Ebba Andersson fyra i Östersund

Ebba Andersson kämpade om en pallplats, men det blev trippel Norge i topp när damerna inledde Ski Tour 2020 med 10 kilometer fristil i Östersund. Andersson slutade på en fjärdeplats.

På lördagen genomfördes den första tävlingen av Ski Tour 2020, som arrangeras av de svenska och norska skidförbunden tillsammans. Touren inleddes i norsk anda då norrmännen tog hem sex av sex pallplatser i fristilsloppen över 10/15 kilometer fristil.

Therese Johaug var överlägsen i fristilsloppet med individuell. Hon vann med 45 sekunder före sina landsmaninnor Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg. Endast två knappa sekunder skiljde tvåan och trean åt. Ebba, som pendlat mellan tredje- och fjärdeplatsen under loppet, fick se sig slagen med sex sekunder av Östberg.

Frida Karlsson öppnade hårt och låg på en andraplats efter en fjärdedel av loppet, men sedan föll hon neråt i resultatlistan och slutade på en 19:e plats. En annan U23-åkare som stod på startlinjen var Emma Ribom. Hon åkte jämnt genom hela loppet och slutade på en 14:e plats, två sekunder efter Charlotte Kalla, som slutade på plats 13. Sedan tidigare har Ribom en 14:e plats i världscupen i skiathlon, samt 14:e bästa åktid i jaktstart över 10 kilometer klassisk stil. Detta var med andra ord hennes bästa resultat i världscupen i ett rent fristilslopp.

Anna Dyvik blev 24:a och Linn Svahn 25:a. För sprintspecialisten Svahn var det andra distansloppet i världscupen och placeringsmässigt den bästa med råge då hon tidigare blivit 53:a.

Övriga svenskor var Jonna Sundling, 39, Linn Sömskar, 41, Moa Molander Kristiansen, 44, Evelina Settlin 65.

Sammantaget var det en stabil insats av de svenska damerna med sex åkare i topp 30 och som därmed tog världscuppoäng.

För de svenska herrarna blev det tuffare. Segern togs hem av Sjur Röthe knappt två sekunder före Simen Hegstad Krüger och 17 sekunder före Finn Haagen Krogh.

Bäste svensk blev Jens Burman på plats 20. Jens, som låg 53:a efter 2,5 kilometer, åkte sedan upp sig rejält slutade på plats 20, en knapp minut efter segraren. Det var med andra ord väldigt tätt i resultatlistan tidsmässigt.

Även Daniel Richardsson tog poäng genom sin 30:e plats, 1 minut och 13 sekunder efter Röthe.

Karl-Johan Westberg blev tredje bäste svensk på plats 38. Sedan kom tre svenskar på rad med Viktor Thorn, 43:a, Johan Häggström, 44:a och Calle Halfvarsson, 45:a.

Övriga åkare var Marcus Ruus, 50, Filip Danielsson 54:a, Martin Bergström 58:a och sprintåkaren Teodor Peterson 84:a.

Imorgon, söndag, fortsätter touren med jaktstart i klassisk stil över samma distanser.