Solskenshistoria i Falun

Lugnets skidstadion formligen badade i sol när sjätte deltävlingen i Intersport cup och femte deltävlingen i Scandic cup genomfördes under fredagen med sprinttävlingar i fri teknik.

Det bjöds på högklassig skidåkning i alla klasser på den mycket populära och utslagsgivande sprintbanan som byggdes inför VM 2015.

Efter förmiddagens prologer så genomfördes finalerna i den numera standardiserade blockmodellen där D/H 17-18 var först ut.

I damklassen vann Frida Karlsson, Sollefteå Skidor, sin femte (!) raka seger denna vinter vilket innebär att hon inte tappat en enda poäng hittills i totala Scandic cup. Frågan är om någon kan utmana henne i de tävlingar som återstår? Tvåa blev Katrin Sjödén, Älvdalens IF, och Louise Lindström, Högbo GIF blev trea. I totala Scandic cup har naturligtvis Frida Karlsson en stor ledning före Katrin Sjödén.

Herrtävlingen vanns av Axel Aflodahl, Sundbybergs IK, som därmed tog sin tredje delseger denna vinter. Aflodahl har varit på pallen i samtliga deltävlingar utom en hittills i vinter, mycket imponerande. Prologvinnaren Emil Talsi, Åsarna IK blev fin tvåa före Ossian Rosenberg, Duveds IF, på tredjeplatsen. I totala Scandic cup leder Axel Aflodahl med 20 poäng före Ossian Rosenberg.

I det andra blocket var det de äldre juniorerna i D/H 19-20 som tog över riksskidstadion.

I D 19-20 blev det hemmaseger då Moa Olsson, Falun-Borlänge, vann tävlingen före Johanna Hagstöm, Falköpings AIK. De båda var i en klass för sig före övriga finalfältet där Tua Dahlgren, Spikbodarnas IK, blev trea. Totalt leds Scandic cup av Moa Lundgren, IFK Umeå, som blev fyra i dagens tävling.

H 19-20s final blev en uppvisning av Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge, som genom urstark åkning bärgade dagens andra hemmaseger. Tvåan Markus Johansson, Zinkgruvans IF och trean Gustaf Berglund, Storvreta IK, kunde inte göra annat än att göra upp om tredjeplatsen. I totala Scandic cup tog Hugo Jacobsson över den gula västen med ganska stor marginal till den tidigare totalledaren Anton Elvseth, Lierne IL, som hade en tyngre dag där han blev femtonde man.

Officiella resultat Scandic cup Falun 170217 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Seniorerna fick äran av avsluta tävlingsdagen och förutom själva sprinttävlingen så var det också premiär för en minitour i Intersport cup. Dagens tävling räknas alltså samman med både lördagen individuella lopp och söndagens jaktstart.

Damernas final blev ett av de mer dramatiska tillfällena på hela dagen. Maria Nordström, Ulricehamns IF, såg ut att gå mot en pallplats när hon i den snabba velodromkurvan in på stadion slog ihop skidorna och gick i backen. Med i fallet drogs båda Piteå Elit-åkarna Jennie Öberg och Sofia Henriksson och i ett huj var Linn Sömskar, IFK Umeå och Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, ensamma i slutstriden. Inne på upploppet visade Linn Sömskar att hon är en snabb avslutare när hon stack tån före Evelina Settlin. Ohotad trea blev Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, som påpassligt körde förbi de åkare som låg i snön i velodromkurvan. Totala Intersport cup leds fortsatt av Evelina Settlin som genom dagens seger tog ett litet grepp om den totala cupen.

Herrfinalen blev också den mycket underhållande. Johan Häggström, Piteå Elit, visade prov på riktig järnvilja när han genom att åka i högsta i front mer eller mindre hela vägen mala ner motståndet. Han kunde till och med kosta på sig en segergest innan mållinjen. Där bakom gjorde tvåan Emil Johansson, IK Jarl Rättvik, en mycket taktisk final där han på "hästskon" inne på stadion skickligt manövrerade sig fram genom fältet för att sedan på upploppet precis få tån före trean Anton Persson, SK Bore. Totala Intersport cup leds fortsatt av Karl-Johan Westberg, Borås SK, men i hans frånvaro knappade man in på honom och totaltvåan Viktor Thorn, Ulricehamns IF, är bara två poäng från ledningen i en mycket jämn klass.

Officiella resultat Intersport cup minitour etapp 1 170217 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Linn Sömskar och Johan Häggström leder minitouren totalt och får därmed starta sist i morgondagens individuella lopp.

Totalställning Intersport cup mintour etapp 1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Intersport och Scandic cup 170217 Länk till annan webbplats.

Under lördagen fortsätter Scandic cup och Intersport cup minitour i Falun med individuella lopp över 5 och 10 km i klassisk teknik. Första start är kl. 10:00 på Lugnets skidstadion.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.