Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Spännande Cup-helg i Hudiksvall

Det blev både spännande och välarrangerade tävlingar när en av säsongens största tävlingshelger gick av stapeln i Hudiksvall under helgen.

Intresset för att delta var stort och närmare 400 åkare deltog per dag i både Scandic och Volkswagen Cup.

Under lördagen stod individuella lopp i fri teknik på programmet. Det var rejält varmt hela dagen men underlaget höll otroligt bra och arrangerande Hudiksvalls IF fick väldigt fin feedback på banan som åkarna tyckte var både rolig och utmanande.

Lördagens vinnare blev Tilde Bångman, Offerdals SK,  i D 17-18, Linn Svahn, IFK Umeå i D 19-20, Jonathan Edman, IFK Umeå, i H 17-18 och Leo Johansson, Skillingaryds FK, i H 19-20 i Scandic Cup.

I Volkswagen Cup vann Mia Eriksson, Piteå Elit, i damklassen och Marcus Ruus, Åsarna IK, i herrklassen.

Resultat Scandic och Volkswagen Cup 190217 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Helgen i Hudiksvall avslutades med längre distanser i klassisk teknik och med masstart. Det blev underhållande tävlingar med flera spännande dueller ända in på mållinjen.

I D 17-18 vann Moa Hansson, Landsbro IF, en spännande spurtstrid mot gårdagsvinnaren Tilde Bångman. De två drog tidigt iväg från resten av fältet och trean Lisa Ingesson, Strömnäs GIF, var över minuten efter. I totala Scandic Cup så ökade Moa Hansson sin ledning till fem poäng mot Tilde Bångman efter att det endast skiljde en enda poäng inför söndagens tävling –slutstriden kommer bli knallhård i D 17-18 i vinter! Ella Georgsson, Högbo GIF, är fortsatt trea totalt men hon har över 100 poäng fram till tätduon och får sannolikt sikta in sig på att försvara sin plats i de avslutande tävlingarna.

Linn Svahn, IFK Umeå, i D 19-20 fortsätter att dominera och under söndagen tog hon sin andra raka och under hela vintern sin fjärde delseger. Efter att ha varit med i klungan på det första av de två varven som skulle åkas så satte hon högsta fart på det andra varvet och i mål var hon närmare halvminuten före Louise Lindström, Högbo GIF. Stine Lise Truu, Järpens SK, blev trea. Linn Svahn leder naturligtvis D 19-20 totalt, ledningen är över 60 poäng till Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK, som är tvåa.

George Ersson, IF Strategen, vann H 17-18. Det var en klar seger där han malde ner motståndet under slutet av loppet. Jonathan Edman, IFK Umeå, blev tvåa, även han klart före trean Eelis Murto, Gellivare Skidallians. Totala cupen leds av Måns Skolund, Täby IS. Det är dock ganska tätt och ledningen är 43 poäng till Edvin Anger, IFK Hedemora. Anger hade en tyngre dag i spåret under söndagen och tappade poäng mot Skoglund. Emil Danielsson, Högbo GIF, som ledde klassen inför helgen är nu trea med goda chanser till avancemang. Noterbart är att det är mycket tätt bakom Danielsson i listan vilket gör att det kan bli omkastningar på de sista tävlingarna.

H 19-20 vanns av Jonathan Norder, IF Hallby, som gjort en mycket fin säsong utan någon vinst hittills – men det blev det ändring på under söndagen. I en mycket spännande spurt så fick han en pjäxa före Simon Karlsson, IFK Umeå och ett par sekunder där bakom åkte totalledande Leo Johansson in. Johansson behåller därmed den gula västen i klassen och han stärkte sin ledning till tvåan Ossian Rosenberg, Åsarna IK, som totalt sett hade en mindre lyckad helg i Hudiksvall. Jonathan Norder är trea och bakom honom är det mycket jämt och det kan säkerligen bli omkastningar innan cupen är avgjord.

I Volkswagen Cups damtävling så var det i det närmaste en "vit armé" i spåret då Piteå Elits lag var mycket offensiva genom hela loppet. Den enda som bröt dominansen var Moa Molander Kristiansen från Falun-Borlänge. Hon slutade dock trea för före henne så fick Piteå Elit åkarna Sofia Henriksson och Emma Ribom en liten lucka i slutskedet av loppet. Inne på stadion så var Emma Ribom starkast när hon vann loppet före Sofia Henriksson. Moa Molander Kristiansen leder Volkswagen Cup men ledningen är bara nio poäng till dagens fyra Mia Eriksson, Piteå Elit. De båda har skaffat sig en lucka till Emma Ribom på tredjeplatsen.

Herrloppet, ett kraftprov över 30 km, blev en mycket spännande tillställning som avgjordes på upploppet. För trots hårdkörning hela loppet så det hela sju åkare kvar när det hela skulle avgöras i de sista småbackarna inne vid skidstadion i Hudiksvall. Inne på upploppet så stod Viktor Brännmark, Piteå Elit, för en mäktig spurt. Han blev dock hårt utmanad av Eddie Edström, IFK Mora, men segern gick till Brännmark med några centimeters marginal. Legendaren Jörgen Brink, Delsbo IF, visade att ålder bara är en siffra, genom att bli trea precis före Marcus Ruus, Åsarna IK. Noterbart är att topp sju i loppet var inom 7,5 sekunder, så dagens tävling var en riktig nagelbitare.

Totalt leds Volkswagen Cup av Marcus Ruus, han har en kontrollerad ledning till nya tvåan Gustaf Berglund, IFK Mora. Eddie Edström är trea och det är mellan dessa som slutstriden kommer stå.

Resultat Scandic och Volkswagen Cup 190217 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (totalställningen för cuperna finns bland pdf-filerna)

Scandic och Volkswagen Cup i Hudiksvall är därmed till ända och SSF vill framföra sitt tack till Hudiksvalls IF som svarat för mycket fina tävlingar.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cupsäsongen 2018/2019 avslutas med stor final i Kalix 22-24 mars med individuella lopp för juniorerna och en minitour för seniorerna.