Perfekt avslutning i Östersund

Betonghårda spår, riktigt tuffa banor och klassisk masstart var det som stod på programmet när säsongens andra tävlingshelg i Scandic cup avslutades under söndagen i Östersund.

Distanserna var 10 km för D 17-18, 15 km för D 19-20 och H 17-18 samt 20 km för H 19-20. Dessa är förövrigt de distanser som ersätter skiathlon på JSM-programmet senare i vinter och de testades alltså idag för första gången. På JSM i Kalix blir det dock tävlingen i fri teknik.

Först ut i spåret för dagen var D 17-18. Här fick vi se en glimrande uppvisning av Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, när hon tog en överlägsen seger före Katrin Sjödén, Älvdalens IF. Karlsson satte högsta fart direkt och gav aldrig övriga en chans. Eleonora Olsmats, Sundbybergs IK, blev överraskande trea och tog därmed sin klart bästa placering hittills i vinter. Totala Scandic cup leds naturligtvis av Frida Karlsson då hon vunnit samtliga fyra lopp som genomförts i vinter. Katrin Sjödén gick med dagens lopp upp som ny tvåa. Louise Lindström, Högbo GIF, som låg tvåa inför dagens lopp, är ny trea.

D 19-20 blev också det en uppvisning i sprakande skidåkning när Maja Majbäck, Jukkasjärvi IF, vann tävlingen lika överlägset som Frida Karlsson tidigare. Moa Lundgren, IFK Umeå, gjorde ett fint lopp när hon blev tvåa och avslutade därmed en mycket fin helg. Stark trea blev Emma Larsson, IFK Mora, bara några sekunder efter Lundgren. Totalt leder Moa Lundgren Scandic cup med 29 poäng före Emma Larsson. Tua Dahlgren, Spikbodarnas IK, är trea.

Leo Johansson, Skillingaryds FK, vann H 17-18 efter att ha lett loppet så gott som hela vägen. Segern var dock inte lika överlägsen som i damklasserna men det var heller inte något snack om saken. Axel Aflodahl, Sundbybergs IK, blev mycket fin två efter att ha duellerat på upploppet mot loppets stora överraskning Anton Murto, Gellivare Skidallians, som tog sin första pallplats i dessa sammanhang. Axel Aflodahl tog över ledningen i totala Scandic cup men skuggas av tidigare totalledaren Ossian Rosenberg, Duveds IF. Felix Forsberg, Järpens SK, är trea totalt. Dessa tre har gjort ett litet ryck i toppen i en för övrigt mycket jämn tabell.

Tävlingsdagen avslutades med att H 19-20 tog sig an 20 km på den krävande 5 km-banan. Loppet dominerades länge av de två norrmännen Magnus Sivertsen och Anton Elvseth. Ut på det sista varvet hade dock Sivertsen fått släppa en lucka till Elvseth som tillsammans med Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor och Jacob Nystedt, Hudiksvalls IF, drog i täten. När täten kom in på stadion för att ta sig an den välkända Arctuabacken så gjorde Nystedt ett ordentligt ryck och fick en lucka till Andersson som i sin tur skapade en lucka till Elvseth. Nystedts forcering höll och han kunde ohotad ta hem segern före Andersson och Elvseth blev trea. I totala Scandic cup tog Elvseth hand om den totala ledningen. Elvseth som bor och studerar i Sverige sedan flera år kan enligt Scandic cups regler vara med i den totala cupen, vilken han verkligen tagit chansen till. Ny totaltvåa är Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK, endast sex poäng från ledningen. Adam Persson, IF Hallby, som ledde inför dagen, är trea efter att han haft en tung dag i spåret på dagens tävling.

Officiella resultat masstart K Östersund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Scandic cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slutligen vill slutligen SSF framföra sitt varma tack till arrangerande Östersunds SK som svarat för en riktigt välarrangerad tävlingshelg. Vitsorden under helgen var många från både aktiva och ledare, ett mycket gott betyg!

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Scandic cup fortsätter närmast 17-18 februari i Falun. Den 19 februari arrangeras sedan årets distriktsstafett. Mer information om dessa tävlingar finns på Scandic cups officiella w Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.ebbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.