Härligt skidföre i Piteå

Det blev återigen en fin tävlingsdag med fina förhållanden på de tuffa tävlingsbanorna när den Skandinaviska Cupen och Volkswagen Cup gick vidare under lördagen med de individuella loppen i fri teknik.

För svensk del blev damtävlingen en fin framgång med flera framskjutna placeringar.

Charlotte Kalla, Piteå Elit, vann dagens lopp över 10 km och visade att formen är i antågande inför de stora tävlingarna som väntar. Kalla kontrollerade loppet och efter ett lite lugnare första varv så tryckte hon gasen i botten på det andra varvet och vann till slut med dryga 28 sekunder före Kari Öyre Slind, Norge, som i likhet med Kalla hade ett säkert grepp om andraplatsen under hela loppet. Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, blev trea efter att i inledningen legat en bit efter men från ungefär halva loppet fått upp farten.

Andra framskjutna svenska placeringar var Lisa Vinsa, Piteå Elit som blev sexa och Lovisa Modig, Sävast, som blev sjua.

Total Skandinaviska Cupen leds med en poäng av Tiril Udnes Veng före Lotta Udnes Veng, båda Norge. Moa Molander Kristiansen är trea endast fjortonpoäng från totalledningen.

Deltävlingen i Volkswagen Cup vanns av Charlotte Kalla som i den totala listan avancerade till en nionde plats. Totalt leder Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, med 13 poäng före Ebba Andersson och Moa Molander Kristiansen, Falun Borlänge SK, är trea.

I herrtävlingen över 15 km så var det återigen en förkrossande norsk dominans, av topp femton var det endast två (!) åkare som inte var norrmän.

Eirik Sverdrup Augdal vann loppet efter att hela tiden ökat farten, han ledde inte tävlingen förrän han kom i mål. Simen Andresas Sveen blev tvåa till mångas förvåning då han genomförde sitt lopp i anonymitet. Det visade sig att han åkt med en krånglande tidtagningstransponder vilket gjorde att hans åktid inte kunde fastställas förrän han skurit målinjen. Daniel Stock blev trea efter att i likhet med Augdal plockat placeringar under hela loppets gång. Behövs det tilläggas att samtliga representerar Norge?

I den totala Skandinaviska Cupen är det hög intressant då dagens segrare Augdal gick upp i totalledningen med ynka två poäng före Sindre Skar Björnstad. Martin Nyenget är trea nio poäng senare och det är sedan mycket jämnt bakåt, det kommer bli en spännande avslutning av säsongens cup. Teodor Peterson, IFK Umeå, är bäste svenske åkare på en delad 18e plats.

För de svenska åkarna blev det placeringar längre ner i listan. Björn Sandström, Piteå Elit, blev på hemmaplan dagens vinnare i Volkswagen Cup. I totala tävlingen slutade han på 16e plats. Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, slutade 19e totalt och blev därmed tvåa i Volkswagen Cup. Viktor Thorn, Ulricehamns IF, blev tredje svensk och 21a totalt.

I totala Volkswagen Cup leder fortsatt Johan Häggstöm, Piteå Elit, men han tappade idag dyrbara poäng efter ett mindre lyckat lopp och mariginalen är endast nio poäng till den nye tvåan Anton Lindblad. Dagens segerherre, Björn Sandström är ny trea.

Officiella resultat Skandinavisk Cup 10/15 km F Piteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(totalställningen för Volkswagen Cup finns bland pdf-filerna)
Tävlingarnas officiella webbplats: www.scandinaviancup.se  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skandinaviska Cupens officiella webbplats: www.scancup.net Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(länkar till totalställningen finns i menyn till vänster)

Imorgon söndag avslutas tävlingshelgen i Piteå med klassisk masstart, 20 km för damer och 30 km för herrar. Herrarna startar kl. 10.00 och damerna kl. 12.15.

Som tidigare blir det streaming av tävlingarna, följt allt för endast 49 kr på sportlib.se/volkswagencup  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.