VM-framgångar främjar utveckling
Efter skid-VM i Falun är förutsättningarna för att utveckla svensk längdskidåkning bättre än någonsin tidigare. Och Svenska Skidförbundets längdverksamhet vet hur man vill dra nytta av framgångarna.
– Vi kommer investera inom områden där vi tidigare haft för lite resurser, exempelvis att hjälpa föreningar i hela Sverige att fånga upp barn och ungdomar som vill åka skidor, säger Karin Ersson, utbildningschef på Svenska Skidförbundet längdskidor.
Stora idrottsevenemang och sportsliga framgångar leder ofta till ett ökat intresse för sporten. Men hur kan man som idrottsförbund dra nytta av det ökade intresset?
Det var en fråga som Svenska Skidförbundet ställde sig efter VM i Falun, som blev en framgångssaga för längdverksamheten både sportsligt och ekonomiskt.
– VM blev ett stort avstamp inför framtiden för oss. Direkt efter VM gjorde vi upp en plan för att på bästa möjliga sätt ta tillvara på de framgångar och ekonomiska förutsättningar som evenemanget medförde. Bland annat bestämde vi oss för att lägga mer resurser inom rekrytering och utbildning, berättar Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.
Karin Ersson anställdes som ny utbildningschef, med fokus på barn och ungdomar. En av hennes första uppgifter blev att rekrytera tre konsulenter som ska stötta skidföreningar runt om i Sverige att utvecklas enligt Svenska Skidförbundets riktlinjer.
– Vi upplever att vi ofta lyckas få barn till våra verksamheter, men den stora utmaningen kommer då vi ska utveckla och behålla barnen. Genom att rekrytera tre konsulenter, så stöttar vi föreningarna i deras utvecklingsarbete, säger Karin Ersson.
De tre konsulenterna kommer att arbeta inom varsitt geografiskt område: norra, mellan- och södra Sverige.
Intresset för tjänsterna var stort. Över 90 ansökningar kom in till de tre tjänsterna.
– Det känns jättekul att intresset att jobba med längdskidåkning är så stort! Vi har kommit i kontakt med många duktiga och ambitiösa personer som vill arbeta med ledarskap och skidåkning. Förhoppningsvis kan vi knyta till oss många av dem på olika sätt i framtiden. De tre personer som erbjöds jobben har alla mycket stor erfarenhet och kommer att komplettera varandra på ett bra sätt, berättar Karin Ersson.
De tre personer som fick de eftertraktade jobben börjar arbeta för Svenska Skidförbundet den 1 november. Uppdraget, som är ett tvåårsprojekt, är att inspirera och motivera ledare i föreningslivet.
Fakta om SSF:s nya längdkonsulenter:
Region norr
Anna Norman (f.d Bylund), Domsjö, 37 år.
Anna gick skidgymnasiet i Sollefteå och nådde fina framgångar som junior med ett antal JSM-medaljer och ett OS-guld i stafett på ungdoms-OS 1995.
Som senior fick hon några fina placeringar i SM och Vasaloppet, men skador satte stopp vid 24 års ålder.
Anna har också varit aktiv inom multisport på en hög nivå. Hon utbildade sig dels via skiduniversitet i New Mexico, vårdhögskolan i Boden (sjukgymnast) och senast till polis.
Anna jobbar för närvarande som polis i Örnsköldsvik.
Utöver de civila utbildningarna har Anna genomgått alla Svenska Skidförbundets utbildningar från barn- till junior- och seniortränarutbildning. Hon har i många år varit aktiv tränare i Vårby IK:s barn-, ungdoms- och juniorverksamhet. Hon sitter även med i Ångermanlands skidförbund.
Region mellan
Maggan Carlson (f.d. Jonsson), Östersund, 48 år.
Maggan har en lång och gedigen lista vad gäller erfarenhet och utbildning. Hon gick själv skidgymnasiet i Järpen mellan 1982–86 och satsade på en egen karriär, men hamnade av olika orsaker på ledarbanan redan som 21-åring.
Maggan har jobbat på skidgymnasiet i Järpen i flera år, men även i Sollefteå och på skiduniversitetet i Östersund. Hon har också mångårig erfarenhet som klubbledare inom olika föreningar, som ledare på flertalet junior-VM, världscup och OS/VM.
Region syd
Fredrik Finnskog, 22 år, Falun/Tranemo.
Fredrik tillhör den nya generationens ledare inom skidåkningen. Han har redan imponerat på många erfarna ledare och blivit uppskattad på flera sätt i de sammanhang han har representerat Svenska Skidförbundet.
Trots sin ringa ålder har han hunnit med en hel del. Fredrik gick skidgymnasiet i Ulricehamn och tanken var att satsa på en egen karriär, men han hamnade redan under gymnasietiden som ledare inom moderföreningen Tranemo IF. Han insåg efter ett tag att det var ledarskap han var mest intresserad av. Fredrik har varit ledare vid flera tillfällen vid våra lägerverksamheter. Han är både utbildad inom och utbildare för våra barn- och ungdomsledarutbildningar.
Idag studerar Fredrik på idrottstränarprogrammet i Falun, men kommer att pausa studierna för att satsa på konsulentjobbet.
2023-01-02
2015-10-07