Landslaget har hittat sin röda tråd
Inför 2017 sökte landslagsledningen en röd tråd att jobba mot i verksamheten – från junior- till seniornivå. För att hitta den, gjordes organisationen delvis om och förbundskapten Rikard Grip fick rollen som övergripande ansvarig.
– I den här rollen har jag möjlighet att se ännu mer till helheten, inte bara till träningen utan även bitar runt om som vallning och övriga ledarfunktioner. Målet är att få ut så mycket som möjligt av organisationens samlade kompetens. Utvärderingen efter ett år är mycket positiv, vi hade en bra säsong med över 30 pallplatser i världscupen och fyra VM-medaljer, säger Rikard.
Han tycker att organisationen har hittat ett bra arbetssätt och en väl fungerande rollfördelning.
– Det ger en trygghet för både ledare och aktiva. Jag får möjlighet att tänka strategiskt och arbeta mer långsiktigt, medan tränarna kan fokusera på en tätare kontakt med de aktiva. Med basen i den här plattformen är vi i ständig utveckling, det finns en härlig nyfikenhet i organisationen.
De 6,5 tränarna har gemensamma träffar där de diskuterar träning och bidrar till varandras områden.
– Öppenhet råder, behöver man hjälp så tar man hjälp. Vi har alla samma mål för ögonen: att skapa de bästa förutsättningarna för åkarna. Det ska inte finnas skarpa gränser mellan de olika träningsgrupperna, utan även de aktiva ska ha möjlighet att lära av varandra. Min roll är att jobba så att vi följer den röda tråd som vi gemensamt satt upp. Utöver att Mattias Nilsson anställts på halvtid, så är ledarkonstellationen densamma i år, det är mycket positivt.
Hela och friska åkare
2016 var ett tufft år på herrsidan, men trenden vände under 2017 då flera åkare visade framfötterna.
– Vi har en mycket motiverad trupp inför OS-säsongen, med etablerade åkare som Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Daniel Richardsson och sprintern Emil Jönsson, som även har klivit fram på distans. Vi fick se Jens Burman ta stora steg, liksom Oskar Svensson som hade en positiv utveckling under säsongen.
Damerna hade en succéartad vinter. Charlotte Kalla tog tre medaljer på VM, Stina Nilsson vann och vann i världscupen. Andra etablerade åkare, som Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk utvecklades ytterligare.
– De har gjort jobbet och det ger resultat. Vi ser också ett flöde av unga talanger som är offensiva i sinnet och har en tydlig målbild, Anna Dyvik och Ebba Andersson är två exempel. Även på herrsidan vågar de yngre ta för sig.
En av nycklarna bakom framgångarna ligger i att många av de aktiva varit hela och friska, resultatet av ett medvetet arbete kring kost- och träningsfrågor.
– Det medicinska teamet har skapat rutiner kring flera delar, bland annat har de tittat på näringsintag med syfte att förebygga infektioner. Det är ett samarbete mellan läkare, kostrådgivare, tränare och den aktive, där stort fokus ligger på att få i sig snabb energi efter träning och tävling. Vidare har vi haft ett tydligare arbete runt styrketräningen med syfte att förbättra skidtekniken och minska skadorna.
Offensivt lagbygge
Tränarna jobbar aktivt med att bygga ett lag av de individuella idrottare som skidåkare ju faktiskt är.
– Vi vill skapa en kultur där vi delar med oss, där vi uppmuntrar åkarna att prata med varandra om hur de tänker på träning och tävling. Hela gruppen känns offensiv och det är högt i tak, alla får stort utrymme.
OS är säsongens givna mål för många åkare. I Sotji 2014 tog Sverige elva medaljer, även då med Rikard Grip vid rodret.
– OS är speciellt, det är bara vart fjärde år och det påverkar säsongsupplägget mer eftersom det startar tidigare än VM brukar göra. Det är 16 timmars resa till Sydkorea och åtta timmars tidsskillnad. En annan kultur och miljö väntar oss, liksom annan mat än vi är vana vid. Vissa tävlingar går senare på dagen än normalt, sprinten avgörs till exempel på kvällstid. Det innebär att vi måste tänka till lite extra och ha en bra plan i grunden. Alla ska vara trygga med det vi ska göra.
Några resultatmål har förbundskaptenen inte satt upp.
– Jobbet går ut på att skapa bra förutsättningar för alla. Är vi i form, så kommer vi att ta medaljer!
Utöver OS blir världscupavslutningen i Falun en prioriterad tävling.
– Eftersom vi har en nationell startgrupp att förfoga över där, har vi möjlighet att ge fler internationell erfarenhet – det är viktigt för framtiden, säger Rikard Grip som tillsammans med de andra i landslagsledningen har hittat den röda tråden och nu följer den mot nya framgångar!
Text: Elisabeth Hansson
Foto: Ulf Palm
2023-01-02
2017-10-04