Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Nilsson etta Kalla trea i Val di Fiemme

De svenska tjejerna levererade stort i dagens etapp av Tour de Ski. Två av dem tog sig upp på pallen – Stina Nilsson som vinnare och Charlotte Kalla som trea.

Den näst sista etappen av Tour de Ski bestod av masstart över 10 kilometer klassisk stil för damerna och 15 kilometer för herrarna.

Tjejerna åkte fyra varv på den 2,5 kilometer långa banan. Det första varvet blev dramatiskt då Krista Parmakoski, Finland, föll och drog med sig fler åkare. Strax bakom kom Charlotte Kalla, Piteå elit, som även hon ramlade och åkte ner på en 20:e plats. Sakta men säkert jobbade sig Charlotte emellertid uppåt igen och kunde till slut glida över mållinjen som trea.

Stina Nilsson, IFK Mora SK, var med i den absoluta täten under hela loppet. På andra varvet delades det ut bonussekunder och Stina, som var först vid tiden tog hem 15 värdefulla bonussekunder.

På varv tre började norskorna halka efter, först Ingvild Flugstad Östberg och sedan Heidi Weng, som ledde touren inför dagens etapp. En ledning som hon idag fick lämna över till Stina Nilsson, som leder med 19 sekunder före Weng inför morgondagens sista etapp – klättringen uppför Alpe Cermis.

Tvåa i dagens lopp var Anne Kyllönen från Finland.

Herrarna åkte 15 kilometer. Bonussekunder delades ut på varv två och fyra. Marcus Hellner, Gellivare skidallians, var med och tog tio bonussekunder på andra varvet, som trea.

Marcus kom i mål på en tiondeplats. Jens Burman, Åsarna IK, på en tolfteplats och Daniel Richardsson kom in som 15:e man. Samtliga killar placerade sig topp 30, med Viktor Thorn på en 23:e plats och Axel Ekström på en 29:e plats.

Inför morgondagens sista etapp befinner sig Marcus Hellner på en sjundeplats och har 12 sekunder upp till kanadensaren Harvey, på en sjätteplats och 50 sekunder upp till Dario Cologna, Schweiz, som ligger trea.

Ställningen i Tour de Ski efter 6 av 7 etapper

Damer: 1) Stina Nilsson, Sverige, 1,53,45,9 2) Heidi Weng, Norge, +19,2, 3) Krista Parmakoski, Finland, +53,9, 4) Ingvild Flugstad Östberg, Norge, +1,23,3, Jessica Diggins, USA, +1,56,5, Yulia Tchekaleva, Ryssland, +3,16,6, 7) Nathalie von Siebenthal, Schweiz, +3,30,4, 8) Anne Kyllönen, Finland, +3,46,8, 9) Charlotte Kalla, Sverige, +3,47,9, 10) Kerttu Niskanen, Finland, +3,51,4.

Övriga svenska placeringar: 20) Evelina Settlin, +6,32,0, 22) Emma Wikén, +6,53,6, 26) Maria Nordström, +7,49,1.

Herrar: 1) Sergey Ustiugov, Ryssland, 2,54,20,2, 2) Martin Johnsrud Sundby, Norge, +1,11,9, 3) Dario Cologna, Schweiz, +2,04,1, 4) Matti Heikkinen, Finland, +2,32,9, 5) Maurice Manificat, Frankrike, +2,34,6, 6) Alex Harvey, Kanada, +2,42,5, 7) Marcus Hellner, Sverige, +2,54,5, 8) Simen Hegstad Krüger, Norge, +3,51,3, 9) Niklas Dyrhaug, Norge, +4,36,6, 10) Francesco De Fabiani, Italien, +4,36,9.

Övriga svenska placeringar: 17) Jens Burman, +5,44,2, 24) Daniel Richardsson, +7,26,8, 29) Axel Ekström, +9,22,9, 31) Viktor Thorn, +9,45,4.

Alla resultat damer Länk till annan webbplats.
Alla resultat herrar Länk till annan webbplats.