Ulricehamns IF: Finns mycket positivt med att arrangera ungdomstävlingar
Roligt tillsammans och en ekonomisk vinst. Det är några av anledningarna till att Ulricehamns IF rekommenderar föreningar att arrangera ICA cup.
Ulricehamns IF har arrangerat ICA cup i tre år och har dessutom stor erfarenhet av många andra tävlingar och mästerskap för juniorer och seniorer. Men nästa år kommer världscupen till Ulricehamn och då hinner föreningen tyvärr inte med ICA cup.
Vi ställde några frågor till Stefan Jalderyd, från Ulricehamns IF, för att höra vad föreningen tyckt om att arrangera ICA cup och andra ungdomstävlingar, samt vad som krävs för att klara av evenemanget.
Vad har föreningen Ulricehamns IF fått ut av att arrangera ungdomstävlingar?
– De stärker föreningen och för med sig gemenskap, samt utvecklar arrangörsstaben. Kärnan i vår verksamhet är att ha kul tillsammans. Och det har vi när vi arrangerar tävlingar ihop. Våra ungdomstävlingar är en inspirationskälla för våra yngre åkare.
– Önskemålet om att arrangera ungdomstävlingar kom faktiskt från föräldrarna i föreningen. Efter att ha arrangerat jaktstarts-SM 1996 riktades vårt fokus mer och mer på långlopp och mindre på andra tävlingar. Till slut frågade några föräldrar om de inte kunde anordna en tävling för sina barn. Alla tyckte att det var en bra idé och vi började genomföra allt fler tävlingar för barn och ungdomar vid sidan av långloppen.
Hur många personer som hjälper till krävs det för att genomföra ICA cup?
– Först och främst krävs det 5-10 drivande personer, som håller ihop arrangörsstaben. Utöver dem har vi cirka 100–150 personer som jobbar med en ungdomstävling som ICA cup. Men då har vi valt att göra mycket själva.
– Det är bra att komma ihåg att föreningen kan ta hjälp av andra föreningar eller sektioner i närheten. Man kan också ta hjälp av exempelvis skolköket för att laga mat.
Hur går tävlingarna ihop ekonomiskt?
– Varje deltagare i ICA cup betalar en anmälningsavgift på 1 900 kronor. Det ska bland annat täcka kostnader för mat, boende och tävlingspriser. Ju mer man kan hålla nere kostnaderna, desto bättre resultat får naturligtvis föreningen. Det gäller att ha bra överenskommelser med samarbetspartners för att hålla nere kostnaderna för exempelvis boendet. Tidtagning är något som kan bli dyrt, därför sköter vi den själva. Vi brukar få ett ekonomiskt överskott på cirka 250–300 tkr.
Vad krävs för att klara av att arrangera ICA cup?
– Det krävs inte så mycket som många kanske tror. Det är viktigt med en bra snöanläggning, bra driv i klubben, samt några nyckelpersoner som tar ansvar för frågor som skidspår, tider och mat.
Det låter som att ni är väldigt nöjda med att arrangera ICA cup. Varför fortsätter ni då inte nästa år?
– Vi hade gärna fortsatt, men nästa år har vi fått i uppdrag att arrangera vår första världscuptävling. Dessutom har vi två olika långlopp, samt några andra tävlingar. Vi hinner helt enkelt inte med allt. Men 2018 planerar vi att vara tillbaka med någon nationell cup igen.
Mer information om ICA cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Foto: Ulricehamns IF
2023-01-02
2016-01-24