Full fart i Östersund

Det blev full action när de klassiska sprinttävlingarna i Östersund, ingående i Scandic cup, genomfördes under lördagen. Efter många spännande heat ändrades dock inte ställningen i totala cupen då toppåkarna i sammandraget gjorde fina resultat.

Efter förmiddagens prolog så genomfördes finalpasset i två block där damerna var först ut.

I D 17-18 blev det, återigen, en stor seger för Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, när hon tig sin tredje raka delseger i säsongens Scandic cup. Tvåa blev Katrin Sjödén, Älvdalens IF och trea blev Kristina Axelsson, Sya SK. I totala Scandic cup leder naturligtvis Frida Karlsson. Avståndet är 21 poäng till Louise Lindström, Högbo GIF, som var fyra i dagens tävling.

D 19-20 dominerades också som tidigare i vinter av Moa Lundgren, IFK Umeå. Hon vann solklart före Johanna Hagström, Falköpings AIK. Hagström deppade inte över detta utan hon gratulerade Lundgren hjärtligt målfållan. Tua Dahlgren, Spikbodarnas IK, blev efter ett fint lopp trea. Moa Lundgren leder totala Scandic cup i stor stil före Emma Larsson, IFK Mora, som blev sexa i dagens tävling.

H 17-18 vanns kontrollerat av Axel Aflodal, Sundbergs IK. Där bakom var det desto hårdare då Felix Forsberg, Järpens SK, lade beslag på andraplatsen precis före Ossian Rosenberg, Duveds IF. Ossian Rosenberg behöll därmed totalledningen i Scandic cup men det är mycket jämt och endast sju poäng skiljer till Axel Aflodal som är tvåa.

H 19-20 avslutade dagens tävlingar och där bjöd Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK, på stor underhållning när han i den så kallade "Arcturabacken" lade in en högre växel och gick både om och ifrån Anton Elvseth, Lierne IL. Rycket höll hela vägen in i mål, så även andraplasten för Elvseth. Anton Persson, IF Hallby, tog en kontrollerad tredjeplats. I och med denna tredjeplats behåller Persson totalledningen i Scandic cup. Det är dock även här mycket jämnt och det skiljer endast nio poäng till nya tvåan Hugo Jacobsson.

Officiella resultat sprint K Östersund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (i FIS-kalendern)

Totalställning Scandic cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. efter tre av åtta deltävlingar

Under dagen provades för andra gången teknikzoner, och för första gången i sprintsammanhang, på en FIS-tävling i Sverige. Totalt sett gick detta test mycket bra även om juryn hade några fler fall att granska jämfört med när det var premiär för teknikzoner vid cuptävlingarna i Boden för några veckor sedan.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Scandic cups officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Imorgon söndag avslutas tävlingshelgen i Scandic cup i Östersund med masstartstävlingar i klassisk teknik. D 17-18 åker 10 km, H 17-18 och D 19 20 åker 15 km och H 19-20 åker 20 km. Detta är förövrigt de nya JSM-distanserna som ersätter Skiathlon efter att SSFs längdråd beslutat att ta bort Skiathlon från JSM-programmet.

Första start är kl. 9:00 och tävlingarna kommer att återges med livetidtagning i FIS app.