Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

En anläggningsresa genom Sverige

En rundresa från Östergötland i söder till Lappland i norr i anläggningen tecken. En vecka i augusti som visar på en enorm bredd, möjligheter, engagemang, kreativitet och nytänkande. En lång resa kräver en lång resumé - håll till godo!

Vad hinns med under en mån-fre under en augustivecka i skidsverige? En hel del faktiskt: Skidaktivitetsytor, asfaltsbanor, sommarskidåkning på plastsnö, homologisering av tävlingsbanor, skidskytte, konstsnösystem, snölagring och planering av nya anläggningsytor. 

Resan tog sin början tidig måndag morgon med start från hemmaklubben Kimstads välutnyttjade asfaltsslinga och skidskyttevall för luftgevär. Där pågår färdigställande av vattendamm och konstsnöslingor som hade premiär i vintras, Norrköpings kommuns första konstsnöanläggning för längdskidåkning och skidskytte.

Nästa anhalt blev Korsnäs i Falun för att se hur arbetet med att göra en redan bra skidlekplats och aktivitetsyta ännu bättre med nya terrängvågor, gupp och nya slingor. Även utökad konstsnö och belysning för att säkerställa både snö och trygghet. Det finns ett stort engagemang i klubben för barn och ungdomars snöglädje på längdskidor, härligt, att se!

Vid Skidförbundskansliet laddade Lugnet upp för stormen och hårdrocksfestivalen Sabbaton. Lugnet är ett bra exempel på en multiarena där vinterns skidåkning och backhoppning varvas med MTB, orientering (värd för 10-mila 2016), konserter, mässor med mera. I september påbörjas anläggning av den efterlängtade asfaltsbanan som blir ett rejält lyft för säker rullsport och motion.

I Högbo provåktes en sen länge väletablerad asfaltsbana och under asfalten ligger kylslingor för att garantera tidig och lång konstsnösäsong. Även här var det diskussioner och planering av permanent skidaktivitetsyta och skidlekplats. I Högbo finns ett spårkortssystem med entrégrindar likt de alpina liftgrindarna som tar dig ut på banan vintertid för härlig vinterskidåkning. Tobbe och Sofia i aktivitetscentret hjälper dig året runt med utrustning vare sig det är skidor, rullskidor, MTB eller kanon och äventyrsbana. Bruksmiljön har blivit ett multiaktivitetscenter. 

Vid Bollebygården utanför Bollnäs blev det byte av utrustning och fram med skidorna från takboxen, för nu skulle det åkas skidor på plastsnö hos Lars på SummerSki. Med luftiga och lätta plastmattor, likt skomattor fast med betydligt större stabilare och glesare plastnabbar, kan en spårslinga byggas precis som man vill över gräs eller annat plant underlag. Efter några varv på den utlagda slingan börjar tekniken hitta rätt på det nya underlaget och det är väldigt roligt att skejta och staka runt på skidor i sommarsolen. Framförallt så känns det tryggt med den vita mattan och det gröna mjuka gräset omkring, här kan man åka i bara badkläderna om man så vill. 

Sista anhalten för första resdagen blev asfaltsslingan vid Södra Berget, Sundsvall. En oerhört vacker och mulleliknande arena med en trevligt kuperad och snirklig asfaltsslinga. Här var det svårt att sluta åka, tur att elljuset var tänt länge!

Hela tisdagen tillbringades i Lycksele och Tannens Skidstadion för homologiseringsarbete av deras banor och anläggning. Vid homologisering säkerställer man att banor och anläggning fyller de krav som ställs av FIS för att genomföra större tävlingar som Skandinavisk Cup, SM och Världcup med mera. Den alldeles nya asfaltsslingan provades självklart också. En mycket fin kupering och smart utnyttjande av asfalten med breddningar i uppförsbackarna och smalare i raka nedförsbackar för att maximera ytorna efter behovet. Banon blir ett rejält lyft för skidgymnasieeleverna och de hårt tränande i området. Som komplement till den tuffare kuperingen finns en platt asfaltsslinga som slingrar sig vackert runt sjön vid skidstadion så i Tannen får både elit och motionär säker rullskidåkning.

I Östersund blev det åter en stor bredd på skidrelaterade ärenden. Först ett besök hos Bengt i Mid Sweden 365 i Gällö. Ett exempel på hur inomhusskidåkning året runt kan skapas på ett kostnadseffektivt sätt. Här är det gamla bergrum från försvaret som funnit nytt användningsområde och erbjuder nu stabil temperatur och fantastiska snöförhållanden året runt. Slingan mäter 1,3 km och skapar världens hittills längsta skidtunnel i ett berg - och då är ändå bara en del av bergrummen använda. En snillrik app håller koll på ditt träningspass och det blir lätt att farten ökas för varje varv för att försöka slå den senaste kilometertiden. MidSweden365 är verkligen värt många besökare och ju mer välkänt det blir, desto större kommer behovet bli på vidare utveckling av området  med fler alternativ på boenden, mat och övrig rekreation och motion runt omkring.

Från skidåkning på snö till planering av skidlek i Lit utanför Östersund. Här är det likt Korsnäs fokus på barn och ungdomar genom skapandet av en permanent skidaktivitetsyta och stimulerande skidbana med kullar, terrängvågor och gupp med mera. Eftersom anläggningen ännu inte har tillgång till konstsnö är det än viktigare att underarbetet på sommaren med uppbyggnad av jordmassor blir så bra som möjligt för att få en tidig start på anläggningen vid natursnö.

I Östersund finns två av landets leverantörer av konstsnösystem. Att sitta ned och prata med dem och höra deras positiva syn på vidare arbeta gentemot längdanläggningar lovar gott inför framtiden. Ju fler aktörer som vill satsa på längd, desto fler alternativ för landets anläggningar som vill uppgradera eller skapa ny konstsnöanläggning för lång säsong och säker snö varje vinter. 

Att inte åka alla asfaltsslingor på Östersunds fina skidstadion vore förstås tjänstefel som anläggningskonsulent. Det finns många riktigt tuffa stigningar och tack vare skidskyttets behov av många olika banlängder så är valmöjligheterna stora. För motionären åker man med fördel bara på de övre slingorna. Östersund är ju Sveriges nationalarena för skidskytte och anläggningsansvarig Roger berättade lite kuriosa att alla skjuttavlor slipas och målas om varje morgon, året runt. Så hårt är trycket. Gissa vilken färg som går åt mest? 

Det är nu torsdag eftermiddag, men än finns det många asfaltsslingor att testa i närheten! Först ut Vålådalen - ett himmelskt vackert fjällmecka där vägren på asfaltsslingan fick en helt ny innebörd. Mitt i den slingrande asfaltsslingan gick en stor rentjur och åt av det goda som fanns på bägge sidor om asfalten. Men den var van vid ovana rullskidåkare och visade inte alls samma intresse tillbaka utan betade lugnt vidare vid försiktig rullskidpassage.

Tack vare augustikvällens ljus hanns även Åsarnas asfaltsslinga med. En slinga som har sin grund på det befintliga elljusspåret och som visar att allt är möjligt att asfaltera. Här följer banan naturen helt och hållet och det är bitvis mycket tekniskt och roligt - det var nästan så att det gick att lätta från marken vid ett gupp på ett ställe. För den som vill ha en lugnare rullskidtur rekommenderas den bortre slingan som börjar vid skidskyttestadion. 

Sista dagen började tidigt med den längsta asfaltsslingan i anrika Bruksvallarna. 8 km asfaltsbana enkel väg från Bruksvallarna till Ramundberget. Och så tillbaka förstås. En mycket bra kuperad bana perfekt för långpasset.

Ett extremt snabbt stopp blev det i Sveg, men det hade gärna fått vara längre. Den dryga 3 km långa asfaltsslingan avverkades på 10 minuter, men de gav mersmak. En slinga som också hade naturen närainpå med bra kupering utan att för den delen ha svåra tekniska utförsbackar.

Anledningen till det korta stoppet i Sveg var för att få tillräckligt med tid i Mora för genomgång och planering av ny asfaltsslinga. Den befintliga asfaltsslingan ska kompletteras för att tillgodose behoven från både barn och ungdomar som Vasaloppsmotionärer och elitsatsande skidgymnasieelever. Likt många andra anläggningar så gör skidor och skidskytte gemensam sak för att tillsammans skapa så bra förutsättningar som möjligt. Den sandbördiga marken och de många åsarna ger många valmöjligheter för spårslingorna, vilka dragningar blir mest optimalt för alla målgrupper?

Sista stoppet på vägen hem blev på en av de nyaste asfaltsslingorna. I Sätra utanför Sala har 1,5 km asfaltsbana (och konstsnöslinga) gjorts för klubbens och områdets barn, ungdomar, vuxna och seniorer. Precis som vid resans start vid Kimstad så är kuperingen inte så stor men syftet med asfaltslingan är uppfylld - att skapa en säker och trygg tränings- och tävlingsmiljö för rullsporter!

Längs resan kunde ett stort antal högar med lagrad snö beskådas som låg och väntade på att få komma ut och ge tidig skidglädje i Falun, Högbo, Sundsvall, Östersund, Bruksvallarna och Mora. Snön syntes förstås inte nu utan den gömde sig för solen under sågspån och bark.

Summa sumarum: en mycket bra arbetsvecka med mycket erfarenher med i baggaget för framtida arbete att sätta anläggningar i fokus. 

Vill du ha mer information och stöd i frågor gällande asfaltsbanor, sommarskidåkning på plast, året-runt-skidåkning i inomhusarenor eller har frågor om konstsnö, skidaktivitetsområden eller andra anläggningsfrågor? 

Kontakta...

Jonas Braam, anläggningskonsulent
Svenska Skidförbundet

telefon: 0733-22 32 22
e-post: Jonas.Braam@skidor.com Öppnas i nytt fönster.
Senast uppdaterad
2023-01-02
Publicerad
2019-09-20

UPPTÄCK MER

Ebba tillbaka på pallen

Ebba Andersson blev trea i 10-kilometersloppet som utgjorde den tredje...

LÄS NYHETEN

Säsongens första final för Häggström

Under söndagen fortsatte andra etappen i Tour de ski, med sprint i fri...

LÄS NYHETEN

Nytt bra lopp av Johan Häggström

Johan Häggström fortsätter att imponera och har verkligen etablerat si...

LÄS NYHETEN

Årets Tour de Ski är igång – Ebba på pallen direkt i comebacken

Idag inleddes säsongens stora höjdpunkt, Tour de Ski. Efter loppen var...

LÄS NYHETEN

Längdlandslaget till Skandinaviska cupen i Nes

Svenska Skidförbundet har tagit ut åtta damer och sju herrar som ska r...

LÄS NYHETEN

Ebba Andersson tillbaka

Efter fem veckor med rehabiliteringsträning är Ebba Andersson åter red...

LÄS NYHETEN

Ebba tillbaka på pallen

Ebba Andersson blev trea i 10-kilometersloppet som utgjorde den tredje...

LÄS NYHETEN

Säsongens första final för Häggström

Under söndagen fortsatte andra etappen i Tour de ski, med sprint i fri...

LÄS NYHETEN

Nytt bra lopp av Johan Häggström

Johan Häggström fortsätter att imponera och har verkligen etablerat si...

LÄS NYHETEN

Årets Tour de Ski är igång – Ebba på pallen direkt i comebacken

Idag inleddes säsongens stora höjdpunkt, Tour de Ski. Efter loppen var...

LÄS NYHETEN

Längdlandslaget till Skandinaviska cupen i Nes

Svenska Skidförbundet har tagit ut åtta damer och sju herrar som ska r...

LÄS NYHETEN

Ebba Andersson tillbaka

Efter fem veckor med rehabiliteringsträning är Ebba Andersson åter red...

LÄS NYHETEN

Svenskorna etta och tvåa i Planica

Det blev ännu en fantastisk världscupdag i Planica på söndagen där de ...

LÄS NYHETEN

Svensk leverans i Planica

Jonna Sundling etta, Stina Nilsson tvåa. Linn Svahn sexa. Ytterligare ...

LÄS NYHETEN

Härlig sprint i Östersund

Första tävlingsdagen är avklarad och på lördagens program stod en spri...

LÄS NYHETEN

Main partner

Premium partner