Härlig final i Torsby

JSM-veckan och Intersport cup avslutades under söndagen med stafetter för juniorerna och individuella lopp för seniorerna. Det blev en härlig final på en succévecka för alla deltagare och arrangerande SK Bore.

Tävlingsdagen inleddes med damernas stafett. Minusgraderna under de tidiga morgontimmarna hade gjort underlaget blixtsnabbt och en av historiens snabbaste stafetter noterades. Dessutom kom hela 34 lag till start, fler än på många år.

Direkt från start var det full fart och Linn Svahn för IFK Umeå, med startnummer 33, gick till spets efter ungefär halva första sträckan. Ulricehamns IF med Karin Björnlinger och Falun IK med Johanna Andersson övertog dock ledningen i banans andra backe och in till första växeln var Ulricehamn och Falun precis före Umeå.

Umeå med Ida Gustafsson, Ulricehamn med Agnes Berglund och Falun med Matilda Melén fick lucka till fyran Stockviks SF med Sandra Wiig ut på den andra sträckan. Berglund

och Gustafsson höll ett stenhårt tempo och skapade en lucka till Melén efter banans största backe på andra sträckan. IFK Mora med Evelina Sutro åkte istället upp på tredjeplatsen och fortsatte avancemanget ända fram till ledning när andra växeln skulle göras. Även Hede SK med Elionore Bäckman gjorde en bra andra sträcka och växlade som tredje lag. IFK Umeå var i detta läge tvåa. För Sollefteå Skidor gjorde Frida Karlsson en stark sträcka där hon avancerade från 19e till femte plats.

Ut på den sista sträckan satte Elina Rönnlund högsta fart direkt. Jenny Solin för Sollefteå Skidor åkte starkt där bakom och gick nästan direkt upp på silverplatsen efter den sista växlingen.

Rönnlund körde ursinnigt framme i täten och hade närmare 20 sekunders ledning på toppen av den stora backen på banan. Hon slog inte av på takten utan i mål kunde hon tas emot av sina lagkamrater för att sedan se Sollefteå gå in som silvermedaljörer 24 sekunder senare. Kampen om bronset blev spännande då Gällivare med Matilda Jönsson på den sista sträckan gjorde ett kanonlopp och sånär körde ikapp Filippa Lindman i Stockviks SF. Lindman kunde dock hålla undan och säkrade bronset med någon sekunds marginal.

Linn Svahn, Elina Rönnlund och Ida Gustafsson jublar i målfållan efter att ha säkrat JSM-guldet i stafett 2016.

Herrarnas stafett, där 42 lag kom till start, blev en riktig rysare och loppet verkligen böljade fram och tillbaka.

På den första sträckan så satte JSM-kungen Viktor Thorn, Ulricehamns IF, fart direkt och han körde hem den första sträckan klart före Garphyttans IF med Marcus Lennartsson och Lycksele med Mattias Vesterlund.

Ulricehamn med Erik Lieback var fortsatt i ledning efter första varvet på andra sträckan. Där bakom höll Markus Fredriksson i Lycksele riktigt hög fart och han var inte långt efter Lieback vid varvningen. Fredriksson fortsatte sin forcering och passerade Lieback på krönet av banans stora backe på det andra varvet och in till andra växeln var han först. Martin Herbert för Sundbyberg gjorde en otrolig snabb andra sträcka och växlade som tredje lag. Garphyttan med Adam Gillman gjorde en stabil andra sträcka och växlade som fyra men var i detta läge nästan en minut från ledning.

Gillman skickade ut Filip Danielsson på den sista sträckan och Danielsson tog verkligen tag i sitt lopp direkt. Han passerade Lycksele med Johan Forslund och Sundbyberg med Oscar Lindell redan på det första varvet. Men Danielsson nöjde sig inte med det utan han bara öste på och hade Gustav Johansson i Ulricehamn på kornet. När de båda kom till banans sista backe den så kallade "skicrossbacken" så var Danielsson hack i häl på Johansson. Genom en smart manöver på viadukten inne på stadion så var Danielsson upp i täten. Inne på upploppet såg det ut som stafetten var avgjord men Johansson grävde fram de sista krafterna och utmanade verkligen Danielsson. Danielsson hade dock läget under kontroll och kunde med en knapp sekunds marginal ta hem Garphyttans tredje (!) raka JSM-guld i stafett. En trött Gustav Aflodal i Sundbyberg tog bronset 30-talet sekunder senare. IF Hallby med Erik Rosjö på den sista sträckan blev fyra efter att Rosjö avancerat tre placeringar på den sista sträckan.

Officiella resultat JSM stafett 2016 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter att juniorernas krutrök lagt sig så var det seniorernas tur att göra upp om slutsegern i säsongens Intersport cup.

I herrklassen var redan Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, klar som slutsegrare men kampen där bakom blev desto hårdare.

Dagens tävling 15 km F för herrarna blev ett riktigt styrkeprov då värmen gjorde föret tungt samt att banprofilen höll högsta internationella klass. Dagens segrare blev Anders Svanebo, Stockviks SF, som visade klass när han ledde loppet hela vägen för att slutligen vinna med 27 sekunder till dagens stora överraskning Oscar Persson från arrangörsklubben SK Bore. Persson, som under gårdagen genomförde Birkebeinerrennet, gjorde ett av sina bästa lopp någonsin på traditionell distans till publikens stora förtjusning. Även på tredje plats blev det en överraskning när Björn Sandström från Täfteå IK, slog till. Sandström gjorde ett närmast perfekt lopp där han avancerade för varje varv och till slut blev det alltså en pallplats. Noterbart är att regerande OS-mästaren i stafett Lars Nelson, Åsarna IK, gjorde comeback i tävlingsspåret. Han gjorde ett riktigt fint lopp och blev 13e man. Någon ordenlig återkomst som toppåkare var det dock inte tal om utan: "Jag åker för att det är roligt." som han uttryckte det.

I totala Intersport cup så segrade alltså Anton Lindblad med 331 poäng. Tvåa blev Johan Häggström, Kalix SK, med 242 poäng. Oskar Kardin, Östersunds SK, tog inga poäng i dagens tävling men höll ända undan till tredjeplatsen med totalt 226 poäng. Anders Svanebo avancerade med dagens seger till fjärdeplatsen med totalt 215 poäng. Femman Viktor Brännmark, Piteå Elit, fick samma slutpoäng men genom att Svanebo vunnit två deltävlingar och Brännmark en så gick fjärdeplatsen till Svanebo.

Johan Häggström, Oskar Kardin och Anders Svanebo tar emot sina priser i totala Intersport cup. Totalvinnaren Anton Lindblad var inte på plats i Torsby på grund av sjukdom.

I damklassen var det ännu tätare i kampen om slutsegern i Intersport cup och dagens tävling var direkt avgörande.

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, gjorde ett fint lopp och i likhet med Anders Svanebo så ledde hon tävlingen från start till mål. Hon vann med sju sekunder till Sofia Henriksson, Piteå Elit, som fick till ett kanonlopp. Maria Nordström, Ulricehamns IF, som länge låg tvåa tappade i slutet och blev trea.

I totala cupen så höll ledarinnan inför tävlingen Lisa Vinsa, Piteå Elit, undan och hon vann med sex poängs marginal till klubbkamraten Sofia Henriksson som blev tvåa. Vinsa kunde genom att delta i alla vinterns deltävlingar och genom att hålla en hög nivå ta hem totalsegern. Totaltrea blev Frida Erkers, IFK Mora, och hon var i sin tur endast åtta poäng efter Henriksson. Evelina Settlin, som vann fyra deltävlingar, blev fyra.

Sofia Henriksson, Lisa Vinsa, Frida Erkers och Evelina Settlin hyllas för sina insatser i totala Intersport cup 2015/2016.

Officiella resultat Intersport cup 10/15 km F Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slutställning Intersport cup 2015/21016 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SSF vill avslutningsvis tacka SK Bore för en mycket väl genomförd JSM-vecka och final i Intersport cup. Ett stort tack även till Intersport och Makita för allt stöd kring Intersport cup under säsongen.