Rafflande i Kalix

Efter två dagars tävlande i Kalix, där säsongens finaler i Scandic och Volkswagen Cup genomförs, så blev det en dramatisk final av Scandic Cup och en spännande avslutning väntar i Volkswagen Cup.

Det är ett stort intresse när årets cup-finaler och distriktsstafetter arrangeras av Kalix SK på skidstadion i Kalix. Över 370 aktiva är anmälda i de individuella tävlingarna och till juniorernas distriktsstafett omkring 50 lag anmälda.

Tävlingarna inleddes under fredagen med sprint i fri teknik. Under lördagen har det varit individuella lopp i klassisk teknik. Tävlingshelgen avslutas imorgon söndag med jaktstart för seniorerna och distriktsstafett för juniorerna. Seniorernas tävlingar är en minitour där många poäng står på spel i Volkswagen Cup.

Fredagens sprint blev riktigt publikfrieri på den uppskattade och snabba sprintbanan på Kalix Skidstadion. Det blev många spurtdueller och åkarna gav verkligen allt i kampen om placeringarna.

Vinnare i Volkswagen Cup blev Moa Lundgren, IFK Umeå i damklassen och Marcus Grate, IFK Umeå i herrklassen. De båda ledde också minitouren efter den första etappen.

Resultat sprint Volkswagen Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., etapp 1 av minitouren
Totalställning minitour etapp 1 damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Totalställning minitour etapp 1 herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Scandic Cup vann Moa Hansson, Landsbro IF i D 17-18, Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK i D 19-20, Edvin Anger, IFK Hedemora i H 17-18 och Axel Aflodal, Offerdals SK i H 19-20.

Resultat sprint Scandic Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inför lördagens tävlingar och final av Scandic Cup så var det mycket jämnt i flera av klasserna och lördagens individuella lopp skulle komma att bli helt avgörande.

Lördagens tävlingar, 5/10 km, i Volkswagen Cup vanns av Sofia Henriksson, Piteå Elit i damklassen och klubbkamraten Björn Sandström.

I minitouren är det Anna Dyvik, IFK Mora, som leder med 15 sekunder över Emma Ribom, Piteå Elit och Sofia Henriksson är trea. Herrtävlingen ledas av Björn Sandström med 19 sekunder före Oskar Persson, SK Bore och Martin Bergström, IFK Umeå är trea.

Resultat Volkswagen Cup 5/10 km Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I totala Volkswagen Cup leder Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge och Markus Ruus, Åsarna IK.

Totalställning Volkswagen Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. efter 9 av 11 deltävlingar.

Scandic Cup gick i mål i och med dagens lite längre tävlingar, 10 km för damerna och 15 km för herrarna.

Tilde Bångman, Offerdals SK, vann D 17-18, Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK, vann D 19-20, Pål Jonsson, Strömnäs GIF, vann H 17-18 och Leo Johansson, Skillingaryds FK vann H 19-20.

Totala Scandic Cup blev spännande i flera av klasserna. I D 17-18 så vann Moa Hansson med åtta poäng före Tilde Bångman, de båda har haft en hård kamp hela vintern och ingen av dem har varit sämre än trea på alla tävlingar. Maja Årebäck, Bolidens SK, avslutade säsongen starkt och klättrade upp på tredjeplatsen i den sista tävlingen.

Linn Svhan, IFK Umeå, vann D 19-20 totalt. Det var en kalkylerad seger då hon denna helgen åker Volkswagen Cup. Trots de övrigas slutspurt så höll hon undan för Louise Lindström, Högbo GIF, som blev tvåa och Hanna Abrahamsson som blev trea.

Den mest spännande avslutningen utspelade sig i H 17-18. Edvin Anger vann cupen totalt efter att han slutat fyra i dagens tävling. Emil Danielsson, Högbo GIF blev tvåa och även han klättrade upp på den placeringen i dagens tävling. Måns Skoglund, Täby IS, som ledde inför dagen slutade trea efter att han hade en mindre lyckad dag i spåret i den tuffa kalixterrängen. Noterbart är att Skolund fick samma slutpoäng som fyran George Ersson, IF Strategen, men i och med att Skolund hade fler andraplatser under säsongen så gick han före i slutställningen.

H 19-20 vanns i stor stil av Leo Johansson som gjort en jämn säsong och deltagit i alla tävlingar. Ossian Rosenberg, Åsarna IK, blev tvåa i en tät kamp till trean Johan Ekberg, Nacka-Värmdö SK.

Resultat Scandic Cup final 10/15 km Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Slutställning Scandic Cup 2018/2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Final helgen avslutas i Kalix under söndagen med jaktstart som slutetapp och final i Volkswagen Cup. För juniorerna väntar den populära distriktsstafetten. Första start är kl. 9.00 och stafetten kan följas via live.skidor.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och jaktstarten via FIS live.

Kalix SK har också en livestream via www.kalixskidsklubb.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.