Samarbete skapar anläggning i världsklass
När Ulricehamn för andra gången står som värd för världscupen i längdskidor nästa helg, den 26–27 januari, är det till skidanläggningen Lassalyckan som världsstjärnorna och de tusentals åskådarna kommer.
På 1990-talet fick Lassalyckan sin första konstsnöanläggning när sammanslutningen Snösäkert, som består av fyra skidföreningar i Ulricehamns kommun, köpte in en mindre anläggning. Runt 2010 inspirerade Hanna Falks framgångar kommunen och föreningarna att bygga ut skidspåren.
– Vi gjorde en utbyggnad där vi bland annat grävde ner rören för snötillverkningen och i december 2010 kunde vi inviga tre kilometer konstsnöspår, berättar Lars Runqvist på Fritidsenheten på Ulricehamns kommun.
I samma veva flyttades fotbollsklubbens verksamhet till Lassalyckan och nya fotbollsplaner anlades. En ishall byggdes, liksom maskinhall för pistmaskiner mm.
– Det känns fantastiskt att ha så mycket av Ulricehamns idrottsliv samlat på en plats, det ger verkligen synergieffekter och ökat samarbete, säger Lena Molander på Fritidsenheten.
Utökat konstsnöspår
När det blev klart att Ulricehamn skulle få världscuptävlingarna 2017, gjordes investeringar i att utöka belysningen, gräva ner kabel till elljusspåren och ytterligare rörläggning för konstsnö som nu uppgår till 7,5 km. Skidspåren breddades och ett uppvärmningsområde, som även fungerar som pulkabacke, iordningsställdes. För att få banorna mer kuperade och utslagsgivande, ett krav för internationell tävlingscertifiering (s k homologisering), byggdes ett befintligt spår om.
– Inför tävlingarna nu 2019 har ytterligare markarbeten gjorts i ett nytt brantparti – det som kallas Väggen. För att underlätta för åskådarna har vi byggt tre publiktunnlar under spåren. Vi har även tidigare byggt dammar, tillgången på vatten är en viktig fråga för framtiden, säger Lars.
Totalt har kommunen investerat cirka 15 miljoner i skidanläggningen.
– Här ska påpekas att föreningarna, genom Snösäkert, och världscupbolaget har bidragit med 2 miljoner kronor, säger Lars.
Världscuptävlingarna berör hela föreningslivet i kommunen.
– Cirka 800 funktionärer är delaktiga i världscuptävlingarna. Förra gången fick deras föreningar dela på 1,6 miljoner kronor och det ser ut att bli något liknande i år, säger Lars.
Politisk vilja
Skidintresset har fått en rejäl skjuts i kommunen.
– Sedan den här satsningen inleddes har både ungdoms- och elitverksamheten ökat. Vi ser också att antalet sålda spårkort fördubblades mellan säsongerna 15/16 och 17/18, förra vintern såldes 6 700 dagskort och nästan 500 årskort. Och då ska vi komma ihåg att alla barn upp till 16 år åker gratis, säger Lena.
Den politiska viljan är tydlig.
– Satsningen på längdskidor har gett Ulricehamns kommun mycket fin exponering och marknadsföring. Vi ser att intresset för området ökar året runt, säger Lena.
Det är Ulricehamns kommun som äger Lassalyckan, men det ursprungliga elljusspåret anlades tidigare i föreningsregi.
– Det finns ett samarbetsavtal där kommunen står för alla kostnader, och föreningarna svarar för arbetet med att tillverka och lägga ut snö, samt dra spår. Intäkterna från spårkorten går till föreningarna, berättar Lars.
Lena och Lars hyllar det fina samarbetet mellan kommunen, föreningarna och världscupbolaget.
– Alla parter har varit delaktiga i hela planerings- och byggprocessen. Föreningarna är drivna och kreativa, de bidrar med stor kunskap. Utan att samarbeta hade vi aldrig varit där vi är idag, ingen av oss hade kunnat göra det här själva! Vi hjälps åt hela tiden, det är nyckeln till framgång. Den stora utmaningen har varit att få ihop de olika kulturerna, föreningarna har nog tyckt att det har gått lite för trögt i de kommunala beslutsvägarna emellanåt, ler Lena.
Foto: Bildbyrån
2023-01-02
2019-01-17