Ebba fyra, Frida näst snabbast i jaktstarten

Frida Karlsson hade den näst snabbaste tiden av alla i söndagens 10 kilometer jaktstart i klassisk stil. Ebba Andersson ligger kvar på fjärdeplats efter två etapper av Ski Tour 2020. Jens Burman klättrade en placering till 19:e plats.

I tre grader och ihållande regn genomfördes den andra etappen av Ski Tour 2020 i Östersund. Herrarna startade först med 15 kilometer jaktstart klassiskt.

Samma morgon hade Calle Halfvarsson tvingats kasta in handduken på grund av förkylning och han är därmed borta från touren.

Först av de svenska herrarna var Jens Burman på en 20:e plats, 59 sekunder efter ledande Sjur Röthe från Norge.

Tidigt i loppet bildades tre tätklungor, där Burman ingick i den tredje. När hans klunga hann ikapp klungan framför orkade han emellertid inte ligga kvar i rygg, utan började tappa tillsammans med britten Andrew Young, som spurtade om Burman på upploppet. Svensken klättrade en placering och ligger nu på plats 19 i totalställningen.

Även Daniel Richardsson tog världscuppoäng. Efter en lugn öppning kunde han senare åka upp sig till en 27:e plats.

Johan Häggström blev 37:a, Viktor Thorn 38:a, Karl-Johan Westberg 40, Marcus Ruus 48, Filip Danielsson 51:a, Martin Bergström 63:a och Teodor Peterson 74.

Vinnare blev även idag en norrman. Den här gången Pål Golberg, som startade som åtta. Det var spurten som avgjorde honom som vinnare med tre tiondelar före ryssen Alexander Bolshunov. Två sekunder senare gled trean Martin Löwström Nyenget över mållinjen, även han från Norge.

När damernas lopp startade två timmar senare hade regnet tilltagit och övergick efter ett tag till snö. Trots det ökade Therese Johaug sitt avstånd i damernas jaktstart från 46 till 57 sekunder före Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg.

Än en gång fick Ebba Andersson se sig fyra över mållinjen, slagen med tio sekunder efter att ha åkt mycket offensivt i den jagande klungan tillsammans med Weng och Östberg.

Näst snabbast i startfältet var Frida Karlsson, som öppnade mycket hårt i den andra jagande gruppen. Efter de första kilometrarna var hon snabbast av alla, men efter det blev hon slagen av slovenskan Annamarija Lampic. Karlsson gick i mål som nummer 13 och åkte därmed upp sig sex placeringar. Hon avbryter nu touren, som planerat sedan tidigare.

Även Emma Ribom gjorde ett mycket starkt lopp när hon åkte upp sig från en 14:e till en nionde plats.

Charlotte Kalla slutade på en 15:e plats och Linn Svahn åkte upp sig från en 25:e till en 17:e plats.

Även Anna Dyvik och Jonna Sundling förbättrade sina placeringar då hon blev 21:a respektive 28:a.

Linn Sömskar hamnade precis utanför världscuppoäng då hon blev 31:a. Moa Molander Kristiansen blev 43:a och Evelina Settlin 57:a.

På måndag eftermiddag hoppar samtliga åkare på det gemensamma tåget till Åre där det väntar en spektakulär sprint med avslutning uppför alpinbacken.