Spännande avslutning i Skellefteå

Skellefteå SK svarade återigen för ett mycket fint arrangemang när Intersport cup avslutades under söndagen med klassisk sprint. Tävlingarna blev mycket underhållande på soldränkta Vitbergets skidstadion.

Återigen hade spårpatrullen gjort ett fint jobb det bjöds på rättvisa förhållanden.

I damklassen blev det täta uppgörselser i så gott som alla heat och finalen var inget undantag. När åkarna påbörjade den sista utförslöpan så såg det ut som att Jennie Öberg, Piteå Elit gick mot segern men inne på upploppet så visade både Maria Nordström, Ulricehamns IF och Linn Sömskar IFK Umeå prov på spurtkvalité när de bägge passerade Öberg. Vann gjorde Sömskar knappt före Nordström och Öberg blev trea. Sömskar tog därmed sin sjätte (!) raka seger i Intersport cup, hon har varit helt omutlig under slutet av denna säsong!

Totala Intersport cup avgjordes under gårdagen av Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, och genom att bli fyra i dagens tävling visade hon hur allround hon varit denna säsong. Segerpoängen skrevs till 393 och Settlin har deltagit i alla tävlingar utom en denna säsong. Hon har aldrig varit sämre än 4a i något lopp och det betalar sig givetvis i totala cupen. Maria Nordström säkrade andraplatsen i cupen när hon gick till final i dagens tävling i och med att Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, missade finalen. Dahlqvist blev därmed trea och Linn Sömskar spurtade upp till fjärdeplatsen efter dagens tävling.

Damernas prispall i Intersport cup 2016/2017. Fr. v. Maria Nordström, Evelina Settlin, Maja Dahlqvsit och Linn Sömskar.

Herrtävlingen blev även den mycket tät i heaten och målkameran fick bekänna färg flera gånger.

I finalen var det så gott som samlat fält och med en mycket bestämd åkning så vann en jublande glad Anton Karlsson, Åsarna IK, tävlingen före Karl-Johan Westberg, Borås SK. Lite otippat åkte Simon Lagesson, Åsarna IK, in på tredje plats och frågan var vilken av klubbkamraterna från "Guldbyn" som var gladast i målfållan.

Totala Intersport cup var inför denna sista tävling mycket rafflande och flera scenarier var möjliga. Kampen stod mellan Johan Häggström, Piteå Elit och Anders Svanebo, Stockviks SF. Häggström gjorde ett mycket fint kval men tog sig inte vidare från sin kvartsfinal, detta öppnade då för Svanebo att vinna hela cupen. Svanebo var tvingad att bli minst 15e man för att vinna och när han tog sig till semifinal så var saken klar. Svanebo missade finalen och blev åtta, därmed kunde segerpoängen skrivas till 322. Viktor Thorn, Ulricehamns IF, behöll andraplatsen trots att han denna helg varit på landslagsuppdrag i Kanada. Johan Häggström blev 17e man på dagens tävling och det räckte till att bli totaltrea. Simon Lagesson knep fjärdeplatsen totalt efter att gårdagsvinnaren Björn Sandström, Piteå Elit, hade en mindre lyckad dag och missade att ta sig vidare från prologen.

Herrarnas prispall Intersport cup 2016/2017. Fr. v. Simon Lagesson, Anders Svanebo och Johan Häggström. Viktor Thorn saknas på bilden.

Officiella resultat Intersport cup sprint K Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slutställning Intersport cup 2016/2017 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avslutningsvis vill SSF framföra sitt varma tack till Skellefteå SK som svarat för mycket välarrangerade tävlingar och ett bra genrep inför SM-veckan 2018.

Tack även till alla aktiva och klubbar som tillsammans bidragit till att göra alla tävlingar till fin propaganda för längdskidsporten.

Sist men inte minst ett mycket stort till huvudsponsorn Intersport och cupens co-sponsor Makita som bidragit på många sätt under hela vintern!

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Intersport cups officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.