Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Spännande start i Idre

Det blev en rafflande start när säsongens Volkswagen Cup inleddes med individuella klassiska lopp i Idre under fredagen.

Det blev även fin inramning av tävlingarna med en decembersol som sken över åkarna och arrangerade Idre-Särna SK tillsammans med Borås SK fick en bra start på säsongens premiärhelg.

Herrarnas tävling blev en klang- och jubelföreställning för Sollefteå Skidors Fredrik Andersson som vann tävlingen i stor stil. Efter en något försiktig inledning så skruvade han upp tempot och tog kommandot. Till slut blev segermarginalen drygt 15 sekunder till Simon Andersson, Falun-Borlänge SK. Simon Andersson fick därmed en fin inledning på säsongen efter att han missat premiären i Gällivare för ett par veckor sedan. Trea blev Viktor Brännmark, Piteå Elit SK, efter ett stabilt lopp där han var i topp hela vägen.

Damernas tävling blev en riktig nagelbitare. Linn Svahn, Östersunds SK, vann loppet med endast 1,3 sekunder före Moa Olsson, Falun-Borlänge SK. Svahn var i ledningen hela vägen men Olsson knaprade in bit för bit och mål som var det alltså endast 1,3 sekunder som skiljde mellan dem. Sofia Henriksson, Piteå Elit, blev trea och det var inte långt till segern, 2,6 sekunder blev marginalen till Linn Svahn. Henriksson var tvåa länge men tappade alltså lite i avslutningen av loppet.

Officiella resultat Volkswagen Cup 6 december Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Då dagens tävling var den första i Volkswagen Cup för vintern så leder Linn Svahn och Fredrik Andersson cupen inför lördagens tävlingar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under lördagen står sprint i fri teknik på programmet och då blir det förutom seniorernas tävlingar även juniortävlingar med FIS-status.

Tävlingarna startar kl. 8.30 med prologer och 10.45 inleds finalpasset med seniorerna. Finalpasset för seniorerna kommer som dagens tävlingar streamas gratis på tv.skidor.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det blir även livetidtagning i FIS app och FIS live.

Dagens Volkswagen Cup streamades på tv.skidor.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., SSFs nya satsning på att lyfta den nationella längdskidåkningen, och går att se i efterhand.