Nilsson på tredje plats i touren

Stina Nilsson gjorde ännu ett starkt lopp i den andra av sju etapper av Tour de Ski. Hon blev femma i dagens klassiska lopp över 5 kilometer. Hon ligger nu trea i totalen.

På den andra etappen av Tour de Ski var det dags för klassisk stil masstart i den lilla schweiziska alpbyn Val Müstair, som också är skidåkaren Dario Colognas hemort.

Tävlingarna, som gick på 1 600 meters höjd, blev stimmiga när hela startfältet med åkare startade samtidigt på den tekniskt krävande banan.
Men skidorna fungerade bra för de svenska åkarna och solen strålade under herrarnas lopp.

Marcus Hellner, Gellivare skidallians, startad som nummer 18 i masstarten. Han avancerade emellertid i fältet redan på första varvet och var topp tio under större delen av loppet. I samband med utdelningen av bonussekunder vid 3,1 kilometer, var han tvåa och tog därmed hem tolv viktiga bonussekunder till fortsättningen av touren. Därefter höll han sig i toppen under resten av loppet och gick i mål som sjua.
– Det var ett godkänt lopp som jag fick dit jag ville. Planen var att hänga med i täten av klungan. Det kändes tidigt att jag hade en helt ok känsla i kroppen, sa Marcus Hellner efter loppet.

Jens Burman, som startade som 37:a, fick en sämre start. Det strulade för honom och han åkte ner mot en 50:e plats. Men Åsarna IKs Burman gav inte upp. Han åkte upp sig igen under resten av loppet och mot slutet var han topp tio. Tyvärr ramlade han två gånger i sista backen inne på stadion då den ena staven gick av. Trots incidenten gick han i mål på en fin 15:e plats.

För de andra killarna gick det lite tyngre. Daniel Richardsson slutade på en 40:e plats och Viktor Thorn, som gjorde debut i traditionell skidåkning i världscupen, slutade på plats 51.

När herrarna kom i mål försvann även solen bakom alptopparna och la tävlingsbanan i skugga inför damernas lopp på sen eftermiddag.

Stina Nilsson, som leder touren sedan igår, hamnade på en femteplats. Hon startade bra och var med i toppen i början. När det var dags för spurtpris var hon trea och tog därmed hem 10 bonussekunder.
– Det är kul att satsa. Ibland håller det, ibland inte, sa Stina, som sackade efter i mitten av loppet. Mot lutet gjorde hon emellertid en fantastisk upphämtning och avancerade från sjunde plats vid 3,1 kilometer, upp till en femteplats i mål.

En annan åkare som åkte väldigt bra var Evelina Settlin, som gjorde sitt bästa traditionella lopp någonsin i världscupen. Tidigare hade hon som bäst kommit på plats 17. Idag gick hon in som nummer 13.
– Det var roligt att åka skidor idag även om jag inte orkade hänga i mot slutet, men jag kunde ändå kriga på, sa Evelina Settlin.

Ställningen i Tour de Ski efter 2 av 7 etapper

Damer: 1)Ingvild Flutstad Östberg, Norge,  15:40,7 min, 2) Heidi Weng, Norge, +10,3, 3) Stina Nilsson, Sverige, +23,8, 4) Krista Parmakoski, Finland, +42,0, 5) Kathrine Rolsted Harsem, +51,6, 6) Jessica Diggins, USA, +1,01,0, 7) Maiken Caspersen Falla, Norge, +1:07,0, 8) Laurien van der Graaff, Schweiz, +1,08,7, 9) Nadine Fähndrich, Schweiz, +1,25,7, 10) Laura Mononen, Finland, +1,38,1.

Övriga svenska placeringar: 12) Evelina Settlin, +1,39,3, 28) Maria Nordström, +2,12,2, 36) Charlotte Kalla, +2,22,7, 42) Emma Wikén, 2,39,1, 56) Maria Rydqvist, +3,27,2.

Herrar: 1) Sergey Ustiugov, Ryssland, 26,26,2, 2) Martin Johnsrud Sundby, Norge, +18,9, 3) Alex Harvey, Kanada, +59,6, 4) Andrey Larkov, Rysland +1,01,5, 5) Emil Iversen, Norge, +1,09,2, 6) Dario Cologna, Schweiz, +1,10,4, 7) Andrew Musgrave, Storbritannien, +1,14,8, 8) Federico Pellegrino, Italien, +1,17,5, 9) Marcus Hellner, Sverige, +1,17,8, 10) Didrik Tönseth, Norge, +1,22,7.

Övriga svenska placeringar: 22) Jens Burman, +2,01,9, 43) Daniel Richardsson, +2,41,6, 51) Viktor Thorn, +3,03,3, 54) Axel Ekström, +3,13,3, 70) Anton Lindblad, +4,12,3.