Fantastiska resultat på J-/U23-VM

Junior- och U23-VM har pågått i fyra dagar. Och det har hittills varit ett framgångsrikt mästerskap för svensk längdskidåkning – tre guld och ett brons har bärgats av de blågula åkarna. Och än återstår tre tävlingsdagar.

I U23-klassen tog Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK, guld i sprint i tisdags när hon på ett övertygande sätt besegrade norskan Thea Krokan Murud. Bronset tog en annan svenska hem, nämligen Falun-Borlänge SKs Maja Dahlqvist.

Viktor Thorn, Ulricehamns IF, blev bäst av svenskarna på herrsidan. Han tog sig till semifinal och slutade på en åttonde plats.

Pallen delades av Norge och Ryssland, med Fredrik Riseth och landsmannen Joachim Aurland på första respektive tredje plats och Alexander Boshunov på tredje plats.

På torsdagen slog Dyvik till igen. Hon krossade allt motstånd och tog guld i 10 km fristil, individuell start. Hela 17 sekunder före Tiril Udnes Weng och 23 sekunder före nästa norska, Lovise Heimdal, som blev trea.

Herrarnas 15 km fristil dominerades av Ryssland som fyllde pallen med Alexander Bolshunov, Alexey Chervotkin och Denis Spitsov. Bolshunov var hela 50 sekunder före fyran, Irineu Esteve Altimiras – från Andorra.

Bäste svensk blev Axel Ekström, Garphyttans IF, på en 19:e plats. Strax efter sig, på en 20:e plats, kom Björn Sandström, Piteå elit.

Ebba Andersson, Sollefteå skidor, knep i sin första tävling i årets JVM åt sig guldet på 5 km fristil. Marginalen mot tvåan, norska Marte Mählum Johansen, var hela 14 sekunder och ytterligare en sekund före trean, Mariya Istomina från Ryssland.

I herrarnas 10 km fristil blev Jacob Nystedt, Hudiksvalls IF, bäste svensk på en 13:e plats. Även denna tävlingen vanns av en rysk trio – Vladislav Vechkanov, Egor Kazarinov och Yaroslav Rybochkin.

Ikväll fortsätter tävlingarna med juniorernas skiathlon.