Kraftprov i Skellefteå

Det blev riktigt tufft för åkarna i Intersport cup när finalhelgen av säsongens cup inleddes i Skellefteå med individuella lopp över 15 och 30 km i fri teknik under lördagen.

Vinden blåste hela dagen och torkade upp bra nere på stadion. Där klarade sig underlaget bra. I skogen blev det några solkurvor och juryn fick salta en av backarna. Men på det stora hela höll spåren ihop mycket fint, trots att det inte blev så snabbfört som många hade förutspått.

Överlag hade åkarna positiva omdömen om banan och de flesta konstaterade att en god form är ett måste på nästa års SM.

I damtävlingen blev det en duell mellan Jennie Öberg, Piteå Elit och Maria Nordström, Ulricehamns IF. Ledningen dem emellan växlade under loppet och ut på det sista varvet hade Jennie Öberg ett grepp om slutsegern. In i mål verkade det som Öberg hade vunnit loppet men bakom i spåret hade Linn Sömskar, IFK Umeå, gjort ett strålande varv och hämtat in 12 sekunder och åkt förbi med 3,5 sekunder till Öberg. Därmed vann hon loppet och sin femte raka delseger i Intersport cup denna vinter.

Jennie Öberg blev tvåa och trea blev totalledaren i cupen Evelina Settlin, Hudiksvalls IF. Maria Nordström tröttnade på sista varvet och föll tillbaka till en fjärdeplats.

Evelina Settlin säkrade därmed totalsegern i Intersport cup 2016/2017 och kan verkligen njuta av morgondagens sprinttävling. Därbakom är det däremot riktigt tätt och morgondagens tävling kommer blir helt avgörande om de övriga topplatserna. Maria Nordström och Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, går en hård kamp om andraplatsen där det bara skiljer sex poäng dem emellan. Elin Mohlin, Åsarna IK, kan komma att utmanas av Linn Sömskar och Moa Molande Kristiansen, Åsarna IK, om fjärdeplatsen.

Evelina Settlin med ledarvästen, som imorgon förvandlas till en vinnarväst i Intersport cup 2016/2017.

I herrklassen bjöds vi på en uppvisning av Björn Sandström, Piteå Elit, som vann det tuffa 30 km-loppet i överlägsen stil. Han ledde loppet från start till mål och utökade avståndet varv för varv.

Klubbkamraten Mickael Norberg blev tvåa efter att har varit bit efter på den inledande tredjedelen av loppet. När dock de andra började tröttna kunde Norberg hålla ett fortsatt högt tempo där han till och med tog in tio sekunder på Sandström på det sista varvet. Anders Svandebo, Stockviks SF, blev trea efter ett mycket väl genomfört lopp där han höll sig med i tätstriden hela vägen.

I totala Intersport cup leder fortsatt Viktor Thorn, Ulricehamns IF med 13 poäng före nya tvåan Anders Svanebo. Johan Häggström, Piteå Elit, tappade många viktiga poäng då han fick noll poäng eftersom han hamnade utanför topp 30 och tappade till en tredjeplats. Björn Sandström är fyra men har ingen chans att vinna totalt utan har en chans att nå andraplatsen eller tredjeplatsen om de andra skulle samla skralt med poäng.

För Svanebo gäller att han måste blir sämst 15e man för att kunna vinna totala Intersport cup. För Johan Häggström är det tuffa bud då han måste bli sämst trea för att kunna ta hem totala cupen. Det kan bli riktigt raffinerat imorgon och Viktor Thorn har alltså ett teoretiskt grepp om slutsegern ännu.

Officiella resultat Intersport cup 170318 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Intersport cup efter tio av elva deltävlingar Länk till annan webbplats.

Imorgon söndag avslutas säsongens Intersport cup med sprint i klassisk teknik. Första start i prologen är kl. 9:30 och finalpasset går igång kl. 11:15. Som vanligt går det att följa tävlingarna via FIS live och i FIS app.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Intersportcups officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.