Innovativ Scaniabuss stöttar längdlandslandslaget
Scania tar samarbetet med längdlandslag till nästa nivå. Utöver den tidigare vallalastbilen har landslaget nu även en specialbyggd buss under tävlingssäsong.
Bussen, som ersätter den tidigare husbilen,blir en återhämtningsplats för både åkare och ledare i samband med världscuptävlingar och mästerskap i Europa. Den gamla husbilen var liten och rymde inte alla samtidigt. Dessutom kan upp till 14 personer åka med i bussen mellan tävlingar.
– På Scania har vi än en gång skapat bra lösningar som underlättar längdlandslagets vardag. Jag hoppas verkligen att bussen ger laget en skjuts den här säsongen, säger Erik Ljungberg, Senior Vice President och Head of Communications, Brand and Marketing på Scania.
Scaniabussen till längdlandslaget har utformats med flera innovativa ergonomi- och tekniklösningar. Den uppfyller också kraven på ett hållbart resande och kan transportera skidåkare och ledare på ett säkert sätt till olika tävlingar.
En första titt i bussen är gjord i samband med lanseringen idag . Foto: Simon Hastegård
Vid sidan av att vara en plats för återhämtning under tävlingarna har Scania utvecklat den nya bussen för att förbättra transporter mellan tävlingar med både säkerhet och klimat i åtanke. Bussen kan tankas med biobränslet HVO100, vilket kan minska CO2-utsläppet upp till 90%.
Bussen är utrustad med solpaneler som genererar 1 000 kWh/år. Dessa används till bussens LED-belysning samt övrig utrustning i bussen som förbrukar el. Det finns också en fläktanläggning för att torka blöta kläder och pjäxor.
För att spara el är bussen utrustad med ett infrarött värmesystem som, jämfört med traditionell uppvärmning, minskar energiförbrukningen med 60 procent. Den infraröda värmen håller passagerarna varma, samtidigt som den värmer säten och bänkar. Detta är fördelaktigt även vid medicinsk behandling eller massage. Bussen har anpassats för att göra det enkelt att vila, förbereda mat eller jobba.
– Det här är vår senaste transportlösning som utvecklats i nära samarbete med det svenska längdlandslaget för att förbättra arbetsmiljön för både skidåkarna och övriga lagmedlemmar, säger Erik Ljungberg.
Landslagschef Lars Selin ser bussen som en naturlig samlingsplats på tävlingar.
– De tuffa väderförhållanden som kan råda kostar mycket energi för våra åkare. Då är bussen ovärderlig ur flera perspektiv.
2023-01-02
2019-11-04