Calle femma och Ebba sexa i Toblach

I den fjärde etappen av Tour de Ski blev Calle Halfvarsson femma och Ebba Andersson sexa. Jens Burman hade den femte snabbaste åktiden i jaktstarten.

Jaktstarten i Toblach över 10 och 15 kilometer klassiskt på nyårsdagen utgjorde den fjärde etappen av säsongens Tour de Ski och baserades på resultaten från nyårsafton. Ebba Andersson startade på en delad tredjeplats med norska Heidi Weng, elva sekunder efter ledande Therese Johaug och 10 sekunder efter Ingvild Flugstad Östberg.

Ingen rådde på de båda norskorna i täten, som turades om att dra. Det var inte förrän på upploppet det skulle avgöras att Östberg var den snabbaste av de två i en tuff spurt. För första gången den här säsongen fick Therese Johaug se sig slagen i ett distanslopp.

Även bakom dem blev det dramatik. En liten klunga hade bildats då ryskan Natalia Nepryaeva och norska Astrid Uhrenholdt Jacobsen hann ikapp Andersson och Weng. Ebba fick med sig bra fart i sista kurvan in mot upploppet men där blev det trångt och Ebba hamnade vid sidan av spåret. Hon tvingades kliva in bakom de andra åkarna och hade ingen chans att avancera. Det blev Weng som kammade hem tredjeplatsen, medan Ebba slutade sexa, en sekund från tredjeplatsen.

En minut efter Ebba åkte Charlotte Kalla över mållinjen som tia och avancerade till plats 13 i totala Tour de Ski, där Ebba ligger sexa. Strax efter Charlotte kom Jonna Sunding in på plats 13 och är 15:e i totalen. Moa Lundgren blev 23:a, och är på plats 19 i totalen. Elina Rönnlund blev 26:a och är 28:a i totalen, medan Maja Dahlqvist blev 43:a ligger 48:a i totalen.

När det var dags för herrarnas 15 kilometer jaktstart var det tre ryssar i tät. Sergey Ustiugov från Ryssland gick ut först, 23 sekunder före Ivan Yakimushkin. Sju sekunder senare startade Alexander Bolshunov en sekund före Calle Halfvarsson. Bolshunov drog upp ett stenhårt tempo direkt i jakten på de båda åkarna där framme. Halfvarsson tog rygg på ryssen och de båda åkte ikapp och förbi Yakimushkin och kom även ikapp Ustiugov.

I tre varv hängde Halfvarsson med i det tuffa tempot innan Bolshunov drog ifrån och han själv blev tvungen att släppa Ustiugov. Bolshunov vann tävlingen med 13,7 sekunder före Ustiugov.

Calle var märkbart trött och klungan bakom honom kom ikapp. Någonstans hittade han sedan nya krafter att hänga med den nya klungan ända in till upploppet. Där blev Finlands Iivo Niskanen trea, fyra sekunder före ryssen Artem Maltsev, som spurtade ifrån Calle med fyra tiondelar. Strax efter Calle kom norrmännen Sjur Röthe och Hans Christer Holund i mål.

Det var ett mycket bra lopp av Halfvarsson. En annan svensk som presterade på topp var Jens Burman, som hade den femte snabbaste åktiden i loppet. Han startade som 21:a och åkte upp sig till plats 15.

Karl-Johan Westberg blev 34:a, Oskar Svensson 38:a, Björn Sandström 51:a och Johan Häggstörm 63:a.

Axel Ekström kom inte till start på grund av en förkylning och han avbryter därmed Tour de Ski.

Inför fredagens masstart ligger Calle på tionde plats, 1.36 efter ledande Bolshunov. Burman ligger nu på 14:e plats i totala Tour de Ski, Westberg på plats 30, Häggström på plats 47, Sandström på plats 49 och Svensson på plats 53.

Resultat 10 km jaktstart damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resultat 15 km jaktstart herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ställning Tour de Ski damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ställning Tour de Ski herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.