Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Skidpropaganda i Falun

En av säsongens hittills finaste tävlingsdagar bjöds det på under lördagen när Scandic och Intersport cup fortsatte på Lugnets skidstadion. Spåren och det tuffa 5 km-varvet var i allra bästa skick och det var många nöjda skidåkare som åkte i mål.

På programmet stod för dagen 5 km för damerna och 10 km för herrarna i klassisk teknik. En av få gånger på hela säsongen då alla åkte exakt samma distanser.

I de yngre juniorklasserna blev det klara segrar till Frida Karlsson, Sollefteå Skidor och Leo Johansson, Skillingaryd FK.

I totala Scandic cup så leder Frida Karlsson då hon genom dagens vinst tog säsongens sjätte raka seger i cupen. Därmed avgjorde hon årets cup i och med att sex av åtta deltävlingar räknas och då kan en åkare inte få mer än 300 poäng som Karlsson nu är uppe i. Kampen om andraplatsen är dock öppen då det endast skiljer tre poäng mellan Louise Lindström, Högbo GIF och Kartin Sjödén, Älvdalens IF. Bakom dem finns ytterligare några åkare som har goda chanser till avancemang.

I H 17-18 så tog totalledaren inför dagen Axel Aflodahl, Sundbybergs IK, ett grepp om slutsegern då han blev tvåa i tävlingen och närmaste konkurrenten Ossian Rosenberg, Duveds IF, bröt tävlingen. Aflodahl leder nu med 66 poäng inför de sista tävlingarna.

D 19-20 blev en tät historia där det inte skiljde mer än ett par sekunder mellan topptrion Johanna Hagström, Falköpings AIK, Moa Olsson, Falun-Borlänge och Moa Lundgren, IFK Umeå. Totalt i Scandic cup har Moa Lundgren ledningen med en ganska bra marginal till tvåan Tua Dahlgren, Spikbodarnas IK.

Jonas Eriksson, Falun-Borlänge, ordnade dagens första hemmaseger i H 19-20 när han vann tävlingen övergande före Alexander Karlsson, Källbottens IK. Adam Gillman, Garphyttans IF, gjorde ett fint lopp och blev trea. Totalt leder Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge, med dryga 20 poäng före Anton Elvseth, Lierne IL. Gustaf Berglund, Storverta IK, är nio poäng efter Elvseth. Flera åkare skuggar där bakom så det är upplagt för en rafflande avslutning i denna klass.

Officiella resultat Scandic cup 170218 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Damseniorernas andra etapp av Intersport minitour vanns för andra dagen i rad av Linn Sömskar, IFK Umeå. Sömskar öppnade loppet lite försiktigt men en mycket stark avslutning resulterade i segern med nästan tio sekunder före Evelina Settlin, Hudiksvalls IF och Jennie Öberg, Piteå Elit, som hade en riktig sekundstrid sinsemellan.

Linn Sömskar leder minitouren med 11 sekunder före Evelina Settlin inför söndagens jaktstart över 10 km i fri teknik. Maria Nordstörm, Ulricehmans IF, är trea 19 sekunder från ledningen.

Totala Intersport cup leds fortsatt av Evelina Settlin före Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge.

På herrarnas etapp blev det återigen en hemmaseger när Simon Andersson, Falun-Borlänge (i mitten av bilden), vann med tre sekunder före Viktor Thorn, Ulricehamns IF. Simon Lagesson, Åsarna IK, tog en meriterande tredjeplats tolv sekunder från segern.

Efter dagens seger är Simon Andersson den som alla jagar på morgondagens 15 km jaktstart i fri teknik. Han har en ledning med fyra sekunder före Viktor Thorn och Simon Lagesson är endast två sekunder till bakom. De tre har en lucka till de övriga men på Lugnets tuffa banor kan förstås mycket hända.

Ny ledare i totala Intersport cup är Viktor Thorn före Johan Häggström, Piteå Elit.

Officiella resultat Intersport cup minitour etapp 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Intersport cup minitour efter etapp 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förutom morgondagens jaktstart för seniorena så tävlar juniorerna i den populära distriktsstafetten där nämare 40 lag kommer till start. Damerna åker 3*2,5 km och herrarna 3*5 km i fri teknik. Första start är kl. 9:00 och seniorena tävlar från kl. 11;15.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.