Flera personbästa i Ruka

Flera unga åkare visade framfötterna i Ruka. Svenskorna stod för de tre bästa U23-placeringarna när åtta tjejer och fyra killar tog världscuppoäng.

Elva och tolva – det var de bästa svenska placeringarna i dagens 10/15 kilometer klassiskt, som utgjorde den andra deltävlingen av minitouren i Ruka. Det var Frida Karlsson och Calle Halfvarsson som stod för dem.

Trots avsaknad av svenska topp tioplaceringar i dagens 10/15 kilometer klassiskt gjorde flera av de blågula åkarna fina prestationer. Frida Karlsson blev med sin elfteplats bäst av svenskorna i sitt första distanslopp i världscupen som senior och blev loppets bästa U23-åkare. Sverige hade även andra- och tredjeplatsen i U23-resultatlistan. Moa Lundgren blev näst bäst på plats 23 och Emma Ribom tredje bästa på plats 28.  Det var en fantastisk prestation av de unga tjejerna. Åtta tjejer och fyra killar tog världscuppoäng.

På damsidan vann Therese Johaug, som väntat. Norskan var dryga halvminuten före tvåan Krista Pärmakoski från Finland, som fick en bra rygg när norskan kom ikapp henne. Trea, 44 sekunder efter, var Natalia Nepryaeva från Ryssland.

Karlsson var 1:10 efter Johaug i mål och 4 sekunder före Jonna Sundling, som blev tolva. Medan Karlsson öppnade hårt och sedan föll tillbaka i resultatlistan gjorde Sundling tvärtom. Hon var på en 19:e plats efter halva loppet, men avslutade sedan starkt. Hon ligger nu sexa inför söndagens jaktstart, vilket är bäst av svenskorna.

Ytterligare fyra sekunder längre ner i resultatlistan låg Elina Rönnlund. Hon slutade på en mycket fin 15:e-plats. Två placeringar längre ner kom Charlotte Kalla.

Övriga fyra svenskor som tog världscuppoäng var Moa Lundgren (23), Evelina Settlin (26), Emma Ribom (28) och Stina Nilsson (30).

I herrarnas lopp blev det hemmaseger genom finske Iivo Niskanen, som var 13 sekunder snabbare än gårdagens sprintvinnare från Norge, Johannes Hösflot Kläbo. Trean, Emil Iversen, var ytterligare två sekunder efter finnen.

Precis som Frida Karlsson öppnade Calle Halfvarsson hårt och var snabbast av alla efter 1,2 kilometer. Därefter tappade han placeringar och slutade alltså tolva, fem sekunder före näst bäste svensk, Jens Burman, som slutade på en 15:e plats.

Utöver Halfvarsson och Burman tog även Johan Häggström världscuppoäng genom sin 18:e plats och Björn Sandström, som blev 27:a tog sina första världscuppoäng i ett klassiskt lopp.

Olof Jonsson bröt loppet på grund av en känning i baksida lår, som han även känt av tidigare i veckan. Han klev av för säkerhets skull då han inte vill riskera något inför kommande sprintlopp.

Resultat 10 km K, damer
1) Therese Johaug, NOR, 26:47.5, 2) Krista Pärmakoski, FIN, +30.1, 3) Natalia Nepryaeva, RUS, +44.4, 4) Sadie Maubet Bjornsen, USA, +45.7, 5) Katerina Raxymova, CZE, +46.7, 6) Rosie Brennan, USA, +57.9, 7) Heidi Weng, NOR, +58.0, 8) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, NOR, +59.6, 9) Masako Ishida, JPN, +1:04.5, 10) Kerttu Niskanen, FIN, +1:07.2.