Sekundstrider i Boden

Minusgrader och fina, hårda spår med rafflande sekundstrider, så kan man sammanfatta den första tävlingsdagen av Intersport cup i Boden som genomfördes under fredagen.

Damtävlingen över 10 km klassisk teknik blev en uppgörelse mellan de etablerade åkarna och framtiden.

Junioren Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF, tog en knapp seger före Sofia Henriksson, Piteå Elit. Ledningen växlade åkarna emellan under loppet och till slut stod Andersson som segrare med 3,1 sekunders marginal. Trea blev Evelina Settlin, Hudiksvalls IF.

I totala Intersport cup tog Evelina Settlin över ledningen samtidigt som hon gjorde ett miniryck, hon leder nu med 33 poäng före Maria Nordström, Ulricehamns IF, som inte kom till start på grund av världscupuppdrag.

Även herrtävlingen över 15 km K blev en spännande historia. En stakande Oskar Kardin, Östersunds SK, tog till slut segern även han med 3,1 sekunders marginal till Viktor Thorn, Ulricehamns IF. Trea blev Marcus Ruus, Åsarna IK, efter ett mycket imponerande lopp.

Intersport cup totalt leds efter dagens tävling av Gustav Nordström, Borås SK. Nordström var tionde man på dagens tävling. Marginalen är dock endast 11 poäng till nya tvåan Anders Svanebo, Stockviks SF.

Under dagens tävlingar testades för första gången på svensk mark den nya regeln med teknikzon där endast diagonal åkteknik var tillåtet. Testet gick mycket bra och de tävlande skötte tekniken exemplariskt inom zonen. Försöket med teknikzoner kommer fortsätta vid fler tävlingar under säsongen för att utvärderas vid FIS vårmöte.

Officiella resultat Intersport cup Boden 20161216 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Totalställning Intersport cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Intersport cups officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under lördagen fortsätter cuphelgen i Boden med sprinttävlingar i klassisk teknik. Då är det även premiär för juniorernas cupsäsong då tävlingarna ingår i Scandic cup. Prologen startar kl. 9:30 och finalpasset startar kl. 12:00.