Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Charlottes OS-silver – en historisk prestation

Charlotte Kalla har inlett OS på ett strålande sätt. Silvret på 10 kilometer (fri teknik) betydde även att hon nu är den kvinna i Sverige som har tagit flest OS-medaljer – genom alla tider.

Två tävlingar och lika många medaljer är ett fantastiskt resultat! Charlotte har verkligen prickat formen på allra bästa sätt just till de olympiska spelen (bara det är värd en medalj i sig).

Den som startade allra starkast var norska Marit Björgen som gjorde en chockstart och ledde med 25 sekunder bara efter någon kilometer. Hon orkade dock inte hålla uppe farten och det var Charlottes tur att ta över ledningen. Den höll hon höll till att drygt mitten av loppet var avklarat, då fick den som skulle visa sig bli för svår att slå, norska Ragnhild Haga, verkligen "fart under skidorna".

Att Ragnhilds form var på topp visste vi redan eftersom hon har radat upp pallplatser på just 10 km under världscupsäsongen. OS-debutanten Ragnhild fick till ett fantomlopp och trots att Charlotte kämpade allt hon kunde så åkte Ragnhild ännu fortare och vann tillslut med 20,3 sekunder.

Men OS-silvret var Charlottes, och två medaljer på två tävlingar är verkligen en fantastisk prestation och ett styrkebesked.

Charlotte jublar över silvret, hennes sjunde OS-medalj! Foto: Bildbyrån

Just denna OS-medalj betyder att Charlotte nu skriver in sig i historieböckerna. Hon är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga olympier någonsin med hela sju (!) OS-medaljer, varav tre guld. Dessutom har hon tolv VM-medaljer. Vilken medaljsamling!

På tredjeplats kom för ovanlighetens skull två åkare. Marit Björgen och Krista Pärmäkoski visade sig ha exakt samma tid och fick därför dela på utrymmet på prispodiet.

Fullt på pallen fr.v.: Charlotte Kalla, Ragnhild Haga, Marit Björgen och Krista Pärmäkoski. Foto: Bildbyrån.

Av övriga svenskor var Ebba Andersson den som placerade sig bäst på en 13:e plats. Hanna Falk blev 21:a och Ida Ingemarsdotter, som tyvärr råkade ut för ett fall, slutade på 34:e plats.