Medaljregn direkt på U23/JVM

Det blev bingo direkt när årets U23/JVM startade i rumänska Rasnov med sprint i fri teknik. Det svenska laget tog hela fyra medaljer!

Först ut i spåret för dagen var U23orna. Damerna gjorde ett trevande kval där Jonna Sundling, IFK Umeå, var den som åkte bäst med en elfteplats. Även Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, tog sig vidare som 14e. Hedda Bångman, Offerdals SK, tog sig inte vidare.

Herrarnas kval blev däremot en riktig succé, alla fyra i laget tog sig vidare. Björn Sandström, Täfteå IK, som 30e, Simon Lagesson, Åsarna IK, som 14e, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, som 5a och klubbkamraten Karl-Johan Dyvik som 3a.

I kvartfinalerna vann Maja Dahlqvist sitt heat och Jonna Sundling gick vidare som lucky looser. I semifinalerna tog Dahlqvist en andraplats i sitt heat och Sundling vann sitt heat. När sedan finalen startade visade Sundling ingen nåd utan hon åkte hem guldet urstarkt och tog därmed dagens första medalj. Silvret gick till Nadine Faehndrich från Schweiz. Dahlqvist gjorde även hon en mycket start final och var med och utmanade, vilket resulterade i dagens andra medalj då det blev ett brons. Vilken prestation av tjejerna!

Jonna Sundling (i mitten) jublar över sitt U23VM-guld tillsammans med bronsmedaljören Maja Dahlqvist (till vänster) och silvermedaljören Nadine Faehndrich, Schweiz.

Efter herrarnas kvartfinaler stod det klart att alla fyra killarna avancerat vidare till semifinal. I semifinalerna tog det dock stopp för Simon Lagesson och Björn Sandström efter att de blivit femma i respektive heat. Karl-Johan Dyvik vann däremot sitt heat och Oskar Svensson gick vidare som tvåa i sitt heat. I semifinalen åkte Dyvik mycket imponerande och vann återigen sitt heat. Svensson gick också vidare i till final i samma heat som lycky looser. I finalen blev det åka av och Dyvik imponerade stort när han sensationellt tog silvret efter Lucas Chanavat från Frankrike. Bronset gick till Chanavats landsman Jean Tiberghien. Oskar Svensson utmanade men blev slutligen fyra. Därmed hade reserven Dyvik, som kallats in med kort varsel innan tävlingarna, sett till att det svenska laget hade tagit tre medaljer, vilken start på dagen!

Inspirerade av de fina framgångarna var det sedan juniorernas tur att göra upp om världsmästartiteln.

Damerna var först ut och de svenska tjejerna gjorde ett bra kval. Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, som 21a, Emma Ribom, Kalix SK, som 17e, Jenny Solin, Sollefteå Skidor, som 12a och Elin Rönnlund, IFK Umeå, som 6a.

Herrarna ville inte vara sämre utan alla fyra killarna gick också vidare till finalrundan. Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge, som 16e, Marcus Grate, Täfteå Ik som 14e, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, som 5a och Alfred Buskqvist, IK Stern, som 3a.

I damernas finalrunda så fortsatte den fina skidåkningen och alla utom Ebba Andersson (slogs ut i kvartfinalen) tog sig ändra till finalen. I finalen var det Jenny Solin som gjorde det starkaste loppet när hon jublande glad blev bronsmedaljör. Vann gjorde Amalie Håkonsen Ous från Norge före landslagskollegan Lotta Udnes Weng. Elina Rönnlund blev fyra och Emma Ribom femma. Fjärde medaljen var därmed säkrad!

I herrarnas finalrunda gick Hugo Jacobsson och Alfred Buskqvist vidare till semifinal efter fin åkning. Från semifinalerna gick sedan Hugo Jacobsson vidare till final som lucky looser. I finalen blev det dock tufft för Jacobsson och han blev sexa. Ändå mycket imponerande av Rembosonen att ta sig hela vägen till final på denna höga nivå. Johannes Hösflot Kläbo från Norge blev juniorvärldsmästare före Magnus Kim från Korea och bronset gick till Giacomo Gabrielli från Italien.

Vilken smakstart det blev på årets U23/JVM för hela laget! En stor eloge också till det svenska vallateamet med Torbjörn Bergman vid rodret som såg till att alla hade fantastiska skidor på den trånga banan i det snöfattiga landskapet. Många viktiga placeringar togs tack vare skidorna i den sista utförslöpan in mot stadion på dagens tävlingar.

Officiella resultat U23/JVM sprint 2016 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Imorgon tisdag fortsätter VM-tävlingarna och programmet har komprimerats i det snöfattiga och varma Rasnov. Det nya programmet blir:

Tisdag 23/2 10/15 km K för U23 och 5/10 km K för juniorer
Onsdag 24/2 Vilodag
Torsdag 25/2 10/15 km F för alla klasser
Fredag 26/2 Stafett juniorer 3*3,3km damer och 3*5 km herrar

Det är tyvärr ingen TV-produktion från tävlingarna. Dock kan man via FIS live (www.fis-ski.com) eller i FIS app (laddas ner gratis från Google Play eller App Store) följa tävlingar genom livetidtagning.