Vi gör det bäst tillsammans i skid-Sverige!
En ny säsong har inletts. Längdchefen, Johan Sares, sammanfattar året som gått och ser fram mot ett nytt spännande år. Samtidigt passar han på att tacka skid-Sverige för det fantastiska jobb som utförs runt om i landet.
När jag vandrade genom folkhavet på Lassalyckan i Ulricehamn i vintras och följde världscuptävlingarna, tillsammans med 50 000 andra skidvänner, gick
det rysningar genom hela kroppen.
Allt var som ett stort leende.
Vilken fantastisk upplevelse!
Jag kände stolthet, framtidstro och glädje över att få representera ett förbund och en produkt som kan skapa en sådan atmosfär och ge mervärden långt utanför stadions entréer.
Skid-Sverige är imponerande, från norr till söder. Vi är verkligen många som kan och vill väldigt mycket i de olika distrikten och föreningarna. Stödet från fans, näringsliv och kommuner är mycket bra. Tillsammans utvecklar vi sporten och för vårt långa, fina kulturarv vidare in i framtiden med hårt arbete och entusiasm.
Längdskidåkningen berör och engagerar, den är en viktig del i vår svenska folksjäl. Vi såg det även i Falun under Svenska Skidspelen och i Söderhamn där SM-tävlingarna i längd drog storpublik och SVT kunde skylta med rekordtittarsiffror.
Tack skid-Sverige för ett strålande jobb säsongen 2016-2017!
Nu hälsar jag välkommen till en ny spännande vinter där vi i små och stora sammanhang ska ta ännu ett steg framåt. Tillsammans!
Det stora målet för längdlandslaget är OS i Pyeongchang, Sydkorea.
I de två senaste olympiska spelen har längdlandslaget levererat 18 medaljer och varit den gren som levererat i särklass flest medaljer till Sverige.
Jag har själv varit där och följt förberedelserna i OS-staden. Det råder ingen tvekan om att sydkoreanerna spänt musklerna och vill leverera högklassiga tävlingar. Pyeongchang är också en viktig generator för att sprida skidintresset i de östra delarna av Asien.
Vi behöver växa internationellt!
Resultatmässigt gjorde längdlandslaget sin bästa världscupsäsong i vintras. 32 pallplaceringar, med Stina Nilsson och hennes nio segrar som största enskilda prestation.
Tio tjejer och sju killar deltog i pallsamlingen. Det visar en bredd på toppen och att en ny generation är på väg.
Vi har definitivt kapaciteten bland våra aktiva. Det bekräftar också resultaten från junior- och U23-VM. Sverige tog fem medaljer, varav tre guld. Guldvinnarna Ebba Andersson och Anna Dyvik, kvalificerade sig också till VM i finska Lahtis.
Inom organisationen, som omsluter ett 40-tal personer, pågår ett dagligt utvecklingsarbete. Det finns mycket energi och känslan är att vi verkligen är på hugget!
Är vi nöjda med allt?
Svar: Nej, inte helt!
VM-tävlingarna i Lahtis gick inte så bra som vi hoppats på. Efter succén i Falun 2015 (nio medaljer) stakade vi nu hem fyra medaljer. Två silver och två brons. Inget guld och ingen individuell medalj på herrsidan.
Charlotte Kalla lyckades bäst individuellt med ett silver och ett brons. Charlotte som i maj 2016 beslutade sig för att följa ett eget upplägg under sommarhalvåret. Det var inget beslut jag jublade åt, men ett beslut vi i förbundet ändå kunde leva med och göra det bästa av. Charlotte kände att hon efter tio år i laget ville prova något nytt under sommarhalvåret. I november var hon tillbaka i laget, och bidrog som vanligt i och utanför spåret.
En extra satsning vi gör i år är att utöka antal aktiva i våra träningsgrupper till totalt 55 åkare. Det är träningsgrupp 3 som blivit större då vi bedömer det som ett nödvändigt grepp för att minska frånfallet av elitaktiva som tar klivet från junior till senior. Nu får den kategorin extra draghjälp och vi har även utökat tränartjänsten för den gruppen genom att Mattias Nilsson blivit halvtidsanställd.
Stödet från våra sponsorer är oförändrat stort. Vi är aktiva på marknadssidan och gör allt för att gamla och nya sponsorer ska känna delaktighet i vår verksamhet.
Till Lahtis välkomnade vi 350 sponsorgäster!
Mycket av vårt arbete i förbundet går ut på att bygga skid-Sverige starkare på bredden och utveckla distrikt, föreningar och ledare. Med tre längdkonsulenter i norra, mellersta och södra Sverige anordnades under vintern som var 48 träffar i distrikten där 123 föreningar och 653 ledare deltog. Det som från början var ett tvåårsprojekt, har gett så positiva effekter att vi förlängt kontrakten med konsulenterna med ytterligare ett år.
Ett gränsöverskridande interregionalt projekt genomförs också i samarbete med Norges skidförbund. Tillsammans med kommunerna från Trondheim till Östersund jobbar vi för att lyfta längdskidsporten som produkt. Jag tror på utbyten och samarbeten. Det ger oss nya idéer och möjligheter att komma framåt i vår gemensamma strävan att öka attraktionskraften för vår sport.
Media bidrar i hög grad till att vi får nödvändig exponering. Sveriges Televisions Vinterstudio har i runda slängar 1 miljon tittare på våra världscuptävlingar.
I vintras var det totalt 464 miljoner tv-tittare som såg längdtävlingarna. Inget annat landslag har fler tittare över ett år.
För att mätta intresset startade vi själva upp webbsändningar på prov från SM-avslutningen i Umeå, 30 och 50 km. Inte mindre än 14 000 följde livesändningarna.
I vinter är målsättningen att vi ska sända samtliga tävlingar i Svenska Cupen. Den nationella exponeringen är jätteviktig.
Jag längtar till OS i Pyeongchang, till en ny upplevelserik och framgångsrik vinter med alla er i skid-Sverige.
Det är en stor ära att få vara en del av och leda denna fina verksamhet, vi ska vara det roligaste landslaget att delta i, följa och samarbeta med
Nu kör vi!
Skidhälsningar
Johan Sares, längdchef Svenska Skidförbundet
2023-01-02
2017-08-24