Fin avslutning i Boden

Det blev en fin final av tävlingshelgen i Intersport och Scandic cup när evenemanget avslutades under söndagen med masstart för seniorerna och individuella lopp för juniorerna, allt i fri teknik.

Över 400 åkare kom till start i paglaterrängen denna söndag och Tävlingsledare Göran Honkamaa kunde konstatera att det aldrig tidigare genomförts en så stor masstart på Pagla Skidstadion som idag, och visst var det mäktigt när de stora seniorfälten skidade ut från stadion på söndagsmorgonen.

Arrangerande Bodens Skidallians hade lagt ned ett stort arbete för att få till den tuffa 5 km-banan som användes under dagen.

Damerna var först ut, 10 km stod på programmet. Loppet inleddes samlat och det var en stor klunga som varvade efter 5 km. På det andra varvet tunnades fältet ut något och kampen om segern stod om tre damer när det dryga upploppet inleddes. Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, var dock obeveklig och malde ner motståndet när hon tog helgens andra raka seger. Sofia Henriksson, Piteå Elit SK, tog hand om andraplatsen. Trea blev Helene Söderlund, IFK Mora, efter ett mycket fint lopp.

I totala Intersport cup behåller Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, den totala ledningen trots att hon inte kom till start i dagens tävling. Ny tvåa, 27 poäng från ledning, är Elin Mohlin, Åsarna IK,  efter att ha varit femma i dagens lopp. Det är dock mycket jämt, för nya tvåan Jenny Solin, Sollefteå Skidor, har exakt samma totalpoäng som Mohlin. Mohlin leder dock i kraft av bättre placeringar vid inbördes jämförelse.

Damernas tävlingar avslutades med att Sofia Henriksson i samband med prisutdelningen officiellt fick ta emot Sixten Jernbergpriset för sina insatser vid SM-tävlingarna i Piteå och Gällivare 2016. Priset delades ut av förbundskapten Rikard Grip.

Sofia Henriksson, Piteå Elit SK, tar emot Sixten Jernbergpriset 2016 av förbundskapten Rikard Grip.

Herrarnas tävling blev en mycket jämn och tät tillställning. Den något smala banan i Boden gjorde att fältet höll ihop till stora delar hela vägen då åkarna kunde utnyttja vindskyddet bakom varandras ryggar. In på upploppet så var det en stor grupp som kämpade om segern och i detta "kaos" så klev Gustav Eriksson, Falun-Borlänge, SK, fram och avgjorde tävlingen med en distinkt tempoväxling de sista metrarna. Bakom honom blev det målfoto som fick avgöra placeringarna och där tilldömdes Johan Häggström, Piteå Elit, andraplatsen och Viktor Thorn, Ulricehamns IF, tredjeplatsen.

I totala Intersport cup blev det ledarskifte i och med att Karl-Johan Westberg, Borås SK, tog över ledarvästen efter att ha varit fyra i dagens tävling. Klubbkamraten Gustav Nordström som ledde totalt inför dagens tävling slutade på tjugonde plats på dagens tävling och det räckte inte för att behålla västen.

I damjuniorernas individuella tävlingar över 5 km, som ingår i Scandic cup, så vann Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, i 17-18 årsklassen. Hon har en stabil ledning i totala Scandic cup efter att ha vunnit de båda inledande tävlingarna. Bakom henne är det mycket jämt då andrapplatsen delas av Ebba Larsson, Gellivare Skidallians och Louise Lindström, Höbo GIF.

I D 19-20 tog kanske dagens största förhandsfavorit Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, en klassseger med över en minut. Emma Larsson, IFK Mora och Matilda Jönsson, Gellivare Skidallians hade en tuff uppgörelse om andraplatsen där Larsson drog det längsta strået. Moa Lundgren, IFK Umeå, leder fortsatt totala Scandic cup med tio poäng före Emma Larsson.

I herrarnas tävlingar över 10 km så vann Ossian Rosenberg, Duveds IF, en säker seger före Johan Herbert, Sundbybergs IK, i H 17-18. Erik Engelin, Offerdals SK, blev trea. Ossian Rosenberg tog med dagens seger över totalledningen i Scandic cup före gårdagssegraren Axel Aflodal, Sundbybergs IK.

H 19-20 blev en spännande tillställning då Erik Rosjö, IF Hallby SOK, endast ledde med en sekund före Anton Elvseth, Lierne IL, efter det första varvet. Rosjö gjorde dock ett fenomenalt sista varv och vann slutligen tävlingen med hela 22 sekunder före Elvseth. Adam Persson, Hallby SOK, blev trea efter ett mycket fint lopp och behöll med detta totalledningen i Scandic cup före nya totaltvåan Eric Rosjö.

Officiella resultat masstart och individuella tävlingar F 2016-12-18 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning i Intersport och Scandic cup 2016-12-18 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska Skidförbundet vill slutligen framföra sitt varma tack till arrangerande Bodens Skidallians som svarat för mycket välorganiserade tävlingar i dagarna tre.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Scandic cup fortsätter närmast med tävlingar i Östersund 7-8 januari. 6 januari arrangeras även ett JVM-test i Östersund.

Nästa anhalt i Intersport cup blir 17-19 februari i Falun.

Intersport cups officiella webbplats  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Scandic cups officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.