Säsongens cuper avslutade

Årets nationella längdcuper avslutades under tisdagen i Kalix. Vädret var något kyligare än tidigare tävlingsdagar men det hindrade inte publiken att strömma till - framför allt under seniortävlingen.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dagen inleddes med finalen i Intersport cup för seniorerna - individuell start över 5/10 km F stod på programmet.

I damloppet blev det riktigt spännande. Favoriten Charlotte Kalla, Piteå Elit, vann loppet men hon utmanades verkligen. Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, gjorde en mycket fin tävling och var sju sekunder efter vid 2,5 km. På det andra varvet håll Ingemarsdotter fortsatt hög fart och tog in på Kalla - i mål skilde de endast tre sekunder mellan dem. Bakom de bägge landslagsåkarna gjorde Ulricehamns IFs Maria Nordström ett kanonlopp och blev trea. Bakom sig hade hon namnkunniga åkare som exempelvis klubbkamraten Hanna Falk och Jennie Öberg, Piteå Elit.

Totala Intersport cup vanns överlägset av Charlotte Kalla med 560 poäng. Kalla ställde upp på sex av de åtta deltävlingarna och var aldrig sämre än tvåa. På andra plats avancerade Ida Ingemarsdotter upp med det fina resultatet i finaltävlingen. Linn Sömskar, IFK Umeå, blev totaltrea 44 poäng från Ingemarsdotter. Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge som lett cupen stora dela av säsongen slutade totalfyra.

I herrloppet blev det också en klar favoritseger till Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge. Calle var 21 sekunder före tävlingens stora skräll - Daniel Svensson, IFK Mora, som gjorden mycket fin tävling i det namnkunniga startfältet. Lars Nelson, Åsarna IK, blev trea för dagen ett par sekunder efter Svensson.

Totalt vann Calle Halfvarsson Intersport cup - han passerade med vinsten i finaltävlingen Jens Eriksson, Dala-Floda IF, som fram till sista tävlingen lett cupen. Trea blev Lars Nelson som även han gjorde en strak spurt i totalen. Fyra blev Karl-Johan Westberg, Borås SK. Det blev mycket tätt i herrcupen - det skilde endast 54 poäng mellan toppkvartetten.

Officiella resultat Intersport cup final 150324 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slutresultatet för Intersport cup finns i SSFs "cup-portal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.".

Scandic cup "gick i mål" med jaktstart över 10/15 km F.

I D 17-18 blev det en överlägsen seger i jaktstarten för Moa Olsson, Vansbro AIK, hon vann med 1,29 minuter före Johann Hagström, Falköpings AIK. Hagström säkrade andraplatsen genom ett mäktigt ryck i den sista backen och ett högt tempo på upploppet där hon höll trean Emma Ribom, Kalix SK och fyran Emma Thalin, Svegs IK.

Moa Olsson tog också hem totala cupen då hon passerade Emma Thalin med resultatet i jaktstarten. Emma Ribom blev trea fem poäng före Johanna Hagström.

Emma Thalin, Moa Olsson och Emma Ribom - topptrion i Scandic cup i D 17-18.

D 19-20s jaktstart vanns av Jenny Solin, Sollefteå Skidor IF, som med minsta möjliga marginal (0,1 sekunder) höll sin ledning från dagen innan före tvåan Moa Molander-Kristiansen, Domnarvets GoIF och trean Lisa Vinsa, Jukkasjärvi IF.

Totalt vann Elina Rönnlund, IFK Umeå, Scandic cup i D 19-20. Rönnlund har gjort en mycket fin säsong och placerat sig bra vid alla sina framträdanden. Hedda Bångman, Offerdals SK, blev tvåa och Moa Molander-Kristiansen blev trea. Molander-Kristiansen är en  av de få i klassen som deltagit i alla vinterns deltävlingar.

I yngsta herrklassen H 17-18 blev det fortsatta framgångar för Falun-Borlänge SK då Jonas Eriksson vann jaktstarten. Eriksson gick ut som sexa och satte högsta fart och lämnade all konkurrenter bakom sig och vann med dagens största marginal (1,39 minuter) före klubbkamraten Hugo Jacobsson som var den som gick ut först i tävlingen. Adam Gillman, Garphyttans IF, blev trea.

Totalt vann Jonas Eriksson Scandic cup säkert. Han deltog i vinterns alla tävlingar och var inte sämre än femma vid något tillfälle. Tvåa blev Hugo Jacobsson och Adam Persson, Borås SK blev trea. Det var ganska stora marginaler åkarna emellan.

Glada killar i H 17-18 - Hugo Jacobsson, Jonas Eriksson och Adam Persson.

Falun-Borlänge är en "het" klubb just nu - i H 19-20 fortsatte framgångarna. Oskar Svensson vann jaktstarten med halvminuten före Viktor Thorn, Ulricehamns IF. Svensson och Thorn åkte ihop till det andra varvet av tre. På det tredje varvet ökade sedan Svensson farten och säkrade segern. Björn Sandström, Täfteå IK, blev trea i spurten om den sista pallplatsen.

Oskar Svensson vann totala Scandic cup med säker marginal före Viktor Thorn och Filip Danielsson, Garhyttans IF, blev totaltrea. Det blev inga förändringar i totala cupen i jaktstarten.

Officiella resultat Scandic cup final 150324 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slutresultatet för Scandic cup finns i SSFs "cup-portal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.".

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SSF vill avslutningsvis framföra sitt varma tack till Kalix SK som svarat för ett utmärkt arrangemang av årets SM- och cup-avslutning. Ett gediget arbete med att marknadsföra tävlingarna gjorde att evenemanget blev ett av de mest besökta SM- och cup-avslutningarna på många år.

Ett stort tack även till landets skidklubbar och aktiva som deltagit på vinterns SM- och cup-tävlingar.