Skidpropaganda i Kalix

Årets individuella JSM-tävlingar avgjordes i vackert vårvinterväder på Kalix skidstadion. Det blev helt enkelt riktig skidpropaganda!

Spåren höll ihop fint under hela tävlingen och erbjöd jämlika förhållanden för alla startande. Damerna tävlade över 5 km och herrarna över 10 km i klassisk teknik.

Först ut var den yngre damklassen där Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, kunde gå i mål 34 sekunder för Louise Lindström, Högbo GIF och därmed bärga ännu en medalj under mästerskapet. Bronspengen tog Kristina Axelsson med sig hem till Sya SK. Högbo GIF tog lagguldet genom Louise Lindström, Ida Palmberg och Ida Persson.

I den äldre damklassen, D19-20, tog Sollefteå Skidor IF ytterligare en guldmedalj genom ännu ett fint lopp av Ebba Andersson. Silvret gick till Johanna Hagström, Falköpings AIK och bronspengen till Moa Olsson, Falun Borlänge SK, som trots ett otursamt fall efter utgången på det andra varvet ändå höll undan för bronsmedaljen. Emma Ribom, Maria Olofsson och Evelina Niemi tog lagguldet för arrangerande Kalix SK. Endast 2,7 sekunder skiljde till tvåan Åsarna IK, en av de minsta segermarginalerna i JSMs lagtävling på många år.

I herrklasserna var det betydligt tätare strider om medaljerna. I den yngre herrklassen tog William Poromaa, Johannisbergs AIK, hem guldmedaljen en tiondel (!) före Skillingaryds FKs Leo Johansson. På tredjeplats, 31 sekunder bakom, åkte Johan Herbert, Sundbybergs IK, in ytterligare en medalj till stockholmsklubben som hittills haft ett mycket lyckat JSM. IFK Umeå tog lagguldet genom Simon Karlsson, Gustav Kvarnbrink och Simon Åstot.

Falun Borlänge SK, genom Jonas Eriksson vann klassen H 19-20, 32 sekunder före Garphyttan IFs Adam Gillman. Bronset gick till Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor SK, ytterligare fyra sekunder efter Adam. Lagguldet gick till Småland och IF Hallby genom Eric Rosjö, Simon Jonsson och Adam Persson.

Officiella resultat JSM individuell start 2017 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Imorgon söndag avslutas årets JSM-vecka i Kalix med stafetterna, 3*3,3 km för damerna och 3*5 km för herrarna. Bägge stafetterna går i klassisk teknik. Damerna startar kl. 9:00 och herrarna kl. 10:00, 21 damlag kommer till start och 40 herrlag så det är upplagt för en riktigt fin avslutning.

Stafetterna kommer att återges med livetidtagning på SSF nationella liveplattform http://live.skidor.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarnas officiella webbplats www.jsmskidor.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns bland annat livestreaming med ljud och bild från tävlingarna.