Färre skador och bättre teknik
Inför förra säsongen började fysioterapeuten Marcus Bystedt arbeta heltid med landslaget. Syftet var att genom rörlighet och styrka få mindre skadedrabbade och snabbare åkare.
– Marcus har en stor del i åkarnas teknikutveckling, genom att han tillsammans med tränarna ser till helheten och arbetar för att de aktiva ska ha den styrka som krävs för att kunna åka tekniskt bra, säger förbundskapten Rikard Grip.
Marcus förde in nya tankar kring styrketräning och rörlighet.
– Längdskidåkning aktiverar hela kroppen, många muskler används och stora krafter utvecklas. För att få ut maximalt av varje stavtag krävs så klart styrka, men även rörlighet och balans, säger han.
För att utveckla de här egenskaperna har landslaget satsat mycket på funktionell styrka.
– Med begreppet menar vi grenspecifik styrka där vi tränar egenskaper som behövs i skidåkningen. Det var ett nytt sätt att träna för många av åkarna och de har gjort ett väldigt bra jobb.
Från bål till axlar
Bålstabilitet var det första som Marcus valde att fokusera träningen på. Med den på plats var det i våras dags för nästa steg.
– Direkt efter säsongen lade vi huvudsakligt fokus på överkroppen, när bålen är stabil är det axlarna som ska orka. För att hålla för rullskidåkning, där stötarna mot asfalten tar hårt inte minst på armbågarna, så har vi kört mycket triceps etc.
De tester, så kallad screening, som görs på åkarna visar goda resultat med förbättrad balans, rörlighet och stabilitet.
– Vi har sett en stor utveckling teknikmässigt på många håll. Om du åker effektivt, så blir slitaget mindre och risken för skador minskar. Vi har också sett färre skador och krämpor hos åkarna än tidigare. De säger dessutom att de nu blir mindre muskulärt slitna av träningen, säger Marcus.
Med spänst mot OS
Nytt för den här säsongen är att mer spänst lagts in i träningen.
– Vi kör hopp över häckar och liknande, för att blir rappare och få upp frekvensen. Det är viktigt att snabbt komma upp med höften och hitta positionen. Det blir lite friidrottslik träning.
Fjolårets säsong minns Marcus med glädje och nu ser han fram emot vintern.
– Jag har hunnit lära känna individerna, hur de fungerar kroppsligt och som personer. Tillsammans med tränarna har jag hittat ett bra samspel, vi har ett nära samarbete och diskuterar hur vi ska sätta samman rörlighet, styrka och teknik för att optimera varje åkares förutsättningar. Vi jobbar ju alla mot samma mål.
Även fysioteamet består av i stort sett samma gäng den här säsongen, förutom Marcus är det Anna Lindman, Martin Holt Johanesen, Leon Spiller och Annelie Norlén som främst kommer att vara ute på tävlingarna under 2017/18.
Text:
Elisabeth Hansson
2023-01-02
2017-11-11