Solig inledning på storhelgen i Falun

Det var vårkänslor på Lugnet under fredagen när den stora tävlingshelgen drog igång med Volkswagen cup, Scandic cup och den nordiska juniorlandskampen. Viktor Thorn gjorde comeback och visade att han är tillbaka på allvar.

Det blev inte helt oväntat seger till Ulricehamns IF i både dam- och herrklass. Johanna Hagström var favorit innan tävlingen och vann också prologen med betryggande marginal. Men det höll på att ta slut redan i kvartsfinalen när hon ramlade i näst sista kurvan – samma kurva som hon ramlade i under världscupen i Falun förra året. Men hon hann resa sig och tog sig vidare. I både semifinal och final höll hon sig på benen och då var det ingen som kunde matcha Hagström.

– Det är så fint och häftigt att vara här på Lugnet. Dessutom ett perfekt genrep inför världscupen senare i år, sa en glad Johanna efter målgång.

Alicia Persson från Stockvik SF slutade tvåa före Moa Olsson, Falun Borlänge SK. Med dagens tredjeplats så behåller Moa Olsson den gula ledarvästen i Volkswagen cup.

På herrsidan blev det också favoritseger i form utav Viktor Thorn som gjorde säsongsdebut efter sina skadeproblem. Innan start var Viktor osäker på formen men det var nog bättre än han kunnat hoppas på och ingen kunde matcha honom. Han gjorde precis som klubbkompisen Johanna Hagström och vann först prologen för att sedan vinna både kvart och semi avstannande. I finalen fick han kämpa betydligt mer för att åka i mål som etta men hade kontroll när han skar mållinjen som segrare.
– Det kändes ganska bra i kroppen, men det var jobbigt. I finalen var jag helt rökt och jag har inte varit så här trött på länge men det var skönt att det höll, sa Viktor efter loppet.

Tvåa slutade IFK Mora SK:s Gustav Eriksson före Anton Persson, SK Bore. Martin Bergström, Piteå Elit, slutade ”bara” men efter dagen fick han ta över ledarvästen i Volkswagen cup.

Officiella resultat Volkswagen Cup sprint K Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totaltställning Volkswagen Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Imorgon fortsätter tävlingarna. Då med 15 kilometer fristil individuell start för både damer och herrar.

Start damer kl. 08.35 och start herrar kl. 12.00.

Tävlingarna livesänds på tv.skidor.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., på vår facebooksida @SkiTeamSwedenX-country samt på vår youtube-kanal.

Scandic Cup och Nordisk juniorlandskamp

I de yngsta juniorklasserna så stod på programmet idag både Nordisk Juniorlandskamp och Scandic Cup med individuella tävlingar över 5 och 10 km.

I D 17-18 så vann, nyss hemkommen från ungdoms-OS, Tove Ericsson, Stockviks SF, en komfortabel seger i Scandic Cup. Tvåan Annie Tuva Brunsveen-Jensensom tävlade för det Norska landslaget blev Nordisk Juniormästare. Trea blev landslagskollegan Emma Kirkeberg Mörk. Näst bästa svenska blev på femteplats Hanna Lundberg i den svenska landslagsdräkten. Detta räckte för att ta över den totala ledningen i Scandic Cup.

I H 17-18 var det stor Nordisk dominans då Nika Anttola, Finland, vann klart före Perben Horven, Norge. Han gick segrande ur en sekundstrid med landsmannen Johannse Stauen-Mittet. Bäste svensk och vinnare av Scandic Cup blev Nils Bergström, Domnarvets GoIF. Måns Skoglund på sjätteplats blev bäste landslagåkare för dagen. Totalt i Scandic Cup så tog Skoglund över ledningen.

De äldre juniorerna hade en "vanlig" Scandic Cup-tävling och I D 19-20 bjöds Lugnet på en mäktig uppvisning av Louise Lindström, Högbo GIF, som vann med en dryg minut till Elin Andersson, Stuguns SK. Andersson hade i sin tur en sekundstrid med trean Linn Tapani, Jukkasjärvi IF. I totala Scandic Cup tog Louise Lindström över ledningen och hon har redan en ganska stor ledning till de övriga.

I H 19-20 blev det också en uppvisning av Nacka-Värmdös Johan Ekberg som vann med 45 sekunder till Truls Gisselman, Rehns BK. Ossian Rosenberg, Åsarna IK tog en fin tredjeplats efter ett fint lopp. Ekberg tog i och med dagens seger över den gula ledarvästen i Scandic Cup.

Den Nordiska Juniorlandskampen och Scandic Cup fortsätter under lördagen med sprint i fri teknik på den tuffa VM-banan från 2015 på Lugnet, det kommer bli en härlig utmaning för alla tävlande.

Officiella resultat Nordisk Juniorlandskamp och Scanidc Cup 5/10 km K Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Scandic Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.