Ny världscupvinst för Stina Nilsson

Stina Nilsson återtar ledningen i Tour de Ski efter att ha vunnit dagens skiathlonlopp i tyska Oberstdorf. På herrsidan åkte Marcus Hellner in på en femteplats, där han också ligger i totalen för touren.

När det idag var dags för den tredje etappen av Tour de Ski bjöd tyska Oberstdorf på ett vackert och soligt vinterlandskap. På programmet stod skiathlon 5 + 5 kilometer för damerna och 10 + 10 kilometer för herrarna.

På damsidan blev det en fantastiskt fin tävling då IFK Moras Stina Nilsson med ett kraftprov tog sin första världscupseger i ett distanslopp.
– Det här var jättekul. Jag hade jättebra skidor och kunde hänga med bra i hela loppet, sa en glad Stina Nilsson.

Det var trångt och tajt i spåret och det blev viktigt att positionera sig rätt i tid inför upploppet. Något som Stina Nilsson klarade alldeles utmärkt. Det blev ett spännande upplopp med en fajt mellan Stina och Jessica Diggins, USA, som slutade tvåa i dagens lopp. Norskan Heidi Weng blev trea.

Dagens vinst innebär att Stina återigen är totalledare i Tour de Ski efter tre etapper. Hon ligger fyra sekunder före Heidi Weng och tolv sekunder före norska Ingvild Flugstad Östberg, som slutade på en 13:e plats i dagens lopp.

Ett annat mycket glädjande besked på damsida var att Charlotte Kalla, Piteå elit, visade upp ett kvitto på att formen är på väg tillbaka efter att ha haft ett tuffare lopp i Val Müstair. Hon kom på en fin åttondeplats i dagens lopp.

Även Emma Wikén, Åsarna IK, gjorde ett fint lopp och slutade på en 13:e plats.

I herrarnas lopp var det väldigt trångt med mycket positioneringsåkning och intensiv körning. Redan på första varvet blev det ett flertal krascher, men de svenska killarna lyckades ta sig förbi utan några incidenter.

Marcus Hellner, Gellivare skidallians, kom i mål på en mycket fin femteplats. Han hade känning på pallen då han endast låg 2,5 sekunder efter trean Alex Harvey från Kanada. Även Marcus klättrade i totalen och ligger nu på en femteplats.

Jens Burman, Åsarna IK, kom på 17:e plats. Glädjande var även att förstaårssenioren Viktor Thorn, Ulricehamn IF, tog sina första världscuppoäng genom att ta sig in på en 26:e plats.