Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Taktikens dag i Gällivare

I strålande vårvinterväder så genomfördes årets SM i sprintstafett och prologen av finalen i Scandic cup på Hellnerstadion i Gällivare. Gellivare Skidallians lyckades perfekt med underlaget och tävlingarna fick många lovord från deltagarna.

SM-tävlingarna i sprintstafett blev två underhållande tävlingar där publiken bjöds på taktiska lopp i bägge klasserna.

Damfinalen inleddes med att regerande mästaren Piteå Elit tillsammans med Ulricehamns IF och IFK Umeå skapade en lucka till övriga fältet. De andra lagen var relativt samlade och höll bra fart men lyckade faktiskt inte täppa till den så striden kom att stå mellan de tre tätlagen. I täten var det framförallt Piteå och Umeå som höll farten och Ulricehamn såg vid flera tillfällen ut att få släppa kontkaten. Hanna Falk som åkte andrasträckan fick flera gånger täppa till luckan framåt. På dem femte sträckan hade Charlotte Kalla i Piteå och Linn Sömskar i Umeå skapat en större lucka och det framstod att guldstriden skulle stå mellan Jonna Sundling i Umeå och Jennie Öberg i Piteå som var lagens val för den sista sträckan.

Sundling och Öberg körde hårt hela vägen på sträckan. På "hyllan" inne på stadion så låg de båda sida vid sida när Öberg gjorde ett försök att gå om Sundling. Det blev dramatiskt och hela Hellnerstadion drog efter andan när de båda såg ut att kroka ihop. Dock gick ingen i backen utan Sundling accelererade fint och låg i ledning in på upploppet. Öberg försökte verkligen spurta men Sundling visade kyla och klass när hon skidade hem SM-guldet med några meters margial.

UIrichamn med Maria Nordström och Hanna Falk i laget blev ohotade bronsmedaljörer efter att ha åkt den sista sträckan i eget majestät. IFK Mora med Frida Erkers och Stina Nilsson blev fyra i en duell med Anna Dyvik och Maja Dahlqvist i Falun-Borlänge.


Prispallen i damernas sprintstafett 2016. Fr. v. Piteå Elit, IFK Umeå och Ulricehamns IF.

Herrarnas final blev en riktigt spektakulär tillställning där utgången blev minst sagt oväntad. Inledningen blev lugn och fältet var samlat. Efter första sträckan höjdes farten gradvis och det var Kalix SK med Johan Häggström och Jakob Engström i laget som med både snabba skidor och snabb form stod för denna ökning. På den tredje sträckan så fick Kalix en lucka till de övriga lagen. I jakten där bakom var det IFK Umeå, Piteå Elit och IFK Mora som gjorde jobbet. Luckan för Kalix höll även drygt halva fjärde sträckan sedan blev man ikapphunnen. Teodor Peterson för IFK Umeå var först in till näst sista växeln tillsammans med Jesper Modin i Piteå Elit och Emil Jönsson i IFK Mora. Kalix växlade som fyra och Johan Häggström gjorde en mycket stark femte sträcka och han växlade i tät på den sista växeln. På den femte sträckan gjorde även Karl-Johan Dyvik i Falun-Borlänge en otrolig sträcka. Han accelererade från en tionde till andra plats och helt plötsligt var Falun-Borlänge med i hetluften. Även Borås med Karl-Johan Westberg följde med i detta "stim" och växlade som trea.

Oskar Svensson i Falun-Borlänge satte högsta fart direkt på den sista sträckan och kontrollerade lopp och in på upploppet kunde han avstannande köra hem SM-guldet till Dalaklubben. Borås med Gustav Norström på sista sträckan svarade också för en mycket stark åkning och tog silvret. Kampen om bronset vanns till slut av Emil Jönsson i IFK Mora efter att han spurtslagit IFK Umeå med Teodor Peterson och Simon Persson. Tillsammans med Jönsson i Moras lag åkte Johan Edin. Kalix blev slutligen femma.


Herrarnas prispall SM sprintstafett 2016. Fr. v. Borås SK, Falun-Borlänge SK och IFK Mora.

Officiella resultat SM sprintstafett 2016 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Juniorerna hade också sin sjunde deltävling av åtta i säsongens Scandic cup. På programmet stod en prolog i fri teknik över tre km. I de fyra klasserna blev det följande resultat och läge inför den avslutande jaktstarten.

I D 17-18 vann Falköpings Johanna Hagström med fyra sekunder före Frida Karlsson, Sollefteå Skidor. Emma Larsson, Kvarnsveden blev trea precis före Moa Lundgren, IFK Umeå som blev fyra. Totala Scandic cup säkrades av Frida Karlsson i och med dagens lopp. Striden där bakom är mycket intressant då Johanna Hagström endast är sex poäng före Moa Lundgren. Lundgren är i sin tur två poäng före fyran Alicia Persson, Stockviks SF. Morgondagens lopp blir därför helt avgörande för dessa placeringar.

Adam Persson, IF Hallby, vann H 17-18 före klubbkompisen Erik Rosjö och Simon Karlsson, IFK Umeå, fick till ett kanonlopp när han tog säsongens första pallplats genom att bli trea. Totalt leder Erik Lieback, Ulricehamns IF, efter ett struligt lopp idag där han missade starten och inte var bättre än 22a. Adam Persson knappade in viktiga poäng och är tvåa, endast sex poäng från ledning. Leo Johansson, Skillingaryds FK, är ytterligare tre poäng som trea och en poäng därefter har Jakob Nystedt, Hudiksvalls IF ett fint läge att blanda sig i slutstriden.

D 19-20 vanns av en för dagen mycket starkt åkande Elina Rönnlund, IFK Umeå. Emma Ribom, Kalix SK, blev tvåa och Jenny Larsson från arrangerande Gellivare Skidallians fick till ett superlopp på hemmaplan och brev trea. De tre i täten var i en klass för sig tidmässigt mot de övriga. Elina Rönnlund gick i och med dagens seger upp i totalledning med endast en poäng till godo mot Mathilda Björn, Rembo IK. Rebecca Öhrn, Villhelmina IK, är trea och har endast tre poäng till ledning. Vilken avslutning jaktstarten kommer bli!

H 19-20 vanns säkert av vinterns suverän i klassen, Viktor Thorn, Ulricehamns IF. Marcus Fredriksson, Lycksele IF, blev fin tvåa och var den enda som kund matcha Thorn tidsmässigt, segermarginalen blev fyra sekunder. Elias Dahl, Offerdals SK, blev trea i en tät kamp mot fyran Marcus Grate, Täfteå IK. Max Novak, Offerdals SK, behåller ledningen totalt i cupen men Viktor Thorn kommer allt närmare och det krävs ett topplopp av Novak i jaktstarten för att behålla totalledningen. Elias Dahl och Marcus Grate är några poäng efter som trea och fyra men har klar chans på topplaceringarna.

Officiellt resultat prolog Scandic cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Scandic cup avslutas som sagt under lördagen med jaktstart i klassisk teknik över 10/15 km på den tuffa världscupbanan i Gällivare.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad
2023-01-02
Publicerad
2016-04-01

UPPTÄCK MER

Stina Nilsson vinner i Val Müstair

Det var inget snack om saken. Stina Nilsson, IFK Mora SK, var bäst i d...

LÄS NYHETEN

Starkt längdlandslag till Skandinaviska Cupen

Hanna Falk, Emil Jönsson och Teodor Peterson. Det är några av de lands...

LÄS NYHETEN

Ingen Tour de Ski för Haag och Halfvarsson

Det blir ingen Tour de Ski i år för Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb oc...

LÄS NYHETEN

Uppdaterat tävlingsprogram i Östersund

Svenska Skidförbundet har i samråd med Östersunds SK beslutat att utök...

LÄS NYHETEN

Vinterns inspirationsträffar

Nu är det dags för nästa tema på inspirationsträffarna som genomförs a...

LÄS NYHETEN

Längdlandslaget till Tour de Ski

Svenska Skidförbundet har tagit ut sex herrar och sex damer som ska re...

LÄS NYHETEN

Stina Nilsson vinner i Val Müstair

Det var inget snack om saken. Stina Nilsson, IFK Mora SK, var bäst i d...

LÄS NYHETEN

Starkt längdlandslag till Skandinaviska Cupen

Hanna Falk, Emil Jönsson och Teodor Peterson. Det är några av de lands...

LÄS NYHETEN

Ingen Tour de Ski för Haag och Halfvarsson

Det blir ingen Tour de Ski i år för Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb oc...

LÄS NYHETEN

Uppdaterat tävlingsprogram i Östersund

Svenska Skidförbundet har i samråd med Östersunds SK beslutat att utök...

LÄS NYHETEN

Vinterns inspirationsträffar

Nu är det dags för nästa tema på inspirationsträffarna som genomförs a...

LÄS NYHETEN

Längdlandslaget till Tour de Ski

Svenska Skidförbundet har tagit ut sex herrar och sex damer som ska re...

LÄS NYHETEN

Glädje och gemenskap i Täby

Utan andra ambitioner än att bli starkare och förbättra tekniken, trän...

LÄS NYHETEN

Tränarna tipsar – rätt intensitet i träningen

Att träna med rätt intensitet bidrar till att din träning ger bättre r...

LÄS NYHETEN

Riktlinjer om stavmätning

Tidigare i höst har internationella skidförbundet (FIS) beslutat om at...

LÄS NYHETEN

Main partner

Premium partner

Team partner