Perfekta förhållanden under USMs första dag

USM i Lycksele inleddes i dag med perfekta förhållanden vid Tannens skidstation. Vädergudarna hade bönhört arrangörens önskan om mildare väder och dagen bjöd på några minusgrader och utmanande och fina banor.

Dagarna innan USM inleddes så hade arrangörerna några nervös dagar. Det handlade om att titta på termomentern och bevaka väderprognoser. T.ex så var det i måndags -32 grader i Lycksele och så sent som i går morse visade termomentern -25 grader. När ledare, arrangörer och aktiva i morse vaknade och kontrollerade temperaturen så var det några få minusgrader ute!

Tävlingarna körs i år in klassisk teknik och först ut idag var de yngsta åkarna att åka 5 km – herrar och damer 15 år. Tove Eriksson från Stockviks SF gjorde ett starkt lopp och vann guldet med 45 sekunder före Lisa Eriksson från Strömnäs GIF. Bronset knep Klara Torshage från Vårby IK.

I H 15 var det en hårdare kamp om guldet. Dock var Jens Junes Från IFK Umeå starkast på slutet och vann med 8 sekunder före Albin Blomberg från Rehns BK. Markus Melén från Falu IK lyckades ta bronset med en marginal på1 tiondel till loppets fyra Hjalmar Berg från Sunne SLF.

De äldre tävlande i D och H 16 åkte 7,5 km, något som för en del kan vara lite ovant. Det verkade Saga Fältenhag från Högbo GIF inte ha några problem med, hon vann nämligen loppet med 54 sekunder före sin egen klubbkompis Josefin Lindström. Hanna Lundberg, Luleå Gjutarens IF knep bronset.

Herrarnas lopp bjöd på en riktig rysare där Gustav Hedström från Östersunds SK drog det längsta strået före Sander Krouwel, Stora Tuna IK. Dock var marginalen bara drygt en sekund. Norrbottningen Hannes Mickelsson från OK Sarven tog hem bronset.

Officiella resultat USM 2018 individuell start Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I morgon fortsätter tävlingarna med sprint tävlingar och på söndag avslutas USM med stafetterna.

Dagens tävlingar har sänts live via denna länk: https://www.dt.se/logga-in/se-fredagens-tavlingar-fran-usm-i-langdskidor-i-lycksele-har Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarna sänds live även under lördag och söndag.

Tävlingarnas officiella webbplats: www.usmskidor.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.