Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Frågor och svar om den nya regleringen av stavlängder för längdskidåkning

SSF får många frågor om den nya regleringen som det Internationella Skidförbundet (FIS) har infört angående längdbegränsningen av stavar vid tävlingar i klassisk teknik. Här följer en uppdatering angående de nya reglerna.

Det är FIS Council som fastställer regeländringar för samtliga grenar inom FIS och de förslagna regeluppdateringarna för längdskidor antogs under måndagen 7 november 2016.

De nya reglerna har publicerats i FIS officiella kanaler och den närmsta tiden kommer SSFs TD- och regelgrupp för längdskidor att översätta dem och ta fram riktlinjer för vad som ska gälla för tävlingar på nationell nivå. Reglementet ska sedan antas av längdrådet. På internationell nivå kommer FIS reglemente att gälla.

I väntan på att detta arbete är klart har FIS skrivit en "frågor och svar-artikel" som tidigare publicerats på www.fis-ski.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. SSF har översatt texten och återger den härmed så att så många frågetecken som möjligt rätas ut inför vinterns tävlingar. Länkar till de nya reglerna finns här nedan.

Texten i original finns på: http://www.fis-ski.com/cross-country/news-multimedia/news/article=maximum-classic-technique-poles.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samtliga uppdateringar av det internationella regelverket 2016-11-07 och riktlinjer för stavmätning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (på engelska och tyska).

Varför har denna regel antagits? Vad är det primära målet med regeln?

Det primära målet med regeln är inte att förbjuda stakning, utan att lägga till ytterligare ett verktyg för att skydda klassisk teknik och dess deltekniker (diagonalåkning, stakning, stakning med frånskjut och saxning) så att tävlingar i klassisk teknik blir rättvisa för alla deltagare.

Efter två år av diskussioner, undersökningar, erfarenheter och vetenskapliga studier gällande den klassiska tekniken var det dags att ge en signal och ett svar till längdåkningsvärlden.

Majoriteten är enig om att längdåkning ska bestå av två tekniker (klassisk och fri teknik). FIS längdkommitté enades därför under årets höstmöte om att om klassisk teknik utvecklas till endast stakning utan fästvalla, så kommer det att vara en teknik som är omöjlig att kontrollera för jury/arrangör. Stakning ses inte som en oberoende teknik och inte heller i framtiden kommer tävlingar att genomföras med endast stakning per definition.

När man fört diskussionen om framtiden för klassisk teknik har FIS längdkommitté betonat vikten av att involvera ett brett urval av personer som arbetar eller tävlar på olika nivåer inom sporten. Även om den nuvarande situationen är mer eller mindre under kontroll på världscupsnivå, är situationen definitivt mer utmanande på lägre nivåer och på långlopp. Andra viktiga faktorer som beaktats är den nuvarande utvecklingen av träningsmetoder, samt användandet av utrustning utvecklad för stakning och hur det påverkar unga skidåkare.

Vem föreslog denna regel och vem antog den?

Beslutsprocessen inom FIS är komplex. FIS council är den högsta instansen i FIS, som mellan kongresserna tar alla nödvändiga beslut. FIS council utser ordförande och ledamöter i grenkommittéerna samt underkommittéer och arbetsgrupper till grenkommittéerna. Kommittéer och arbetsgrupper ansvarar för tekniska och andra specifika verksamheter inom FIS och är rådgivande till FIS council.

I FIS kommittéer, underkommittéer och arbetsgrupper för längdåkning representerar före detta elitskidåkare, landslagstränare, anställda från nationella skidförbund och förtroendevalda sina nationella skidförbund.

Längdkommittén mottog förslaget om att maximera stavlängden i klassiskt teknik från det tyska skidförbundet under sommaren 2016. Alla kommittémedlemmar fick ta del av förslaget med uppgiften att diskutera det i sina nationella skidförbund. Vid FIS höstmöte i Zürich (27 september – 1 oktober) diskuterades förslaget i arbetsgruppen för regler och kontroll, i arbetsgruppen för världs- och kontinentalcup och i längdkommittén.

Efter en öppen och demokratisk diskussion, godkände längdkommittén enhälligt förslaget med en ändring av maximala stavlängden i klassisk teknik.

Varför accepterades förslaget på FIS höstmöte och inte på FIS vårmöte?

I flera år har längdåkningsvärlden diskuterat framtiden för klassisk teknik. Sporten har genomgått en intensiv utveckling under dessa år, jämförbar med uppkomsten av fri teknik i mitten av 1980-talet. Utvecklingen av stakning har utmananat själva kärnan i längdskidåkningssporten och flera åtgärder för att bromsa denna utveckling har införts (se fråga 5).

Helst skulle regeln om den maximala stavlängden ha beslutats i juni (vid FIS kongressen i Cancun, Mexiko), men utvecklingen i frågan har gått snabbt. Efter långa diskussioner under mötena vid FIS kongress fick varje nationellt skidförbund i uppgift att gå igenom alla aspekter av problemet på alla nivåer i sin tävlingsverksamhet. Resultatet av detta arbete var ett konkret förslag om begränsning av stavlängden från Tysklands skidförbund, som skickades in till FIS under sommaren.

Varför 83% av kroppslängden?

Återkopplingen från många tränare var att många aktiva denna sommar testat stavar för klassisk teknik som var mer än 10 cm längre än förra året. I det ursprungliga förslaget som lades fram av det tyska skidförbundet var maximala stavlängden satt till 85% av kroppslängden (genomsnittlig stavlängd som använts av aktiva under de senaste åren), detta mätt utan skidskor och för den totala längden av staven – från spetsen till högsta punkt.

Stavlängden 83% av kroppslängden mäts med skidskor på fötterna och längden av staven mäts från spetsen till där stavremmen går in i handtaget på staven.

Kommer detta att rädda den klassiska tekniken?

Regeln om maximal längd för stavar är inte ett enskilt försök att bevara den klassiska tekniken. Regeln är endast en av flera "verktyg".

Under ett par år har mycket arbete lagts på att hitta lämpliga banor för tävlingar i klassisk teknik. Generellt har tävlingsjuryer blivit striktare och man har sanktionerat "tjuvskate", glidfas vid saxning, felaktig kurvteknik etc. Även beslutsprocessen har gjorts snabbare för juryn vid tävlingar i klassisk teknik om regleröverträdelser inträffar.

Dessutom kommer många nationella skidförbund i vinter att testa teknikzoner vid tävlingar i klassisk teknik där stakning kommer att vara förbjudet.

Nu har FIS längdkommitté föreslagit en regel om en maximal stavlängd på 83% av kropplängden. Detta kommer inte att hindra någon från att staka även i branta uppförsbackar, men regeln förväntas stoppa den oönskade utvecklingen av klassisk teknik. Erfarenheterna från den kommande säsongen kommer att utvärderas noggrant nästa vår och ytterligare åtgärder, inklusive en sänkning av procentsatsen kommer att diskuteras.

Gäller denna regel endast för tävlingar i världscupen?

Nej, regeln om att staven maximalt får vara 83% kroppslängden vid tävlingar i klassisk teknik gäller för alla FIS-tävlingar och för alla åldersklasser.

Hur kommer den nya regeln verkställas?

Mätanordningen bör vara tillgänglig under officiell träning så att de aktiva själva kan kontrollera sin utrustning. Kontrollerna kommer sedan att utföras slumpmässigt och/eller vara riktade. Det kommer att vara möjligt att utföra kontroller före start och efter målgång. Vid behov kommer mer än en mätanordning finnas tillgänglig.

Vad händer om en aktiv kommer till start med fel stavlängd?

Aktiva med utrustning som inte överensstämmer med regeln i ICR (internationella reglementet) kommer inte tillåtas att starta.

Vad händer om en aktiv bryter en stav under tävlingen?

Att bryta en stav i tävlingssituationer är mycket vanligt, särskilt i tävlingar med masstart, jaktstart och sprint. När en aktiv bryter en stav behöver denne en ny så fort som möjligt. I en sådan situation är det möjligt att den nya staven inte kommer att överensstämma med regeln om 83% av kropplängden. I ett sådant fall betraktas skidåkning med stavar av olika längd inte som en fördel för den aktive. Längden på den utbytta staven är irrelevant och den aktive kan genomföra tävlingen utan påföljd.

Vad händer om en tävlande bryter båda stavarna i en tävling?

Om båda stavarna bryts i tävlingen och den aktive får ett nytt par, måste stavarna uppfylla regeln och vara max 83% av kroppslängden.

Senast uppdaterad
2023-01-02
Publicerad
2016-11-08

UPPTÄCK MER

Stina Nilsson vinner i Val Müstair

Det var inget snack om saken. Stina Nilsson, IFK Mora SK, var bäst i d...

LÄS NYHETEN

Starkt längdlandslag till Skandinaviska Cupen

Hanna Falk, Emil Jönsson och Teodor Peterson. Det är några av de lands...

LÄS NYHETEN

Ingen Tour de Ski för Haag och Halfvarsson

Det blir ingen Tour de Ski i år för Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb oc...

LÄS NYHETEN

Uppdaterat tävlingsprogram i Östersund

Svenska Skidförbundet har i samråd med Östersunds SK beslutat att utök...

LÄS NYHETEN

Vinterns inspirationsträffar

Nu är det dags för nästa tema på inspirationsträffarna som genomförs a...

LÄS NYHETEN

Längdlandslaget till Tour de Ski

Svenska Skidförbundet har tagit ut sex herrar och sex damer som ska re...

LÄS NYHETEN

Stina Nilsson vinner i Val Müstair

Det var inget snack om saken. Stina Nilsson, IFK Mora SK, var bäst i d...

LÄS NYHETEN

Starkt längdlandslag till Skandinaviska Cupen

Hanna Falk, Emil Jönsson och Teodor Peterson. Det är några av de lands...

LÄS NYHETEN

Ingen Tour de Ski för Haag och Halfvarsson

Det blir ingen Tour de Ski i år för Anna Haag, Anna&Emil Sportklubb oc...

LÄS NYHETEN

Uppdaterat tävlingsprogram i Östersund

Svenska Skidförbundet har i samråd med Östersunds SK beslutat att utök...

LÄS NYHETEN

Vinterns inspirationsträffar

Nu är det dags för nästa tema på inspirationsträffarna som genomförs a...

LÄS NYHETEN

Längdlandslaget till Tour de Ski

Svenska Skidförbundet har tagit ut sex herrar och sex damer som ska re...

LÄS NYHETEN

Glädje och gemenskap i Täby

Utan andra ambitioner än att bli starkare och förbättra tekniken, trän...

LÄS NYHETEN

Tränarna tipsar – rätt intensitet i träningen

Att träna med rätt intensitet bidrar till att din träning ger bättre r...

LÄS NYHETEN

Riktlinjer om stavmätning

Tidigare i höst har internationella skidförbundet (FIS) beslutat om at...

LÄS NYHETEN

Main partner

Premium partner