Åldersindelning ger bredd i Luleå Gjutaren
I Luleå Gjutarens IF har varje årskull sin egen träningsgrupp, totalt tränar ca 200 barn och ungdomar skidor. – En tydlig plan har bidragit till vår bredd och gjort oss starka på ledarsidan, säger Anders Brännström som är ledare i klubben.
Sedan tio år tillbaka har klubben reserverat Skidkul för 6- och 7-åringarna. Efter två år i Skidkul går barnen vidare och blir Snölejon, Isbjörnar eller något annat gruppnamn som de behåller genom hela ungdomstiden, med grupperna indelade i ettårsintervaller.
– Vi har märkt att när det bara är en årskull per grupp, då blir det sociala samspelet i gruppen bättre. Barnen har helt enkelt roligare och fler stannar kvar längre i verksamheten. Träningarna är populära, i vintras hade vi två Skidkul-grupper och det är till och med kölista, berättar Anders.
Med många ledare får varje åkare möjlighet att åka efter sin kapacitet och ambition.
– Vi har så klart diskuterat nivåindelning, men det är inga problem att variera träningen inom grupperna. Vi har nästan inget snack om uppflyttning till en annan grupp.
Ledarna, som oftast är föräldrar, följer med gruppen uppåt i åldrarna.
– När vi organiserar det så, blir det en trygghet i att ställa upp som ledare. Vi märker att det är lätt att rekrytera och har nu cirka 40 ledare.
De första kullarna med det här tänket har nu nått USM- och skidgymnasieåldern.
– Våra ungdomar är duktiga, det märker vi när de kommer ut och tävlar på riksnivå.
Klubbkänsla för alla
Allt är inte strikt åldersindelat. På sommaren kör Gjutaren ett sommarpaket med barmarksträning, där alla grupper tränar tillsammans.
– Det finns en fin klubbkänsla med lite av lagidrott över sig, även mellan de olika grupperna. Ungdomarna känner en röd tråd och ett sammanhang. Många åker skidor för att det är kul, inte nödvändigtvis för att tävla, säger Anders.
Klubben har ett gemensamt familjeläger i Arvidsjaur vid Lucia varje år, dit brukar cirka 100 personer åka med.
– Lägret har blivit en tradition och lite kult, något man trånar efter att vara med på.
Anders hyllar samarbetet med Luleå kommun som anlagt elitspår i anslutning till motionsspåren på Ormberget, där även en stadion för längdskidor och skidskytte anlagts.
– De är duktiga på att preparera spåren, det är alltid jättefint när vi kommer dit. Intresset för längdskidor växer och för skidskyttet ökar det ännu mer. Klubbens två sektioner samarbetar och ser till att det fungerar att vara med i båda träningsverksamheterna.
Och för oss som undrar över klubbens namn, Luleå Gjutaren.
– Klubben bildades 1959 som ett kvarterslag i fotboll och fick namn efter kvarteret: Gjutaren, berättar Anders.
2023-01-02
2017-12-15