Lyckad längdkonferens med distriktsförbunden
SSF startade under förra året en gemensam konferens för distriktens längdkommittéordförande i syfte att öka samarbetet och hitta inspiration bland våra distrikt. Denna gångna helgen genomfördes konferensen på Friiberghs Herrgård i Uppland.
14 distriktsförbund från Norrbotten i norr till Skåne i söder träffades denna helg. Värd för konferensen var Svenska Skidförbundets anställda i den nationella verksamheten.
Lördagen började med en presentation av distrikten utifrån frågor Vad fungerar bra? Vad behöver distrikten stöttning med? Därefter tog Göran Nilsson (Längdrådet) och Karin Ersson (utbildningschef/nationell verksamhet) över för att berätta lite om vad längdrådet och styrelsen arbetar med för frågor och utmaningar, bland annat:
• Verksamhetsinriktning
• Strategi 2025
• Nytt försäkringssystem – FOLKSAM
• Samarbete SSF-SDF-LK
• OS-frågan
• Organisation
• Längdråd/Arbetsgrupper
• Utveckling längdskidåkning – Lars Selin
Jenny Limby (Barn och Ungdom) berättade sedan om förändringarna vi genomfört på ICA och FOLKSAM-cup, dess utmaningar och positiva genomslag samt statistik kring detta.
På SSF har en ny anställning nyligen gjorts i form av Jonas Braam (anläggningskonsulent). Han presenterade vilket mål och syfte han och SSF har för att nå Strategi 2025 i arbetet kring anläggningsfrågan.
Att lyfta frågeställningar utifrån distriktens önskan och problematik skedde därefter i mindre grupper. Många givande diskussioner där deltagarna engagerade sig och tog del av varandras erfarenheter.
Större delen av söndagen var ett forum kring SSF:s utbildningsprogram där
Lars Selin (utbildningsansvarig) berättade om vad som var på gång gällande den nya utbildningsstegen i förbundet. Lars lyfte även det enkätutskick vi nyss gjort till alla våra föreningar ute i landet rörande deras verksamhet i stort och smått. Bland annat noterades bland de som svarat att relativt få tränare i våra klubbar har adekvat utbildning och dessutom upplevde få att de har något större behov av utbildning. Utbildning för tränare i klubbarna behöver värderas högre och prioriteras i större utsträckning än vad det görs idag.
Ifjol på konferensen i Grönklitt togs det upp en hel del frågor som SSF arbetat vidare med under året. För dessa punkter gavs följande nuläge till deltagarna:
• Önskemål om att alla ska få åka Folksam – genomfördes säsongen 2018/2019.
• Önskemål om en vallaleverantör som förser distrikten med samma valla så alla ungdomar åker på samma produkter – genomfördes säsongen 2018/2019.
• Önskemål om en stilart hela helgen på Folksam (togs även upp på ICA och Folksam kick-off i Östersund) – genomfördes säsongen 2018/2019.
• Stora önskemål om att SSF ska jobba mer med anläggningsfrågan över hela landet – anläggningskonsulent Jonas Braam är projektanställd nu för att jobba med de viktiga frågorna.
• Sprinttävling för ungdom – nytt program har tagits fram och finns nu som betaversion för SSF Timing som förenklar sprintarrangemang med få deltagare i varje klass. Varje deltagare får också åka minst 3 gånger – prolog samt två finaler.
• Teknikzoner på ungdomstävlingar – vi försöker uppmana arrangörer att ha någon teknikzon på sina klassiska tävlingar men inte lyckats nå så stor framgång än. Vi har dock haft teknikzon på både ICA och Folksam i vinter.
Till det har följande hänt under gångna året:
• Lägerpaket för distrikt och klubbar för att enklare kunna ordna ungdomsläger på hemmaplan har tagits fram, likt Fotbollsförbundets fotbollsskola: https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/barnungdom/Material/Landslagsskola/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
• Arbetsgrupp som ska titta på vår verksamhet för 15-23 år har startat upp med Lars Selin som ansvarig.
• Ny utbildningsmodell är under framtagande och testning, för att utbildning ska bli lättare tillgänglig för fler i vårt avlånga land.
Helgen avslutades med att Anders Södergren gästade konferensen och föreläste om sitt liv som elitaktiv hans drivkrafter och vad han gör idag, ett väldigt uppskattat inslag.
Anders Södergren föreläser under året LK-träff.
Längdkonferensen var otroligt givande med mycket erfarenhetsbyte, kontaktskapande distrikten emellan och god stämning. Vi ser redan fram emot nästa års sammankomst.
2019-04-10
2019-04-10