Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Nordström femma i Oberstdorf

I ösregnet på VM-arenan i Oberstdorf slog Maria Nordström till och blev bäst av de svenska åkarna med sin femteplats. Det är, med god marginal, hennes bästa placering någonsin i en världscuptävling.

Efter att etapp fyra på Tour de ski ställts in på grund av oväder i tyska Oberstdorf, kunde etapp fem genomföras nästan som planterat. Onsdagens oväder, som övergick i enbart regn på torsdagen, gjorde att banan fick kortas något.

Maria Nordström gjorde sitt livs bästa lopp på den femte etappen av Tour de ski. Hon slutade på en fin femteplats på 10 kilometer masstart i fristil.

Även Emma Wikén gjorde ett bra lopp och blev tia idag. Anna Haag blev 12:a och är bästa svenska på en åttondeplats i totalen. Linn Sömskar kom på en 13:e plats, Evelina Settlin blev 21:a och Jennie Öberg 37:a.

Ingvild Flugstad Östberg vann etapp fem och är i fortsatt ledning i totalen före Heidi Weng, som föll på upploppet och hamnade utanför pallen. Maiken Caspersen Falla blev tvåa och på tredje plats kom Krista Pärmakoski. Trea i totalen är Jessica Diggins.

Herrarnas lopp över 15 kilometer blev kaotiskt då den lätta banan gjorde att fältet aldrig riktigt drogs ut. Det blev många fall med brutna stavar och skidor som följd. En av dem som drogs med i ett fall var Calle Halfvarsson, som såg stark ut och låg i täten i början av loppet. Han kom emellertid aldrig ikapp gruppen efter fallet och slutade på en 54:e plats.

Även Daniel Rickardsson blev inblandad i en vurpa. Han jobbade sig dock tillbaka till gruppen och blev 47:a i loppet.

En som åkte riktigt starkt var Jens Burman. Han var med i tätstriden under upploppet, men med bara några meter kvar till mållinjen snubblade han på sin egen stav och föll. Han blev 24:a i tävlingen.

Marcus Hellner åkte starkt och kontrollerat och var med i täten under större delen av loppet. Men på sista varvet hamnade han längre bak i fältet och slutade 22:a.

Bäst placerad av svenskarna blev Oskar Svensson på en 15:e plats.

Emil Iversen tog hem segern i en spurt på upploppet då han passerade landsmannen Sindre Björnestad Skar, som blev tvåa. Italienaren Francesco de Fabiano blev trea.

Resultat damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resultat herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Tour de ski – damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Totalställning Tour de ski – herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.