson. Linn Sömskar, IFK Umeå var ytterst nära medalj och blev fyra precis före kalixfostrade Jennie Öberg, Piteå Elit SK, som gladde hemmapubliken genom en offensiv körning då hon anförde klungan ut på det sista varvet.

Lagguldet gick till IFK Mora SK med Anna Haag, Sofia Bleckur och Stina Nilsson.

Herrarnas 5-mil slutade även den med en spurtuppgörelse. Inledningsvis var det dock en stor klunga som varvade efter den första milen. Efter två mil hade gruppen reducerats till nio man och efter drygt halva loppet var det fem man kvar i täten. Efter drygt fyra mil ökade Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF och Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK takten och en tätduo bildades.

De två höll undan och in på upploppet hade Halfvarsson den högsta farten och kunde ta sitt första senior SM-guld ett par meter före Richardsson.

Kampen om bronset blev riktigt spännande även den då Martin Johansson, IFK Mora, Anders Svanebo, Stockviks SF och Lars Nelson, Åsarna IK var sida vid sida med 200 meter kvar. I den sista hålnålen fick dock Svanebo och Nelson en lucka till Johansson. 50 meter från mål vek Nelson ut och med en ordentlig fartökning tog han bronset med ett par decimeter före Svanebo - ett par sekunder senare åkte Johansson in som femma.

Lagguldet gick till Åsarna IK med Lars Nelson, Simon Lagesson och Jens Burman.

SM touren - tävlingen som korar säsongens mest kompletta SM-åkare vanns på damsidan av Linn Sömskar, IFK Umeå, före Maria Nordström, Ulricehamns IF och Elin Mohlin, Sollefteå Skidor. Det blev mycket rafflande - både Sömskar och Nordström gjorde mycket fina lopp och segermarginalen blev ynka fem poäng.

I herrtävlingen gick slutsegern till Lars Nelson då han höll tvåan Simon Andersson, Falun-Borlänge, på behörigt avstånd i dagens tävling. Anton Lindblad, Sollefteå Skidor, gick inför dagen ut som trea och höll också den platsen.

Sömskar och Nelson fick för sina vinster 25 000 kr vardera.

Efter dagens tävling har Charlotte Kalla säkrat totalsegern i damklassen. Hon leder med 174 poäng före tvåan Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, som i sin tur har ynka fyra poäng till trean Linn Sömskar. Där bakom är det också tätt vilket bäddar för en spännande avslutning på tisdag då hela cupen avslutas.

I herrklassen leder fortsatt Jens Eriksson, Dala-Floda IF, före Karl-Johan Westberg, Borås SK. Ingen av dem deltog i dagens tävling men bägge är anmälda på tisdag. Simon Andersson är trea fem poäng från Westberg och det är flera åkare som skuggar bakom - cupen lever med andra ord!

Officiella resultat SM/Intersport cup 30/50 km Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning SM tour och Intersport cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under söndagen avslutas vinterns SM-säsong med sprintstafett i klassisk teknik.