Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Thorn tog dubbelvinst i Volkswagen cup

Viktor Thorn är äntligen tillbaka i spåret. Och vilken succé direkt i comebacken. Först vann han gårdagens sprint och följde idag upp det med en ny seger i 15-kilometersloppet. Moa Olsson vann överlägset bland damerna.

Det blev en tidig morgon för damseniorerna som redan 08:45 hade första start.

Om segern i damklassen blev det aldrig riktigt spännande. Hemmaåkaren, totalledaren och gårdagstrean – Moa Olsson – hade bestämt sig tidigt att det var hennes dag idag. Redan efter fem kilometer hade hon skapat ett försprång på hela 23 sekunder. Och mer skulle det bli.

Fem kilometer senare hade tidsavståndet bakom fördubblats och väl i mål efter 15 kilometer var segermarginalen hela 50 sekunder.
– Det var tufft idag så det var förvånande att avståndet blev så långt. Jag kände mig lite sliten från igår för jag har aldrig gått till final i seniorsammanhang. Men jag är jättenöjd med helgen. Att vara på pallen i klassiskt sprint hade jag inte räknat med eftersom jag aldrig varit i final tidigare – superkul, sa Moa efter loppet.

I och med dagens seger innebär det också att hon drygar ut ledningen i totalcupen. Där bakom var det betydligt mer spännande. En annan Moa (Molander Kristiansen), även hon hemmaåkare från Falun Borlänge SK låg länge tvåa. Men hon tampades hårt med SK Bores Lovisa Modig som vid tio-kilometerspasseringen plötsligt var förbi. Men Falun Borlänge-åkare skulle återigen koppla greppet om andra platsen och i mål skiljde det till slut åtta sekunder till Moas fördel.

I herrarnas lopp blev det återigen favoritseger i form utav Viktor Thorn, Ulricehamns IF. Men han fick kämpa för att vara snabbast idag då Åsarna-åkaren Marcus Ruus utmanade honom hårt. Efter tio kilometer var det faktiskt Ruus som hade övertaget med fyra sekunder. Men Thorn hade väntat med sin högsta växel och gasade på ordentligt på sista kilometrarna och vann till slut med 17 sekunder.

– Jag blev lite trött i mitten av loppet så försökte spara lite krafter. Sen kände jag mig stark på sista varvet och kunde köra på hårt, sa Viktor efter loppet samtidigt som han glädje sig över att vara tillbaka i hetluften.
– De två sista två månaderna har jag väl tränat som en vanlig skidåkare men innan det har jag varit begränsad. Det är kul att känna att det funkar igen.

Trea slutade något överraskande Johannes Eklöf från IF Hallby SOK.

Officiella resultat Volkswagen Cup 15 km F Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I totala Volkswagen Cup så leder Moa Olsson med 44 poäng före Maria Nordström, Borås SK, Olsson har efter helgen i Falun skaffat sig ett bra utgångsläge inför resten av säsongen.

Bland herrarna är det Martin Bergström, Piteå Elit, som leder totalt. På andra plats är det Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF, som har 30 poäng upp till ledningen.

Totala Volkswagen Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.