Tre pallplatser av landslaget i Ruka

Charlotte Kalla tvåa, Ebba Andersson trea, Calle Halfvarsson trea. Det blev ännu en dag med leverans av det svenska längdlandslaget när distansloppen över 10 och 15 kilometer i klassisk stil avgjordes i Ruka, Finland.

Det svenska längdlandslaget följde upp en framgångsrik lördag i Ruka med en minst lika framgångsrik söndag. Tre av sex pallplatser togs hem av blågula åkare när säsongens första distanslopp över 10 respektive 15 kilometer klassisk stil avgjordes med individuell start.

På damsidan tog norska Therese Johaug en övertygande seger då hon vann med 22 sekunders marginal. Men bakom henna åkte två svenskor starkt, stabilt och med pondus. Charlotte Kalla inledde säsongen med en andraplats, medan Ebba Andersson tog sin första individuella pallplats i världscupen någonsin då hon blev trea. En fantastisk prestation av de båda tjejerna.

– Det var härligt och efterlängtat att få göra tävlingspremiär. Även om vi fick en indikation på att det gick fort i Bruksvallarna förra helgen så är det alltid skönt att möta internationellt motstånd och få kvitton på att sommarens och höstens träning varit bra. Och så himla kul att Ebba är med på pallen, sa en glad Charlotte Kalla.

Ebba Andersson hade fullt fokus på sin åkning unlder loppet och vid målgång var hon knappt medveten om att hon blivit trea.

– Va, är jag på pallen?

Efter att ha samlat sig en stund fortsätter hon:

– Det är jättekul med min allra första pallplats. Det känns stort. Jag tyckte att åkningen kändes bra och jag fokuserade på det jag skulle göra ute i skidspåret.

Även totalt gjorde damerna åter en stark laginsats. Samtliga tog världscuppoäng med Stina Nilsson som 11, Ida Ingemarsdotter 16, Evelina Settlin 17 och Hanna Falk på 24:e plats.

Både Charlotte Kalla och Ebba Andersson konstaterade att de blivit påverkade av de fina prestationerna av landslagskompisarna i sprint dagen innan.

– Det var jättepeppande att se den starka laginsatsen igår, säger Charlotte och får genast medhåll av Ebba:

– Man blir så inspirerad av att se att de svenska damerna står sig så bra internationellt. För även om vi haft bra sparring tillsammans under sommaren och hösten så är det svårt att veta hur långt det räcker internationellt.

Halfvarsson på pallen

Men det stannade inte vid de två pallplatserna i damloppet. När det var dags för herrarna visade även Calle Halfvarsson att han är en av världens absolut bästa längdåkare.

Halfvarsson började försiktigt och låg tolva efter fem kilometers åkning, 17 sekunder efter ledande Emil Iversen och 16 efter Alexander Bolshunov. Efter tio kilometer hade avståndet till ryssen utökats till drygt 19 sekunder, men Calle låg nu på fjärde plats, elva sekunder efter norrmannen.

Resten av loppet handlade om just de tre åkarna. Bolshunov gick inte att rå på, men kampen mellan Halfvarsson och Iversen blev hård. Calle tog in sekund efter sekund på Emil. I slutänden räckte det dock inte hela vägen och Iversen slog Halfvarsson med endast 1,7 sekund.

Att Halfvarsson gick starkt under andra halvan av loppet bevisas av att han på de sista 7,5 kilometrarna åkte tre sekunder snabbare än segraren Alexander Bolshunov.

Viktor Thorn startade tidigt i loppet och låg hela tiden långt fram i listorna. Han slutade på en fin 19:e plats. Ytterligare en åkare tog sig in bland topp 30. Det var Daniel Rickardsson, som blev 29:a. Rickardsson är på väg tillbaka efter operationen i somras och visar att han kommer tillbaka allt starkare.

En annan svensk åkare som imponerade var Gustav Eriksson. Han gjorde en väldigt bra insats genom att bli 32:a trots att han tappade en skida på väg upp till varvning vid 11,3 kilometer. Han fick åka på en skida hela backen upp och sedan halvvägs på stadion.

Jens Burman blev 46:a och Oskar Svennson Oskar 62:a.

Tävlingsresultat damer 10 km Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingsresultat herrar 15 km Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.