Deltagarantal Folksam Cup
Det har framförts önskemål om att ta bort den begränsning i deltagarantal som idag finns på Folksam Cup. Så här ser förbundet på frågan.
Under en tid har Svenska Skidförbundet fått indikationer om att en del av Skidsverige önskar att den begränsning i deltagarantal som finns idag på Folksam Cup ska tas bort. Här ger förbundet sin syn på de förslagen.
För några år sedan togs begränsningen av deltagarantalet bort på ICA Cup. ICA Cup är distriktens kamp för åldrarna 13-14 år och Folksam Cup är motsvarande tävling för 15-16 åringar. Syftet med att ta bort begränsningen på ICA Cup var och är att fler ska ges möjlighet att delta, samt att senarelägga den första selekteringen inom längdåkningen. Båda dessa cuper fokuserar mer på lagets prestation än individens, därför utses bästa distrikt genom ett poängsystem där även poäng för deltagande på andra aktiviteter än skidtävlingarna räkas in, t.ex. vissa gruppaktiviteter som syftar till ökad gemenskap i laget.
Inom Svenska Skidförbundet/längd har vi diskuterat frågan vid ett flertal tillfällen under det senaste året. Allt från tjänstemän till vår arbetsgrupp ”Barn & Ungdom”, samt vårt beslutande längdråd. Längdrådet har beslutat att samma upplägg ska gälla tillsvidare. Huvudargumenten är dessa punkter:
• Vi har ett öppet tillfälle varje år via USM. Här kan alla delta.
• Folksam Cup är en cup som pågår under hela året och ska stimulera distrikten till verksamhet året runt. Både med läger och tävlingar. I Folksam Cup-finalen tävlar de bästa av alla de som ha deltagit på deltävlingarna i distrikten.
• Folksam Cup, med sitt system av deltävlingar, stimulerar tävlingsverksamheten i distrikten. RF:s riktlinjer påtalar vikten av att idrotten ska ske i närheten geografiskt sett. Risken är att man tävlar mindre i sitt eget distrikt om man inte behöver göra det för att få delta i finalen.
• Om vi tar bort deltagarbegränsningen, flyttar vi beslutet om selektering till distrikt eller klubbar. Eftersom finalen är en resa som distrikten arrangerar, och till stor del bekostar, så blir det distrikten som beslutar hur många som ska åka och vilken subvention man kan hjälpa till med. Blir kostnaden hög blir det föreningen eller familjen som får bekosta resan. Det kan innebära att vissa distrikt skickar många, medan man i andra inte skickar fler än nu. Vi tror att det finns en risk för att de som har ekonomi att bekosta resan då blir de som deltar.
• Vi anser också att Folksam Cup-finalen bara är en helg under en säsong med många tävlingar, det är viktigt att förmedla till föreningar och ledare/föräldrar att hantera uttagningen på rätt sätt genom ett bra ledarskap.
För att sammanfatta argumenten så tror vi att eftersom ICA Cup har en utökning, där distrikten själva tar beslut om antal platser/klass, anser vi att det är en bra progression i att det är 16 åkare/distrikt vid Folksam Cup. Ungdomarna har här kommit upp i en högre ålder och det är positivt med ett stimulerande mål, som kan trigga lite extra och vara en belöning att sikta mot. ICA Cup och Folksam Cup är stora utgiftsposter för våra distrikt och det ser väldigt olika ut runt om i landet hur kostnaderna för deltagandet fördelas. Vi vill inte att vilka som har råd att skicka fler ungdomar ska bli avgörande, utan anser att det nuvarande upplägget är bra.
Vi vill samtidigt passa på att framföra ett budskap till ledare och föräldrar – det finns ingenting som är kört för att man inte blir uttagen till Folksam Cup! Det är något vi ibland får höra och vill få bort.
Det är alltid viktigt hur vuxna ledare och föräldrar hanterar uttagningar, det ger signaler till våra ungdomar om hur viktiga saker är. Kommer man inte med ett år, gäller det att försöka se framåt och hitta motivation till att kanske bli uttagen nästa år. Folksam Cup-finalen ska vara en extra morot att kämpa för, men det väsentliga är det som händer hemma i distriktet och på hemmaplan!
Text: Karin Ersson, Utbildningschef/Längd
2023-01-02
2016-10-20