Längdåkning

Längdåkning

Inte Sveriges stafettdag

Det var uppladdat för duell mellan Sverige och Norge när säsongens första världscupstafetter skulle genomföras i Beitostölen. Men Sverige hade ingen bra dag och slutade sexa på damsidan och elva på herrsidan.

Evelina Settlin öppnade bra på förstasträckan och låg i täten under hälften av loppet, men på andra varvet blev hon stum och halkade allt längre efter. Vid växlingen, efter fem kilometer, lämnade hon över till Charlotte Kalla på en tionde plats, 37,2 sekunder efter den ledande ryskan Belorukova.

Det visade sig att svenskorna inte hade skidvallan på sin sida i loppet och Kalla fortsatte att tappa mot täten. Hon växlade över till Ebba Andersson 55,3 sekunder efter Therese Johaug, som tagit över ledningen för Norge, men Kalla hade åkt upp Sverige till en åttonde plats.

Ebba Andersson tappade nio sekunder jämfört med ledande Ragnhild Haga på tredjesträckan och låg sjua när hon växlade över till Ida Ingemarsdotter, en placering som Ingemarsdotter förbättrade till en sjätteplats i mål, 50 sekunder efter vinnande Norge. Ida hade för övrigt den snabbaste åktiden av alla på de två fristilssträckorna. Hon gjorde med andra ord ett mycket bra lopp.

Tvåa i tävlingen blev Rysslands andralag, efter att förstalagets Anna Nechaevskaya ramlat inför upploppet och slutade fyra. Trea blev Finland.

Även för Jens Burman blev det en tung förstasträcka. Han tappade konstant på täten där Norges Emil Iversen, som stått över lördagens tremil, låg och drog i täten med ursinnig fart under hela sträckan. Jens växlade över till Calle Halfvarsson som nummer 13, 1,18 minut efter ledande Iversen.

På andrasträckan var det ryske Alexander Bolshunov som gick upp i täten och höll farten uppe. Halfvarsson gick bra till en början och plockade flera sekunder på täten, men efter ett tag började han att tappa igen. Inte heller herrarna hade fått till det med skidorna den här dagen.

I växlingen till Daniel Rickardsson låg Sverige efter med 1,57, på en elfteplats. Den placeringen behöll Sverige under Rickardssons tredjesträcka. Han växlade över till Viktor Thorn 2,17 minuter efter täten, ett avstånd som ökade till 2,36 när Thorn gick i mål, fortfarande på plats elva.

Herrstafetten vanns av Norge, som med spurtstarke Finn Haagen Krogh gick om ryssen Andrey Melnichenko. Trea blev Norges andralag, där Simen Hegestad Krüger åkte sistasträckan.