Härlig inledning på SM-veckan i Piteå

Folkfest och fina längdskidtävlingar - SM-veckan i Piteå kunde inte fått en bättre start.

Publiken slöt verkligen upp under den första tävlingsdagen under årets SM-vecka i Piteå och till det öronbedövande mullret från ett Gripen-plan invigdes SM-tävlingarna.

Damerna fick äran att gå ut först på de välpreparerade och utmanande banorna i Piteå.

Charlotte Kalla, Piteå Elit, gjorde processen kort med sina konkurrenter och ledde 10 km-loppet från start till mål. Kalla tog därmed sitt 20e individuella SM-guld till publikens stora förtjusning. Efter målgång tackade Charlotte för det stöd hon fått längs hela banan. Kampen om silvret blev både hård och oviss. Efter fem åkta kilometer så hade Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, silvret men under slutvarvet så forsade junioren Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, fram i spåret och efter sju kilometer var de båda så gott som lika. Ebba fick till en fantastisk avslutning och tog silvret med sju sekunder före Ida som därmed tog bronset. Vilket genombrott för Ebba Andersson som fortfarande har en ytterligare säsong kvar som junior!

Sofia Henriksson, Piteå Elit, gjorde ett fint lopp och blev fyra och Jennie Öberg, Piteå Elit, blev femma.

U23-guldet gick naturligtvis till Ebba Andersson före Sofia Henriksson och Hedda Bångman, Offerdals SK.

Lagguldet gick till Piteå Elit med Charlotte Kalla, Sofia Henriksson och Jennie Öberg.

Herrarnas 15 km-lopp blev en riktig sekundstrid. Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, vann guldet (sitt tredje totalt) på den utslagsgivande banan. Richardsson inledde loppet något lugnt och ökade farten allt eftersom. Segermaginalen blev till slut 6,9 sekunder före Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, som efter en strulig säsong visade att formen är i antågande. Att Richardsson och Hellner skulle vara i topp var något som det talades om före loppet men dagens bronsmedaljör var desto mer svårtippad. Göteborgaren Anton Lindblad, som tävlar för Hudiksvalls IF, fick till ett superlopp där han hela vägen var med i medaljstriden. Vid sista mellantiden var han fyra och hans slutforcering räckte till bronset.

Simon Andersson, Falun-Borlänge SK, blev till slut fyra med 1,3 skunders marginal till bronset. På femte plats kom dagens andra knall. Sistaårsjunioren Viktor Thorn, Ulricehmans IF visade ingen respekt utan var sånär att faktiskt ta medalj. Thorn inledde loppet som nia, ökade takten hela vägen till mål och hade till slut bara 2,5 sekunder till bronset och 1,2 sekunder till fjärdeplatsen.

U23-guldet gick förstås till Viktor Thorn före Jens Burman, Åsarna IK och Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK.

Lagguldet gick till Hudiksvalls IF med Daniel Richardsson, Anton Lindblad och Anders Södergren (åttonde plats idag).

Officiella resultat SM 10/15 km K Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SM-touren, tävlingen som korar årets SM-åkare, leds av Charlotte Kalla och Daniel Rickardsson efter dagens första tävling. Information om SM-touren finns på www.skidor.com/smtour Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Imorgon torsdag forsätter SM-veckan med "klubbskidåkningens nationaldag" stafetterna. Frågan är om Piteå Elit på damsidan och Åsarna IK på herrsidan kan försvara sina guld? Laguppställningarna för stafetten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Herrarna startar kl. 9:35 och damerna kl 11:25, tävlingarna sänds i SVT.