Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Tuff sista etapp i Kanada-touren

Ski Tour Canada avslutades idag med 10 respektive 15 km jaktstart. Det blev norsk vinst på både dam- och herrsidan genom Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby. I tourens och världscupens sista tävlingar blev Marcus Hellner bäste svensk på en 10:e plats och Charlotte Kalla bästa svenska på en 12:e plats.

Therese Johaug gick ut som tvåa i dagens lopp, 30 sekunder efter ledande landsmaninnan Heidi Weng. Men efter knappt fyra kilometer hade hon både kommit ikapp och gått om Weng, som slutade tvåa, en hel minut efter Johaug. Efter ytterligare en dryg minut åkte nästa norska över mållinjen – Ingvild Flugstad Östberg.

I ett mycket tungt före och tuff bana blev Charlotte Kalla bästa svenska på en tolfte plats. Hon tappade därmed två placeringar i touren och även en placering i den totala världscupen där hon blev femma.

Charlotte gick ut 5,49 minuter efter Heidi Weng i dagens lopp och jagades av vågstarten endast 40 sekunder bakom henne. Där fanns bland andra svenskorna Anna Haag och Hanna Falk.
– Det var tungt och slitigt idag. Jag försökte fokusera på vad som hände framför mig i tävlingen och åka så bra som möjligt. Men kroppen var inte pigg och då blir det extra tungt, säger en besviken Charlotte Kalla i den mixade zonen efter tävlingen.

Anna Haag slutade 25:a i touren och Hanna Falk blev 32:a.

Martin Johnsrud Sundby vann herrarnas lopp, och därmed hela Ski Tour Canada, genom att åka om ledande ryssen Sergey Ustiugov, som startade 39 sekunder före Sundby, samt Petter Northug, även han från Norge. Ustiugov, som lyckades håll Northug bakom sig, blev tvåa, knappt en minut bakom Sundby. Norghug blev trea, nästan två minuter efter Sundby.

Marcus Hellner gick ut som tia i loppet och hade då en minut upp till finske Matti Heikkinen, på en nionde plats, ett försprång som han inte lyckades ta in i den blytunga banan.
– Det var svårt att åka tekniskt bra i det här föret. Det var grymt kämpigt, berättar Marcus efter loppet.

Simon Andersson slutade 29:a i Ski Tour Canada och Martin Johansson blev 30:e man. Jens Burman blev 32:a, Oskar Svensson 41:a och Teodor Peterson 44:a.

Resultat damer Ski Tour Canada, efter 10 km jaktstart (K)
1) Therese Johaug, Norge, 34,12,4, 2) Heidi Weng, Norge, +1,07, 3) Ingvild Flugstad Ösberg, +2,13, 4) Krista Parmakoski, Finland, +2,56 5) Jessica Diggins, USA, +3,08,

6) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, +4,12, 7) Kerttu Niskanen, Finland, +5,20, 8) Anne Kyllönen, +5,35, 9) Justyna Kowalczyk, Polen, +6,56, 10) Maiken Caspersen Falla, +7,08.