Scandic cup 15/16 är i mål

Det blev som väntat en mycket tät och underhållande avslutning av säsongens Scandic cup när landets bästa juniorer gjorde upp i en jaktstart över 10/15 km i fri teknik under lördagen på Hellnerstadion i Gällivare.

I alla klasser blev det mycket tätt i slutsummeringen av cupen och poängberäkningen fick kontrolleras både en och två gånger.

I D 17-18 vann Johanna Hagström, Falköpings AIK, sin andra raka seger för helgen när hon helt ohotad åkte hem jaktstarten. Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, som låg närmast inför jaktstarten kom inte till start på grund av sjukdom utan tvåa blev istället Linn Svahn, IFK Umeå, som gjorde ett topplopp efter att ha startat som femma. Trea blev Moa Lundgren, IFK Umeå, efter att hon spurtat ner Ida Palmberg, Högbo GIF, på upploppet. Totala Scandic cup hade Frida Karlsson redan avgjort efter gårdagens prolog. Tvåa totalt blev Johanna Hagström efter en riktig spurt i tabellen med sina två delsegrar i Gällivare. Moa Lundgren blev trea totalt och var mycket glad för det.

Trots att hon inte åkte jaktstarten så var Frida Karlsson (i mitten) på plats och tog emot sin slutseger i Scandic cup för D 17-18. Johanna Hagström till vänster och Moa Lundgren till höger.

D 19-20 fick en något annorlunda utgång. Dagens jaktstart vanns av Emma Ribom, Kalix SK, efter att hon på ett mycket övertygande sätt åkt ifrån Elina Rönnlund, IFK Umeå, på de tio kilometrarna. Dock visade det sig att Rönnlund åkt iväg innan sin starttid vilket resulterade i att hon fick ett tidstillägg på 31 sekunder och andraplatsen blev istället en fjärdeplats. Tvåa blev istället Rebecca Öhrn, Vilhelmina IF, efter en härlig spurtduell mot Jenny Solin, Sollefteå Skidor (se toppbilden). Elina Rönnlund hade greppet om den totala segern i Scandic cup men efter dagens fjärdeplats så slutade hon tvåa och Rebecca Öhrn blev slultsegrare med tre poäng. Mathilda Björn, Rembo IK (femma idag) blev trea efter en mycket jämn säsong med många framskjutna placeringar.

Elina Rönnlund, Rebecca Öhrn och Mathilda Björn på den slutgiltiga prispallen i D 19-20s Scandic cup.

H 17-18s 15 km-lopp blev mycket spännande när Eric Rosjö, IF Hallby, vann efter en mäktig spurt mot Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor. Duon följdes åt under loppet och segermarginalen blev ynka 0,6 sekunder. Jakob Nystedt, Hudiksvalls IF, matchade toppduon bra men var klar trea tiotalet sekunder efter. Tredjeplatsen räckte dock till total seger i Scandic cup eftersom Erik Lieback, Ulricehamns IF, nollade på dagens tävling när han 33a. Adam Persson, IF Hallby blev tvåa totalt sju poäng efter Nystedt. Dagens segerherre Eric Rosjö blev trea endast en poäng efter Persson. Snacka om dramatik!

Adam Persson, Jakob Nystedt och Eric Rosjö skiner ikapp med solen i Gällivare efter att de mottagit sina prischeckar för totala Scandic cup.

I H 19-20 bjöd återigen Viktor Thorn, Ulricehamns IF, på mycket stor skidåkning när han hur säkert som helst vann dagens jaktstart. Segermarginalen blev till slut 36 sekunder till Filip Danielsson, Garphyttans IF, och den hade kunnat vara större eftersom Thorn tog det väldigt lugnt den sista biten in till mål. Jonas Eriksson, Falun-Borlänge, blev trea efter dagens klart tätaste spurt mot Marcus Grate, Täfteå IK. Det krävdes målfoto för att skilja dem åt. I totala Scandic cup så säkrade Viktor Thorn slutsegern i detta sista lopp. Trots nederlaget i spurten så blev Marcus Grate tvåa och han var givetvis nöjd med det. Ledaren inför dagens tävling Max Novak, Offerdals SK blev trea efter att ha varit femma i dagens tävling.

Marcus Grate, Viktor Thorn och Max Novak med glada total pristagare i Scandic cup H 19-20.

Officiella resultat jaktstart K Scandic cup Gällivare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sllutställningen i Scandic cup finns via cupens officiella webbplats: www.scandiccup.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under söndagen avslutas SM och cup-helgen i Gällivare med längdskidornas blåa band, tre- och femmilen i klassisk teknik. Första start är kl. 9:30 för damerna och 12:15 för herrarna. Flera av juniorerna från dagens tävling kommer då prova lyckan och frågan är om Charlotte Kalla, Piteå Elit, tar sitt 22a SM-guld och om Marcus Hellner på stadion som bär hans namn kan ta sitt första SM-guld på en femmil.

Tävlingarna kommer att återges med livetidtagning via live.skidor.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samtliga foton: Thord-Erik Nilsson