Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Mjölksyrans kamp i Torsby

Det blev en varierande tävlingsdag när de individuella distanserna avgjordes under JSM-veckan i Torsby. Från att banorna var hårda och snabba med riktigt korta åktider på förmiddagen till att under eftermiddagen övergå till riktigt mjuka och långsamma.

Först ut i spåret var herrarna och närmare bestämt H 19-20. Där blev det återigen en uppvisning av Viktor Thorn, Ulricehamns IF, när han tog sitt tredje raka JSM-guld och blev årets JSM-kung. På den snabba banan åkte han de tio kilometrarna på 22 minuter. Han ledde loppet från första stavtaget och utökade ledningen hela vägen. Stark silvermedaljör blev Markus Fredriksson, Lycksele IF, som därmed toog sin andra medalj under mästerkapet. Gustav Rotvold, Åsarna IK, tog bronset och var mycket glad för det. Filip Danielsson, Garphyttans IF, blev fyra nio sekunder från bronset.

"Oss kungar emellan". Dagens prisutdelare Gunde Svan imoponerades förstås av Viktor Thorns framfart och kunde inte låta bli att klämma lite på SM-tecknet.

Lagguldet gick något överraskande till Sundbybergs IF genom Martin Herbert, Gustav Aflodal och Oskar Bröte. Det var Stockholms skidförbunds första lag SM-guld på många år.

Dagens mest spännande duell bjöds vi på i H 17-18. Erik Rosjö, IF Hallby, öppnade loppet snabbast men ut på det sista av de tre varven var Leo Johansson, Skillingaryds FK, knappt förbi. Ute på det sista varvet matchades Rosjö ordentligt och han lyckades vända på steken och kunde säkra JSM-guldet med dryga tre sekunder till Leo Johansson. Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor, blev bronsmedaljör efter ett fint lopp där han säkrade medaljen i slutdelen av tävlingen. För Andersson blev det tredje besöket på prispallen under årets JSM-vecka.

Prispallen i H 17-18 10 F 2016. Fr v. Leo Johansson, Erik Rosjö och Fredrik Andersson.

Lagguldet gick till IF Hallby genom Erik Rosjö, Adam Persson och Erik Bertilsson.

I den tilltagande värmen fick damerna äran att avsluta dagen med sina 5 km F. I D 19-20 bjöd Elina Rönnlund, IFK Umeå, på stor show när hon gjorde processen kort med sina konkurrenter. Segermarginalen blev till slut 36 sekunder till silvermedaljören Emma Ribom, Kalix SK. Bronset gick till Moa Olsson, Vansbro AIK, i ett lopp som "jag fick slita för varje meter" som hon uttryckte sig i intervjun efter målgång. Prispallen blev därmed identisk med skiathlonloppet i onsdags.

Lagguldet gick till IFK Mora med Evelina Sutro, Ida Dahl och Emma Höglund i laget.

Gunde Svan gratulerar Emma Ribom, Elina Rönnlund och Moa Olsson till sina JSM-medaljer i D 19-20.

I D 17-18 som avslutade dagens tävlingar blev det nästan samma utklassning som i D 19-20. Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, satte även hon högsta fart direkt på den mjuka och blöta banan, konkurrenterna kunde inte svara och segermarginalen blev 33 sekunder till Linn Svahn, FIK Umeå. Tua Dahlgen, Spikbodarna IK, gjorde ett mycket fint lopp och tog bronset fem sekunder efter Svahn. Prispallen i klassen syns på bilden högst upp i artikeln. Karlsson blev därmed JSM-drottning tillsammans med Elina Rönnlund efter att båda tagit guld idag och i skiathlon.

Lagguldet gick i D 17-18 till Kalix SK genom Maria Olofsson, Sara Thyni och Karin Rönnbäck.

Officiella resultat JSM 5/10 km F Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

JSM-arrangören SK Bore har även idag flitigt rapporterat från sprinttävlingarna och på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., kolla gärna in allt material.

Imorgon söndag avslutas årets JSM-vecka med stafetterna i fri teknik. Damerna åker 3*3 km och herrarna 3*5 km. Återstår att se om Sollefteå Skidor i damklassen och Garphyttans IF i herrklassen kan försvara sina guld från förra året.

Under eftermiddagen avslutar seniorerna säsongens Intersport cup med individuella lopp över 10/15 km F. En utmaning på de tuffa banorna i Torsby.

Livetidtagning för stafetterna sker imorgon via SSF nystartade liveportal live.skidor.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Seniorernas lopp går via FIS live och FIS app.

Stafetterna startar kl. 9:00 och seniorernas tävlingar kl. 11:30.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Intersport cups officiell webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.