Spännande tävlingar Örnsköldsvik

Junioren Frida Karlsson slog seniorerna i dagens 10 kilometer klassiskt i Volkswagen cup. På herrsidan tog Gustav Eriksson hem segern. Senare på dagen avslutades säsongens Scandic cup med spännande tävlingar.

Den andra dagen av Volkswagen cup i Örnsköldsvik bjöd på fyra minusgrader och mjuka spår. Damerna körde ett varv i klassisk stil på den fem kilometer långa banan, medan herrarna körde två varv. Startordningen var den omvända från fredagens prologresultat, vilket innebar att prologvinnarna Maria Nordström och Oskar Svensson startade sist för damerna respektive herrarna.

Samtidigt avslutades juniorernas Scandic cup med jaktstart i klassisk stil över fem och tio kilometer.

Volkswagen cup
Junioren Frida Karlsson tävlar i Örnsköldsvik i helgen, men inte i juniorcupen Scandic cup, som man skulle kunna tro, utan med seniorerna i Volkswagen cup. I lördagens tävling kopplade hon greppet om seniorklassen då hon följde upp fredagens fjärdeplats med att vinna 10 kilometer klassisk stil med 8,6 sekunder före tvåan Jonna Sundling och 28,8 sekunder före trean Maja Dahlqvist.

I totalen av Volkswagen cup är det fortfarande oförändrat Maja Dahlqvist som leder före Maria Nordström och Mia Eriksson.

På herrsidan öppnade Teodor Peterson starkt och hade ledningen med 2,6 sekunder före norrmannen Amund Hoel efter en knapp kilometer. Teodor fortsatte hålla hög fart och tog ledningen även vid 5,8 kilometer, men då var det Gustav Eriksson, IFK Mora SK som låg tvåa, tre sekunder efter Peterson.

I mål hade Teodor tappat sin ledning och istället var det de två IFK Mora-åkarna Gustav Eriksson och Daniel Svensson som hade åkt snabbast. Eriksson vann med 1,2 sekunder före Svensson. Peterson kom på tredje plats, 5,5 sekunder efter Eriksson.

Anton Lindblad, som inte kunde ställa upp i helgens avslutande tävlingar av Volkswagen cup, ligger fortfarande etta i totalen. Medan Karl-Johan Westberg idag tog ytterligare ett kliv uppåt och knep andraplatsen samtidigt som Gabriel Thorn nu ligger på tredje plats.

Scandic cup
I damernas 17–18 blev pallen densamma som i fredagens prolog. Moa Hansson, Landsbro IF SK vann före Tilda Östberg, Stora Tuna IK SK, men differensen var ynka 0,5 sekund! Avståndet till trean, Louise Lindström från Högbo GIF var större, 26,8 minuter skiljde henne från Hansson.

Moa Hansson vann också totalen i Scandic cup. Tilda Östberg blev trea efter Olivia Alm, Strömnäs GIF. Hansson har varit dominanten i vinter, hon har deltagit i alla tävlingar och varit på pallen i samtliga lopp, imponerande! Alm och Östberg hade en hård kamp om andraplatsen där det till slut bara skiljde 13 poäng dem emellan.

Även i klassen 19–20 år blev pallen densamma som dagen innan. Johanna Hagström, Ulricehamns IF, tog en övertygande seger med 33,9 sekunder före Moa Lundgren, IFK Umeå, och med 1, 03 minut före Linn Svahn, IFK Umeå.

I totalen av Scandic cup blev Moa Lundgren totalvinnare, Johanna Hagström tvåa och Linn Svahn trea. Avslutnignen blev dramatisk där Lundgren säkarde vinsten i det sista loppet och de skiljde bara sex poäng mellan Lundgren och Hagström till slut. Svahn hade den gula västen inför jaktstarten men blev alltså passerad av både Hagstöm och Lundgren just på slutet.

Herrarnas 17–18 jaktstart handlade om William Poromaa, Åsarna IK, och Pål Jonsson, Strömnäs GIF. Ynka 0,1 sekund skiljde killarna i mål och segern gick till Poromaa. Trea blev Jonathan Norder, IF Hallby SOK, som var 40,9 sekunder efter segraren i mål.

Totalt i Scandic cup blev emellertid Pål Jonsson vinnare och William Poromaa tvåa. Jonathan Norder blev trea i totalen. Jonsson har svarat för en stabil säsong med många framskjutna placeringar och fllitigt deltagande. Segermaginalen blev 16 poäng till Poromaa. Norder var en bit efter tätduon och höll med knapp marginal undan till tredjeplatsen i en tät klass.

Leo Johansson, Skillingaryds FK vann i herrar 19–20 år med 4,8 sekunder före Gustaf Berglund, IFK Mora SK. På tredje plats kom Jacob Nystedt, Hudiksvalls IF, 11,5 sekunder efter Johansson.

Gustaf Berglund vann totalen i Scandic cup. Tvåa blev Leo Johansson och trea Simon Stenberg, Kalix SK. Segern var ganska klar trots att Berglund inte vann jaktstarten. Johansson hade även han många fina resultat men det räckte inte mot Berglund som varit på pallen i alla lopp utom två under vintern. Stenberg hade en mindre lyckad jaktstart men det räckte ändå till tredjeplatsen med några få poäng i en mycket tät klass.

I och med dagens tävlingar är Scandic cup avslutad för säsongen.

Nu laddar vi om för morgondagens jaktstart i fristil i Volkswagen cup. Damerna kör 10 kilometer och herrarna 15 kilometer. För juniorerna blir det distriktsstafetten i fristil.

Resultat 10/15 km (K) Volkswagen cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resultat jaktstart (K) Scandic cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Program söndag 11 mars
10.00 distriktsstafett 3x3,3 km (F) damer
10.45 distriktsstafett 3x5 km (F) herrar
12.00 10 km (F) jaktstart damer, Volkswagen cup
12.45 15 km (F) jaktstart herrar, Volkswagen cup

Mer information om tävlingarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Info om Volkswagen cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Info om Scandic cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.